Да си емигрант не е по-лесният избор, никой не го иска

Младите специалисти продължават да напускат България
14 яну 2021 20:30, Елка Василева
89
Да си емигрант не е по-лесният избор, никой не го иска
Снимка: архив, БГНЕС

"Никой не иска да е емигрант, защото това не е по-лесният избор," казва българска специализантка. Всеки четвърти българин е изразявал желание да живее в чужбина. Дойче веле разговаря с няколко души, направили свой личен избор.

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина. Това сочат данните от последното проучване на “Тренд”. 41 процента пък споделят, че имат роднини, които живеят зад граница.

"Вирусът" на миграцията и неговите вълни

Експертите са категорични, че пандемията е снижила емиграцията през 2020 година. Това обаче не разрешава дългогодишните демографски проблеми на България, в това число изтичането на специалисти от ключови сектори. По данни на Европейския комисия през 2019 година тенденцията за завръщане на трудови мигранти е продължила и България е сред първенците в това отношение. Но става въпрос основно за нискоквалифицирани кадри.

Още по темата

Младите експерти продължават да напускат България

Според проучване на фондация “Отворено общество” едва около 5 процента от лекарите в България са под 30-годишна възраст. Никол и Виктор са сред младите медицински специалисти, които са избрали да заминат. “Мотивираха ме по-добрите условия и организация на труда”, казва Никол, която е специализантка във Виена. “Заплащането в България е такова, че трябва да работиш на поне 2 места и да финансираш всички курсове сам”. Докато следва, тя работи като болногледач в голяма лечебно заведение в София. “Като студент получавах малко над 200 лева. Абсурдното е, че от тях трябваше да отделям пари за сапун и тоалетна хартия в отделението.”

Казва, че в Австрия ситуацията е съвсем различна. “Студентите тук дават смени, за които им се заплаща. Докато при нас по време на обучението практиката беше много по-малко.” Тя признава, че е срещала затруднения да навакса. “Мои колеги тук са правили редица неща по време на обучението си, до които аз се докосвам за първи път”.

И макар работата да е много и социалната среда първоначално да е далеч по-ограничена, отколкото в България, тя е доволна от решението си да замине. “В България малко хора се интересуват от нови проучвания и те трудно стигат до практиката. В Австрия, особено по отношение на коронавируса, видях как се подготвят нови публикации и се обсъждат нови методи за лечение постоянно”.

Би ли се върнала? “Никой не иска да е емигрант и това категорично не е по-лесният избор. Така че, ако видя тенденция за подобряване, ще се върна. На този етап - не”.  

Българи, които се връщат от чужбина, българи, които остават. Защо?

Виктор, подобно на Никол, заминава малко след като завършва образованието си. “Избраната от мен специалност не навсякъде в България се практикува на необходимото съвременно ниво. Не исках да правя компромис със себе си и с пациентите си”, обяснява той.

Признава, че първите стъпки в Германия не са лесни. “Все още срещам затруднения - езикови, професионални, социални”, изрежда той, “но съм доволен, че реших да започна да градя кариера в чужбина”.

За момента Виктор не мисли за прибиране в България и кариера там: “Не съм оптимист, че необходимите реформи ще се проведат скоро. Медицината в България се нуждае от големи структурни промени, за да стане възможно колегите да практикуват на съвременно ниво и при нужните условия на труд, а пациентите - както в големи университетски болници, така и например в общински клиники, да бъдат доволни, че грижите за тях са оптимални.”

Предимствата на България за младите и образованите

Съкращенията и замразяването на нови позиции заради пандемията, както и силно конкурентната среда, са сред причините някои българи да решат да се завърнат в родината си.

“Професионалното ми развитие, необикновената икономическа обстановка в резултат от пандемията, а и лични причини, бяха факторите, които ме накараха да се върна в България”, разказва Филип, който се е прибрал преди няколко месеца, но вече си е намерил работа. Той споделя, че в Западна Европа, където е учил и работил досега, пандемията сериозно е засегнала търсенето на кадри, особено на чуждестранните и на тези без дългогодишен опит.

