Туризъм ще има, но ще има и фалити

България с виртуален щанд на World travel market в Лондон
16 ное 2020 18:54, Ния Христова
10
Туризъм ще има, но ще има и фалити
Снимка: Pixabay
Миналата седмица най-голямото туристическо изложение за професионалисти в Лондон World travel market се проведе за първи път онлайн. 
 
"Бих обобщила изводите си от изложението в четири основни направления - туризъм ще има безспорно, никой не го поставя под въпрос, гледаме напред в бъдещето основно с хоризонт 2022 година, но с надежда да стартираме от месец май - юни 2021 година с малки стъпки. Може би при още по-благоприятни обстоятелства и от Великденските празници. Тенденцията е да се пътува на по-близки до средни разстояния и в този смисъл България става една доста атрактивна дестинация за основни наши западноевропейски пазари", каза пред БНР Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.
 
По време на изложението България също е имала свой виртуален щанд. Участие са взели 20 български туроператори, хотелиери, някои общини.
 
"Очакват се сътресения на пазара и фалити, няма начин това да се предотврати при толкова дълъг застой на цял един бизнес сектор, но ще останат финансово стабилните туроператори със сигурност, като основният извод е, че ще останат тези, които предлагат една добавена стойност на продукта си. Масовият туризъм под формата на чартъри ще отстъпи със сигурност място на индивидуалния тип пътувания, като това не означава, че хората няма да пътуват в групи - ще пътуват, но в по-малки групи - семейства, приятели, компании, клубове по интереси", допълни Даниела Стоева.
 
Очаква се трансформация на търсенето на туристическия продукт.
 
"Добавената стойност, която ще формира предимствата на туроператора, се изразява в осигуряването на преживявания - срещи с местни хора, досег с местна култура, живот, храна. Тези преживявания, които туристът сам трудно би могъл да си организира. Всеки вече би могъл да си резервира сам хотел и самолетен билет, но именно преживяванията са добавената стойност, която ще осигури мястото на туроператора в съвременните пазарни условия", подчерта Стоева.
 
Кризата показа колко фрагментиран е туристическият сектор като икономически отрасъл, както и извади на показ напълно сгрешения подход за подпомагането му на парче, това доведе до голям дисбаланс на ресурси, коментира Даниела Стоева.
 
"Не се отчете факта, че отделните браншови сектори в отрасъл туризъм са засегнати в различна степен. Тя може да варира от спад по-малко от 30-40%, до спад от 100%, второто е особено валидно за туроператори и хотелиери, които оперират на международните туристически пазари и определени пазари, които въобще не можаха да започнат да пътуват поради рестрикции", каза още Стоева.

10
Още от Общество
Безработицата намалява през октомври, но расте за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Ще,ще преди 1 седмица
Онлайн туризъм с Гугъл ърт.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами то всички в туризма перем ДО 2 ела и ти да переш ама няма кой дати даде да му изпере защото не ставаш за тази работа.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Край, ти не си ли от Симитли?
5
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
Не знам дали яко ще измрат много хора но че яко ще фалират вече го виждам
Магазинчетата е кръчмите в София вече са през едно
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Село Равнец обявява туристическия сезон за открит и забранява фалитите!
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То и бизнеса ни е виртуален. Ако научим червените тролове да работят няма да е така, но надали. Ще си останем най-бедните и това е, на червените не им се работи.
2
2
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 1 седмица
В Туризма се перат много мpъcни пари.
Точно тези обекти НЯМА да фалират.
1
1
 
2
 
! Отговори
Който короната преди 1 седмица
Игнорира
Бизнеса му фалира