Жертви на COVID ситуацията са медиците и пациентите

Болниците изнасят епидемията за сметка на политическото спокойствие
Обновена: 20 ное 2020 13:46 | 20 ное 2020 08:50, Ния Христова
0
Жертви на COVID ситуацията са медиците и пациентите
Снимка: Pixabay
"Нашият законодател отново е реактивен. Той в хода на разгорелите се проблеми около контрола на епидемията се опитва да направи нещо, което можеше да бъде направено преди месеци. Виждаме, че се гасят пожари с кръпки в законодателството, които са безкрайно неудачни%. Този каза пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова преди парламентът да разгледа предлаганите от ГЕРБ промени в Закона за здравето. Те предвиждат поставянето под карантина да се извършва чрез телефон или имейл.
 
"През изминалите месеци регионалните здравни инспекции не бяха подкрепени адекватно – нито кадрово, нито финансово", смята Шаркова. Тя е на мнение, че РЗИ не са били обезпечени дори технологично за изготвяне на предписанията и епидемиологичните анализи, като тази дейност се автоматизира.
 
"Те нямат достатъчен капацитет да се справят. Те са поставени в тази ситуация, както и болниците са поставени - в тежката ситуация да изнесат епидемията за сметка на политическото спокойствие."
 
"Резултатите от предприетите до този момент мерки са очевидни. Здравната ни система с всичките й недъзи и без да имаме епидемия е изоставена да се справя сама с тази ситуация. Неколкократно чухме от управляващите, че лекарите са героите, те са юнаците, които трябва да изнесат тази епидемия за сметка на по-либералната политика спрямо тази епидемия – да не се допусне пълно затваряне, за да може да се спаси икономиката", коментира Шаркова.
Още по темата
 
В момента ситуацията е като на бойно поле и това ще доведе до много повече жертви, подчерта специалистът по медицинско право. "Жертвите в тази ситуация са оставени да бъдат медицинските специалисти и пациентите."
 
"Разкриваме легла, за да оправим статистиката и да обясняваме в процентно съотношение колко незаети легла имаме, а същевременно няма достатъчно медицински персонал", допълни Шаркова.
 
"Не се състави ясен и точен план как да се действа при наличие на конкретна статистика и ясни данни и това е голям грях спрямо гражданите", подчерта още тя.
 
"Не знаем критериите, по които се изготвя статистиката", отбеляза Мария Шаркова. Тя обясни, че не е ясно починалите за едно денонощие дали са починали само в болници или броят им включва хората, които са починали в домашни условия. Същото се отнася и до броя на заразените.
 
"Защото това са само хората, които са се тествали и които са се тествали с PCR. Колко още не се тестват и колко се тестват с антигенните тестове е съвсем друг въпрос."

0
Още от Общество
Да помогнем на невербалните деца да учат и общуват тази вечер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Медиците защо да са жертва, нали са доктори и знаят и могат да се пазят. Жертва са хората защото вярват в лъжи. Откровен разговор няма. Например дистанцията защо лекарите си мълчат за ползата от дистанцията, ми сигурно защото ако хората я спазват няма да се разболяват и лекарите няма пари да получават, това е един порочен кръг и докато не излезем от него ще бъдем в беда, на лекарите им липсва честността. Те са загубили моето доверие, хора спазвайте дистанция тя не струва пари но може да ви спаси