Борисов: На 1 януари посрещаме азерския газ, за който говореха

Годишно ще получаваме 1 млрд. куб. м за срок от 25 г.
Обновена: 22 дек 2020 12:02 | 22 дек 2020 11:31, Веселина Йорданова
123
Борисов: На 1 януари посрещаме азерския газ, за който говореха

България започва да получава природен газ от Азербайджан от 31 декември. Съгласно подписания договор на "Булгаргаз" с азербайджанската нефтена компания SOCAR в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 за срок от 25 години.

"Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция. На 1.01 2021 г. ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха с Азербайджан. Правителството на Обединени патриоти и ГЕРБ работи добре и даде тази възможност за пълна диверсификация", заяви премиерът на днешното правителствено заседание.

Министър Теменужка Петкова отбеляза важността на договора с Азербайджан. "Това е един изключително важен договор, който е свързан с изпълнението на нашите приоритети - диверсификацията на доставките на природен газ. Той ще ни даде възможност от 31 декември тази година България да има нов, различен източник", заяви Петкова.

До началото на октомври следващата година природния газ ще получаваме през временна възможна точка на доставка - "Кулата", която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система.

Междувременно продължаваме изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция - България. Именно точката на свързване между TAП и IGB - Комотини, ще бъде точката на доставка на азербайджански газ след този преходен период от няколко месеца. Забавянето в изграждането на междусистемната връзка е заради пандемията от коронавируса, съобщиха от правителствената пресслужба.

 


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
бацо преди 4 седмици
Уредил е газ за теца на Доган!
114
1
 
0
 
! Отговори
Червенотъпие преди 1 месец
Идва ви края, най-сетне България ще се отърве от червените кхмери и техните съюзници.
113
0
 
0
 
! Отговори
Pipi преди 1 месец
Някой ще наблажи
112
0
 
2
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
До Червенотъпие: А твое гербаджийско тъпие защо не напише кое е това населено място с гербаджийски кмет, в което няма безработица и гербаджийската мафия не краде от държавни поръчки?
Много се усъвършенстваха в краденето но им идва краят. Нека първо се оттървем от Бойко.
111
0
 
1
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
До Зозо: И защо някой да е против азерска или каква да е друга газ? Защото такава опорна точка за тролване са ти дали, за това ли?
Ще бъдем против ако ни налагат да купуваме по-скъпа газ само за да не купуваме руска. И това няма нищо общо с русофилство/русофобство.
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зозо

И какво ще се промени, като дойдат? Да не би нещо да поевтинее?
109
2
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Колкото и да не им се ще на форумните русначета, след азерският газ ще доойдат и катарският, египетският, американският и други :))))))))))))))) Както обикновено ще им остане само да ревът :)))))))))))))))
108
3
 
2
 
! Отговори
УжасТ преди 1 месец
ЧЕРВЕНИТЕ ТРОЛЧЕТА , ВЕЧЕ СЕ УС РАХА.....ХА,ХА,ХААААААААААААА..
ШЕ ИМ ДАВАМЕ ВЕЧЕ ДА ДИШАТ ОТ ШЛАНГА НА БОКО ...ЗА РЕАНИМАЦИЯ
107
5
 
2
 
! Отговори
Червенотъпие преди 1 месец
Небивалиците ги пишат червени тролчета, а истината не им отърва. Това не е като да ръсиш глупости по цял ден под статии за Бойко. Седни и направи една справка,кое е селището на 6-то място по усвояване на евросредства в Р България.
106
1
 
3
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
До Червенотъпие: Какво общо има тук нечий телефон? След някой се е заел да пише небивалици за гербаджийски кмет нека да му напише името и къде е кмет. Да видим какво ще му отговорят потърпевшите от гербаджийското кметстване там.
105
0
 
3
 
! Отговори
Червенотъпие преди 1 месец
А ти защо не си напишеш телефона и адрес за връзка,трите имена и ЕГН.
104
2
 
3
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
До Бико: А защо не написа в кой град е тази кметица? И в града няма безработица? Това, което си го писал звучи много чудесно, за да бъде истина. България е пълна с гербаджийски калинки, които ако направят ремонт за един лев трябва да откраднат два. Затова вече трети мандат на Бойко сме все на опашката на ЕС.
103
2
 
4
 
! Отговори
Време за промяна преди 1 месец
Посрещания много, Бойко. Важното е през следващата година да те изпратим теб самия вън от Министерския съвет.
102
1
 
1
 
! Отговори
Бико преди 1 месец
Ние сме с кметица от сините. На 6 -то място по усвояване на евросредства. Водопроводът го замени с изцяло нови тръби за три години на два етапа. Всички улици са асфалтирани и с нови тротоари,сега рекултивира старото сметище и подмени сметосъбирането с нова техника на общината. Работа има за всички , няма безработица, а старите хора получават храна от социална кухня,инвалидите безплатно. Та кой как си го направи. След демокрацията червените не са били на власт след 2008 г.
101
3
 
0
 
! Отговори
Ханк Томс преди 1 месец
Бичо, надявам се останеш твърд в позицията си, когато дойде водният режим и в твоя град хахахахахахахахахахахахха
100
3
 
0
 
! Отговори
Бико преди 1 месец
Относно газ от перисталтиката на Борисов: виж ,червенотиквеник,по-добре синя газ,отколкото червена перисталтика.
99
2
 
0
 
! Отговори
Льольо Ваньоло преди 1 месец
"качеството струва повече"

"качество" на самолети модел 70 година?? Че те са умрели морално преди да се родят :))))) ти би ли си купил голф двойка със залепен таблет на цената на ауди А6 2020 :)))))))
98
2
 
3
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 1 месец
Относно самолетите мога да кажа,че качеството струва повече пари,а народа казва по-скъпото излиза после по евтино. А относно газта - поне няма да бъдем зависими само от един доставчик.
97
0
 
2
 
! Отговори
Ниъм Лийсън преди 1 месец
"По-рано през годината “Булгартрансгаз“ обяви закупуването на 20% от капитала на терминала за втечнен газ край Александруполис, Гърция, който трябва да заработи в края на 2022 г. По него се очаква основен доставчик да бъдат компании от САЩ и Канада."
96
1
 
1
 
! Отговори
Ниъм Лийсън преди 1 месец
"По информация на "Капитал" пренасочването на азерския газ през Кулата ще доведе до допълнителни такси, които трябва да се платят за използването на гръцката преносна мрежа, а освен това техническият капацитет за реверсивен пренос няма да позволи получаването на пълните количества, договорени с Баку. Според изданието не е ясно също и какви са тарифите, по които ще се доставя горивото"