“Европейското ми образование определено ми отвори повече врати в България, отколкото в чужбина”, признава той и подчертава, че тук процесът по наемане е на по-ниско ниво, което може да се окаже плюс. “Не ми се налага да минавам през горящи обръчи, за да си намеря подходяща работа”, споделя Филип. Особено в столицата редица компании в сферата на бизнес иновациите и в стартъп средата търсят млади експерти, владеещи няколко чужди езика.

Натрупването на опит зад граница и владеенето на чужди езици се оказват коз за млади специалисти, които решават да работят в България. Иванина заминава за Германия като малка, но преди година се завръща в родината си. “Трябва да призная честно, че изборът ми не беше продиктуван от носталгия или идеализъм”, казва тя. “Образованието ми, което е с акцент върху изследванията на Югоизточна Европа, ми даде по-добри възможности за развиване на кариера тук”.

Тя владее български и немски на ниво "майчин език”, говори и английски. Намира подходяща позиция в България и сега е доволна от решението си: “От около година съм в България и обичам работата си”. Иванина не обича да сравнява България и Германия и не смята, че в повечето случаи има база за подобна съпоставка.

"Откакто съм в България, съм имала много случки, които, разбира се, не биха били възможни в Германия. Някои от тях ме разсмиват, други - не. Не е тайна, че много неща в България не функционират така, както би трябвало, но все пак съм на мнението, че зависи от всички нас да променим това, което не работи като хората. Не може винаги да се оправдаваме, че “системата така и така не функционира”, категорична е тя.


 


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До австралиеца

Като си толкова успял защо пишеш като озлобен лузър? Знам ви аз такива 'успели' имигранти. Идвате по анонимните коментари да си избивате комплексите.
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако си материалист и можеш да попълваш празнотите в живота си с пари и вещи, емигрантският живот няма да ти е проблем. За съжаление на някои хора това не им стига, въпреки че правят много добри пари, емигрантският живот е доста тъжен, жалък и самотен. Повечето западноевропейци са такъв тип хора, че може и с години да сте се водили много близки приятели, но в момента в който животът дори леко ви раздели, веднага забравят за тебе.
82
1
 
4
 
! Отговори
emigrant преди 1 месец
Така,че според мен по важното е да си жив и здрав и с удоволствие да харчиш каквото заработваш!Нужна е малко скромност със сериозен опит за добър резултат!Не е важно колко вземаш,по важното е да ти стигат и да се вместваш в това което заработваш.Останалото са ламтежи,болни амбиции и суета!!Човешкото око се напълва с една шепа пръст.Останалото е от лукавия!!
81
0
 
4
 
! Отговори
emigrant преди 1 месец
Аз съм лекар и не се оплаквам от това което получавам.Виждал съм в практиката си много богати самотни хора.Живеят в апартаменти по 400квадрата с отделен асансьор,но много болни,много самотни,изоставени от децата си и.т.н.Имам познат който е млад наследник на бизнесът на баща си.Притежава нещо като 20 десет ТКЗСта,тук се наричат финки.Той ми каза,че има 6000 работници и плаща милиони евра всеки месец като заплати.По външност нормален човек.Кара нормална кола.Няма време да изпие и една бира?!
80
2
 
3
 
! Отговори
IT-спец преди 1 месец
първите години не са лесни, като емигрант го казвам, но после БГ ще ти се струва все по чужда.... особено ако живееш в страна с висок стандарт като някоя от скандинавските БГ ще ти се струва като бананова република...
79
4
 
10
 
! Отговори
циник преди 1 месец
Как да не го иска никой? Цяла пасмина от комунисти иска да ви изгони от родината, за да може да граби и накрая да продаде бащиния ви дом за някоя рубла.....
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В чужбина ако си "някой" , имаш име в дадена област можеш да заработваш много добри пари с лекота
77
2
 
