Лекар: Достоверността на антигенните тестове е като при PCR

Дългото чакане кара все повече хора да ги предпочетат, каза д-р Миндов
30 ное 2020 21:44, Анисия Иванова
10

Отново близо 40% положителни тестове от всички направени проби за последното денонощие. На фона на нестихващата втора вълна на заразата у нас, личните лекари започват да издават направления за PCR тестове.

9 месеца отне на държавата въвеждането на направления, с които PCR тестовете за пациенти със симптоми на коронавирус, да станат безплатни. Дни след договореното между лекарите и касата, джипитата вече ги издават, но само някои и само на хартия.

За потенциално заразен се счита пациент с поне 2 от 11 типични симптома на Kовид. И докато някои лични лекари вече издават направления за безплатно тестване, на други места то все още е мираж.
Така за пореден ден Благоевград усъмна с опашка от чакащи пред Регионалната здравна инспекция, тъй като единствено там се издава документ за безплатен

Дългото чакане кара все повече хора да предпочетат антигенните тестове, казва д-р Миндов. А причините са няколко: "първо, защото са по-евтини, второ, защото са по-бързи и трето, защото няма задължителна карантина, а достоверността е същата".

Антигенният тест остава най-точен до петия ден от появилите се симптоми. При липса на такива или по-дълъг период след заразяването достоверността на PCR-a остава най-голяма. Кога направлението за него ще бъде електронно обаче не е ясно.

Лимит в броя направленията няма, но има ограничения за хората, на които се назначават. Те не могат да се издават на хоспитализирани пациенти, контактни лица или такива с вече установен резултат от бърз антигенен тест.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова по Bulgaria ON AIR


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
65 преди 1 месец
Истински са автигенните тестове.Но хората ,които си го правят сами ,явно не си бъркат достатъчно надълбоко в гърлото и носа.Мой познат ,млад човек, си направи сам-отрицателен.На следващата вечер изгуби вкусът си.На сутринта отиде в лаборатория и е положителен. В изолация е от петък.Вземането на проба е изключително неприятно ,каза той.Просто ти бъркат в мозъка
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 6

Ще преведеш ли какво си написал? Да не си на няколко ракии?
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Да не спорим

Доктора дрънка лъжи, без да му мигне окото. Данните и сравнението на достоверността ги има на хиляди места в мрежата. Те не са и няма как да са еднакви. Нещо не схващам - от тъпоумие ли го прави или е активно мероприятие ?
6
1
 
4
 
! Отговори
Да не спорим преди 1 месец
достоверността НЕ Е същата!
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То кои ще натръшка не знам че по време при същия се разболях но както и дае ни признателност ни никои
4
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не стане като при ония де работя.Две години няма проблем обаче изведнъж се разболявам грип кашлица с темперетура тъи никои не се обажда да ме пита колега как си здрав лиси и аз полека лека оздравял днес като последен ден се обаждам за график на шефа.С шефа се разбрахме идваш сряда иси почваш да ма един друг дето е старо куче като писна обади се на лекарката си ще ни натръшкаш викам моля как не ми каза ела изкара и едно две пък ще видим не само викане
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ясно.
от статия и коментарите, става ясно, поне за мен. да не си правя каквото и да е тест
хахахахах
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълен шарлатанин!
1
4
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Пълни глупости говори тоа лекар. Абе що не гледа уши,нос и гърло, а се занимава с несвойствени дейности ???