МВнР: Дядо Коледа пристига ваксиниран

Само 4 са държавите от ЕС без ограничения за българските граждани
24 дек 2020 13:33, Елка Василева
7
МВнР: Дядо Коледа пристига ваксиниран
Снимка: архив, БГНЕС

Снабдени с всички необходими предпазни средства като маски, ръкавици и дезинфектанти Дядо Коледа и еленският му впряг пътува от Лапландия и се очаква тази нощ да пристигне у нас, съобщи българското външно министерство.

По данни от официални източници като представител на една от рисковите групи белобрадият старец вече е ваксиниран и е готов да зарадва всички деца и възрастни с подаръци в навечерието на Коледа.

Въпреки че някои от въведените рестрикции за влизане в държавите и задължителна карантина не важат за него, той и елените все пак са задължени да носят предпазни маски на местата, където това е въведено като мярка.

Не така стоят нещата обаче, ако някой друг, а не Дядо Коледа, реши да потегли на пътешествие по света от България.

Държавите от ЕС, в които не са въведени ограничения за влизащи български граждани, са 4 – Полша, Португалия, Швеция и Люксембург.

За пътуващите до Франция важи задължително изискване за попълване на декларация за липса на симптоми.

Трябва да представим PCR тест с негативен резултат, ако искаме да посетим: Белгия, Словакия, Хърватия, Чехия, Малта и Испания.

На задължителна карантина ще бъдем поставени, ако пътуваме до: Латвия и Германия (10 дни), Румъния, Естония и Ирландия (14 дни). В Австрия също има изискване за самоизолация от 10 дни, но след петия ден гражданинът би могъл да се освободи от нея с негативен PCR тест. В Нидерландия карантината е препоръчителна и е 10 дни.

Държавите, въвели по-строги мерки при влизане на територията им, са Гърция и Италия, които изискват, както негативен PCR тест, така и налагат самоизолация на пристигащите в страната.

В Унгария, Финландия, Дания и Кипър съществуват и допълнителни изисквания, без които няма да бъдете допуснати в страната, като наличието на постоянен адрес или пътуване за лечение или обучение.

Добре, че Дядо Коледа ще посети нас, след като очевидно ние не можем да му отидем на гости в Лапландия, посочват от Външно.

Пътуването извън Европейският съюз също не е много лесно и без изисквания. Ако сте решили да отидете в Турция е важно да знаете, че няма ограничения за преминаване на български  граждани през границата, но мерките, въведени в страната са много строги, дори и за туристи, като вечерен час, носене на маски и затворени магазини.

Любителите на по-екзотичните дестинации, като остров Мавриций, трябва да си направят PCR тест, а при пристигането си ще бъдат поставени под задължителна карантина. На Коморските острови и в Обединените арабски емирства ще бъдете освободени от карантина, но все пак ще трябва да имате негативен резултат от PCR, както и попълнена здравна декларация.

Припомняме, че МВнР предупреждава  в условията на пандемия от коронавирус да не предприемате пътувания, или ако пътувате, това да бъде само по неотложни причини.

При всичките тези ограничителни мерки най-добре да си останем вкъщи, да не пътуваме и да изчакаме Дядо Коледа да свърши своята работа, съветва българското МВнР.

Повече информация за неговия маршрут може да намерите тук: https://www.noradsanta.org/overlay/tracking/map/index.html

 


7
Още от Общество
И 2021 година пълна с почивки – кога ще работим и кога ще почиваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дадо коледа ще раздава подаръци само на ваксинираните деца на неваксинираните и варващи в БОГ а не в сатаната няма!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Той идва, ама как ще си тръгне? .....
4
0
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 3 седмици
всичко е нарочно!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Качака ли го играе тази година?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аре, скоро ще изместят Кока-Кола като основен спосор на дядо Коледа
1
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Пропагандата се прехвърли и на дядо Коледа.