Внимавайте къде оставяте децата за обгрижване!

Не е ясно каква квалификация имат служителите там
Обновена: 24 авг 2023 13:34 | 26 ное 2020 12:15, Екип на Dnes.bg
Внимавайте къде оставяте децата за обгрижване!
Снимка: БГНЕС

Родителите трябва да бъдат много внимателни, когато дават децата си почасово за обгрижване в търговски обекти. Не е ясно каква квалификация и професионален опит имат служителите там. Това заяви пред Нова тв Ваня Кирилова от Агенцията за закрила на детето.

Агенцията започва проверка на частна детска градина в София след сигнал за съмнение за насилие. Оказа се, че така наречената градина, която работи в търговски център в квартал "Дружба", всъщност няма нито едно разрешително.

Още по темата

"След постъпване на сигнала, веднага сезирахме СДВР, Главна инспекция по труда, Агенцията по приходите и всички институции, които имат ангажимент към подобни търговски обекти. В момента тече разследване. Този търговски обект никога не е имал регистрация. Агенцията за закрила на детето е издавала единствено лиценз за предоставяне на социална услуга за деца", обясни Ваня Кирилова.

Тя добави, че забавачници, занимални, дневни центрове в различни търговски обекти не са регистрирани в Агенцията за закрила на детето и не са лицензирани нито от тях, нито от МОН. Тези услуги имат различна дейност от детските градини и яслите. Те са търговски обекти и имат регистрация само в Агенцията по вписванията и уведомителен режим към РЗИ.

"Всъщност никой не контролира тези обекти. Родителите трябва да бъдат много внимателни, когато дават децата почасово за обгрижване в подобни търговски обекти, тъй като не е ясно каква квалификация и професионален опит имат служителите там. Изискванията в частните детски градини и ясли са регламентирани в Закона за предучилищното и училищно образование", обясни Кирилова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание