В разгара на пандемията - ръст на невротичните поведения

Презапасяването с лекарства било естествен отговор на самозащита
13 ное 2020 22:00, Екип на Bulgaria On Air
21
В разгара на пандемията - ръст на невротичните поведения

В разгара на пандемията - има ли ръст на хората с невротично поведение?

"Голяма част от тревожността провокира имунната система на психиката и културата на поведението ни. Голяма част от защитните реакции са дисфункционални, защитни. Намаляват чувството на тревожност, както го правят обезболяващите, но не решават проблема", каза психологът д-р Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че проучване, направено между март и края на октомври, показва, че има ръст на невротичните поведения, който е 2 пъти по-висок от този, наблюдаван през 2018 г.

"Спектърът е огромен. От пасивни реакции, които са от типа на примирението, отчаянието, дълбоката депресия до агресивни поведения, опит да се доминира, или да се издигат стандарти, които са неосъществими в практиката. Последният период от 9 месеца показаха невротизация. Това е основание да кажем, че не само българското общество, но и в глобален мащаб имаме психоемоционална вълна и ще трае много по-дълго", допълни д-р Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него изкупуването на лекарствата е естествен отговор на самозащита.

"Но е непродуктивно, защото води до самоуспокоение. Големите проблеми си остават, те не могат да бъдат решени с презапасяване с лекарства. 1/3 от българите ги изработиха през последните месеци. Хората, с които ние комуникираме, и са под карантина, преживяват най-добри ефекти, когато ги свържем с други, които вече са излекувани. Не се дистанцирайте социално, не се отчуждавайте помежду си, човешките отношения са начинът, по който лекуваме всички проблеми", подчерта проф. Пламен Димитров.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: пандемиякоонавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Добре бе преди 3 години
Виждаме, че приличаш на Фройд.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
geshev, zasto spyon i terorist pensioner na bg darjavnata hazna rradev e vse oste na darjavna rabota i na svoboda?naistina trea da obesim prokurorite i sadiite! ne stavat za nikav chep. a kato gi izbesim moje da splashim i vi rosite...
17
0
 
3
 
! Отговори
Кажи му шоп... преди 3 години
и не го наричайПростак.
16
0
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Благодарение на ЦК на ГЕРБ и Политбюро на ГЕРБ народецо откачи !!! Освен ,че е беден,вече е и улав...
15
3
 
17
 
! Отговори
ББ преди 3 години
невротизация си е диагноза...удобно не споменава причините....30 год.геноцид и ограбване,отнемане на свободи,глад и унижения,съдебен-прокурорски и банков произвол...грабят и убиват като еничари ...освен диплома и топки требет докторе,ще ни има...и ще ви съдим справдливо...справка История на България
14
5
 
2
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
Тук също се забелязва.....патриота, слаФянина, айтивиста, ристУ, дод0вияМи......да ме извиняват пропуснатитеИде0ти.....
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на дебелата, мазна и крадлива мутра от СИК!
12
5
 
8
 
! Отговори
ПСИХО КУКУНДЕР преди 3 години
Ние сме цяла дружинка психопати не може без маски и ги носим навсякъде, а когато видим човек без маска агресията ни избива и направо пребиваме човека без маска. Има или няма епидемия ние като горди психопати с трайни отклонения ще носим маски и ще нападаме немаскираните хора.
11
2
 
10
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Язе няаам нерви.От сяка вечер пия по 200грама успокоително 55 градуса.У селу няаа нервозни ора.От сичко е почти под градус.Незнам ко прайте у градо и как издържате на тва нспрежение?Айде че жа ода дъ нося джибрите на казаня че в таа пандемия лекарство тряаа.
10
0
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Правилно.Народът е казал:" Ко в чег ът ремарке няма,,
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няколко коментара , които дават бегла представа за езика на метежниците на Бабикянил
8
3
 
5
 
! Отговори
Ковид поколение преди 3 години
Новите дечица КОВИДОНЧЕТА ще бъдат по-люти и беснеещи от МАКЕДОНЧЕТА
7
7
 
5
 
! Отговори
Смешно е! преди 3 години
Психолога ни говори едно а от екрана бб ни хока да сме ходели на работа. Без да е оплакваме. Без да имаме право да сме болни. Няма парк за болнични Слуша се тъпотията на мангъра че е лек грип който се кара вкъщи на чай. Цял свят вижда ужасните последици от ковид само ние го разгафахме, победихме и унищожихме.
6
5
 
3
 
! Отговори
побъркал се до ен ст преди 3 години
лъжата че има пан-демия,естествено че ще има,невро.изпълнения,още един правещ се на ум-ен
5
1
 
10
 
! Отговори
Новата нормалност преди 3 години
НЯМА НИЩО ПО-НОРМАЛНО хора да знаят че са смъртни и че е нормално да умират.Ползи ще има хората да са по-малко такива озверели консуматори. Крадците да крадат с чувство за мярка. До Патриот #4АКО е била хубава касиерката в Лидъла е напълно нормално човека да се надърви.
4
5
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Преди няколко часа докато пазарувах в лидъла даже станах свидетел на едно такова ,някъв комплексар се дървеше нещо на касиерката и се забелязва някаква такава известна странност от хората напоследък ,да не се обръщаме едни към други ,а към тиквата и колониалните предатели докарали ни до такова оскотяване! !Наистина хората полудяха с тази истерия и измислена 'пандемия" то точно и това е целта де !
3
1
 
6
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 3 години
НЯКОЙ проверява ли периодично управляващите колко разхлопали са дъските в главите в *** им кратуни?Твърдо съм ЗА и подкрепям идеята да се запази тази вече станала традиция с дневната прогноза времето да си казва и дневната бройка умрели за деня.
2
2
 
13
 
! Отговори
Бай Брадър преди 3 години
Имате само 98% шанс да оцелеете ! ПАНИКА АУУУУ ЗАТВОРЕТЕ ДЪРЖАВТА ! ЗАТВОРЕТЕ СВЕТА !! ААААА !! Опа тука да приберем едни пари по програмки, добре, добре, да финансираме някакви лапачи от СЗО ок. Тръмп спори за вируса ? Разкарайте го. Мъск спори за вируса ? Опетнете го. А какво ? Забравих да ви уплаша ? ААААА ПАНИКА ! ВЪЗРАСТНИТЕ СА НАЙ-УЯЗВИМИ ! ААААА УЖААААААССС ! УМИРАТ ! БОЛНИЦИТЕ ПЪЛНИ ! Болните от ... ъъъ рак ! Пишете ги с корона не ме интересува. ААААА УЖАС! ПАНИРАЙТЕ СЕ ОВЦЕ !
1
0
 
17
 
! Отговори
Психотерапевт преди 3 години
ВАЖНО Е! Дори и след епидемията като отмине постоянно ДА СЕ НАПОМНЯ НА ХОРАТА ЧЕ СА СМЪРТНИ. Както има всекидневна прогноза за времето ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ със статистика на умрелите хора за деня. ВАЖНО Е ДА СЕ ЗНАЕ и НАПОМНЯ. ТАКА ЧЕ КРАДЛИВИТЕ ХОРА и ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ да ИМ СЕ НАПОМНЯ ЧЕ ДВА МЕТРА ЩЕ ИМ СТИГНАТ колко и много да крадат и трупат пари за сметка на други обикновените хора.