Хеликоптерът за спасяване - до процедура за обявяване на поръчка

Ангелов представи пътна карта, ремонтират 4 "Кугър"-а за целта
Обновена: 6 яну 2021 12:21 | 6 яну 2021 10:40, Веселина Йорданова
21
Хеликоптерът за спасяване - до процедура за обявяване на поръчка
Снимка: Правителствена пресслужба

Здравният министър Костадин Ангелов представи на премиера Бойко Борисов пътна карта за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани. Тя е разработена от Министерството на здравеопазването.

Още по темата
В хода на заседанието на правителството министърът докладва за предприетите вече действия за купуването на 1 хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета "Кугър", собственост на Министерството на отбраната.

"Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България", посочи Ангелов. Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те "Кугър"-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.

"Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът акцентира, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването й на здравния министър, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят каза, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да припомня, че много отдавна при соца имахме хеликоптери за ПСС. Спомнете си филма "Лавината"! Сега ще ремонтират калпави "Кугърчета". Наместо да купят 4-5 сериозни, здрави Ми-8/17, в които може да се разгърне цяла операционна! Това е най-продаваният в света хеликоптер, купуват го и Щатите. Но при нас всичко е политика и явно това е немислимо. Помните ли как загубихме един Кугар заедно с пилота, вечна му памет! Ударил се с края на витлото във флагщока на боен кораб! ***!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Да запонем от това, че планинската застраховка е 30,00 лв и че повечето сериозни планинари с всичкият си я имат, защото инциденти винаги могат да се случат ( не само зимата). Имаше един израз : Тези които зимата се губят в планината, лятото се давят в морето (изключвам инцидентите, разбира се), но мисълта ми е че ***..оta няма как да го накараш да действа като нормален и разумен човек и за него застраховката юе си остане излишен разход.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тези Кугари за да станат спасителни ще мине поне 18 мрсеца от общ поръчка до реализация.Да взимат под наем до тогава, безобразие е , уж зимен туризъм а никакво спешно осигуряване. Линейка нали не очаквате да кара по писта на 1800 метра.
11
0
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
тези хеликоптери не са само за планинари. Това да спасителни машини за спешно извозване на ранени. Румъния има 12 лъм тяхната гражданска защита. Нови новинички, ние Зеро.Евала Баце, 10 години един хеликоптер докара за моряците, ама там е друга бира.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решение за купуване на хеликоптери беше внесено миналана година в НС, но отпадна от дневния ред за гласуване и после потъна в небитието. Сега ще ми се прави на загрижен. За 11г. колко пъти се разхожда с Кугарите? Сега преди изборите щял да ги преоборудва в спасителни. Ако спечели изборите, да видите как всичко ще се забави или забрави.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите за тези хеликоптери може да се покрият,ксто на всеки,скиор,сноубордист и планинар се задължи да има застраховка ,,въздушна помощ",примерно 10-20лева на година.Който тръгне по планинските пущиняци без застраховка да му се налага стабилна глоба.
8
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
Защо само един хеликоптер ? Ще му свърши летателния ресурс и после ? И да не мислите че само за мед.нужди ще се ползва ? По скоро за въздушно безплатно такси.Платено с парите на данъкоплатеца.
7
2
 
3
 
! Отговори
!? преди 3 години
стига фантазии бре , само 4-5 , що не купят 10-20 - колко му е . Като най-много 2 : един в Плевен и един в Пловдив, за да обслужват районите с труден достъп . Да пратиш хеликоптер на 50-100км е много по -бавно отколкото да ти го докарат с една линейка от близката болница.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ,абе нещо тази Мата Хари ми се струва ,че си е взела малко повече от шкавчето ! Бойко бе ,жива ли е , че искам да знам ,коя е ?
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3 Сандо...предизборно хеликоптери ще има!...Следизборно, обаче не! Справка - чекмеджето!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ,айде бе майна ,къде ходиш ?! Цяла сутрин те чакам ,абе няма кой да ми инспектира тоалетната ,понеже и направих ремонт !!! Та ,ако можеш да дойдеш ?
3
1
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
предизборно хеликоптери ще има!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мани ги тия хиликоптери, купи по добре още една къща на мис бикини в Барцелона.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ви вярва бе цървуланковци. Нали края на миналата година щяхте да купите два. Ама гласувахте отмяна, че да може да си вдигнете заплатите. Или нова година, нова лъжа