Проф. Стоилова: Мерките в никакъв случай не са крайни

Не са се спазвали леките предпазни мерки
25 ное 2020 19:00, Ния Христова
27
Проф. Стоилова: Мерките в никакъв случай не са крайни
Снимка: Pixabay
"Необходими бяха тези допълнителни противоепидемични мерки, в никакъв случай не са крайни". Това каза пред БНР проф. Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в МУ в Пловдив. Според нея страната е влязла в епидемичната крива и се е изкачила нагоре към много високо ниво на заболеваемост, защото не са се спазвали леките предпазни мерки като носене на маски и дистанция между хората. 
 
"Когато се носят правилно маските, предпазват от приемане на високи дози вирусен товар, а при поемане на малки дози дават антитела. Медицината, базирана на доказателства, не показва вредности от носене на лицеви предпазни средства", обясни проф. Стоилова.
 
Тя не смята, че мерките са закъснели, но посочи, че може би е трябвало да се въведат, когато бяха наложени в страните от Западна Европа.
Още по темата
 
"Масовото изследване с тестово има своето значение, но трябва политическо решение за това. След тестването следва една много важна стъпка на изолация и карантиниране. Тук вече много голямо значение има самосъзнанието на обществото, защото като си заразен, трябва да се изолираш. Това не знам как ще стане. Трябва да се набележат мерки, които са наложителни".
 
Проф. Йорданка Стоилова обясни, че има научни изследвания, че в училищата е трудно да се спазва необходимата дистанция от 2 метра между учениците. Това е и причината да смята, че там вирусът се разпространява, но подчерта, че е много крайно определението, че училищата са развъдник на заразата.
 
"Добра ваксина, приложена на голям процент от населението, може да създаде колективен имунитет. А не да хвърлим хората да се заразяват и да има неконтролиран епидемичен протест, това е недопустимо! Дори не е хуманно!", заяви проф. Стоилова.

27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно така и не разбрах,как решихте че училищата са най-заразното място,никъде другаде не се ходи,не се пазарува,не се излиза,учителите са заточени само в училищата,да бе да.Я се огледайте няма свободна частна къща или вила никъде за Нова Година,всичко е резервирано.Сбирки по 20 човека да празнуват.Няма лошо....ама говорим за мерки,всичко живо се е юрнало да пазарува от сега за празниците,и се опитвате да ни вмените че затварянето на училища,градини и ясли е панацеята,я пак:)
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До затваряйте НО

Според теб, да дават на кой колкото пожелае, на юнашко доверие ли? Точно дискотеките и ресторантите масово крият доходи и плащат официално минимални заплати. Който се е хващал на работа при такива условия, да си бере дерта. Какво си се разплакал като вдовица за ...?
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 18

Разчитаме на късата памет на хората и незнанието на младите, а? Кажи нещо за убийствата и масовите гробове около 9-ти, за Белене и другите лагери, за възродителния процес? Да изреждам ли още? То бива безочие и лъжи ама чак толкова...
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това правя. Имах предвид всички саксии, които ги водят за носа към прекрасния нов свят..... .......

Все още има много от нас които помнят "свободата" на Тошко така че не се мъчи много много да пишеш глупости!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези лекарски креатури няма да спрат гаврите с нас. Но те и не могат да спрат: ще продължават с дебелоочието, високомерието, лъжите, индоктринациите, надписването на мъртъвци и какво ли още не. Хлътнаха в сценария за световен здравен апокалипсис, а от него излизане няма. Точно както нацистите не можеха да спрат войната, когато съюзниците бяха вече пред Берлин.
21
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
Бягайте от големите градове! Който има вила,къща на село,кемпер,каравана да бяга.По добре без работа и пари отколкото в интензивното или гробищата.Всеки сам да решава!!!!
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 19

Това правя. Имах предвид всички саксии, които ги водят за носа към прекрасния нов свят
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Комунистическата диктатура не си позволяваше такъв терор и отнемане на свободи.......... Тия ги дрънкай на някоя саксия!
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Комунистическата диктатура не си позволяваше такъв терор и отнемане на свободи. А най чудното е, че половината поне българи приветстват и даже настояват да се отнасят с тях като с ***. Същите избират и полуидииоти да ги управляват.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а госпожата да обясни защо по медицински стандарти маската се носи до един час и след това се унищожава като биологично опасен предмет (като бинтовете, спринцовките и т.н.)

А по гербавите стандарти - можеш да си я носиш и година стига да не се прокъса много?
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами който иска да умира по стълбите, може да не спазва мерките!
Аз лично излизам само с противогаз!!
15
0
 
3
 
! Отговори
Гашо преди 3 месеца
Поправете ме, ако греша... сега е момента на професори и доценти. Имам чувството, че до сега са били в някаква летаргия и комплексарщина...
14
0
 
1
 
! Отговори
затваряйте НО преди 3 месеца
И плащайте ,затвори дискотеката плати на персонала 100% ! Пак се почва който имал осигуровка ,па колко си получавал ,па бележка от работодателя па разкарване ,па на колко часа си се осигурявал ..?
13
4
 
1
 
! Отговори
Миро преди 3 месеца
То мерки ли има
12
4
 
5
 
! Отговори
New world order преди 3 месеца
Разбира се, те не са крайни.
Ще станат крайни, когато насилствено ще ви ваксинират :)
11
2
 
4
 
! Отговори
не са крайни НО... преди 3 месеца
....са безсмислени .... мерките закъсняха и с учениците и със дискотеките ,НО във държава без социална политика ,която не може да плати на всеки при бедствие ,няма как да затваряш ! Е те това не е ясно на тази докторка ! Разсъжденията и не обхващат цялата действителност и сложност на ситуацията ,говори като*************** !
10
4
 
4
 
! Отговори
герб убийци преди 3 месеца
по седмична смъртност от ковид българия е на първо място в света! на кой трябва да брагодарим?
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сто процента медицински фашизъм. Самозабравила се лекарска мафия, отпадъци на човешката еволюция.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да начални са!
Има още от новия ред да се види!
7
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
МАСКИТЕ ТРЯБВА ДА СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ А НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!!!

ТОЧНО БЛАГОДАРЕНИЕ НА МАСКИТЕ ТОЗИ ВИРУС СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА!!!

БОЛНИТЕ НЕПРЕКЪСНАТО ПИПАТ МАСКИТЕ И С ТЕЗИ МАЗНИ ПРЪСТИ ПИПАТ СТОТИНКИТЕ И БАНКНОТИТЕ С КОИТО ПЛАЩАТ!