10
 
! Отговори
мнение преди 1 месец
Причините да заминеш са много, най-вече икономически. Както и липсата на уреденост на държавата във всяко отношение. Например гледките от довлечения от реките ***. Само тази гледка като от страна от Третия свят, пък върви се убеждавай, че живееш в европейска страна. И за боклуците не обвинявам толкова министерствата, а ХОРАТА, БЪЛГАРИТЕ!
76
0
 
6
 
! Отговори
vse edno преди 1 месец
До про.стака от Австралия: И в Куртово Конаре ли ви прекараха интернет, та драскотиш пр.ост.о.тии?
75
1
 
7
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
До Анонимен 73:
Минималната заплата $2800, ама наем на необзаведена гарсониера е $2000...
7000 лева в Бг са много хубави пари.
74
2
 
5
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
В Бг работодаелтят изнудва на воля, в Америка - няма как.
От друга страна в Америка или имаш висока етика на труда или си вън, в Бг етиката е *** дума както за работниците, така и за работодателите им.
73
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2020 беше от най успешните в живота ми $$$$$$ а 2021 ще е още по успешна
По3драви на всички клошове в БГ, и тази година няма да стигнете по далеч от панелната килия защото родения да пълзи не може да лети! Които е способен да успява в БГ кат мен, го може и в Западна Европа, и на другия край на света Ав$ тралия, доказано от личен опит, дано разберете някой ден защо сте лузари и дано тоя ден дойде 2021 защото when you change the way you look at things, the things you look at change
Поздрав отСидни
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До този с 7к в БГ, само си за съжаление, ти зимаш колкото един портиер в сградата в която работя, и той ги зима с нищоправене за разлика от теб бе!
Тук минималната заплата е $2800 я зимат хамалите! Начинещи студенти почват с $75к без накав стаж. Хората с професия като мен с опит в Европа и Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари някой стигат до 200к. Пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ау
Тия 7к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял бе!
71
2
 
20
 
! Отговори
кмк преди 1 месец
голяма драма... няма що... хората пътуват, живеят и работят по цял свят. Трябва да се научим като народ да не драматизираме излишно нещата от живота. човек е там, където е щастлив. отиват в чужбина, връщат се обратно... мобилност и това е хубаво.. движението е прогрес
70
0
 
8
 
! Отговори
К преди 1 месец
Какво лошо да има емигранти от бели страни. Ирландия например е страна с много емигранти, и кво сега са келтският икономически титър. И ирландският народ е мачкан през вековете, но сега се въздига и се раждат много деца. Дай боже и ние ще се оправим .
69
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който е видел евро, паунди и долари, не ке да се връне в Тикволандия.
68
6
 
7
 
! Отговори
Няма лошо преди 1 месец
Света е отворена карта и е добре да пътуваш, но много от тези, които следват в чужбина са от прилично заможни семейства и имат донра основа, за да заминат.

Най-добрия ми приятел от детинство е от онези, които като отидоха в Германия и т.н., и се отричат от България. Колки сме били бедни, какви сме били втора ръка хора и наред още.
А тати директор в МВР, мама магистър фармацефт старши... той имаше айфон 4 петия в България като замина.

Днес изкарва 2500 евро чисто там, а аз тук 7500 лв. IT...
67
0
 
4
 
! Отговори
987 преди 1 месец
До Анонимен

Ами защото ти дава информация кои бяха колонизаторите, черпили богатствата на новите страни. Племенните вождове им продавали членове на племената си, от които искали да се отърват.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаетели как е на испански "черно"?

Проверете в гугъл транслейт, че иначе смешниците шъ мъ изтрият!

-))))))
65
0
 
4
 
! Отговори
Пунта Кана преди 1 месец
До Фернандя Магелан

мрази си колкото ти душа сака