Официално: 8 пациенти са заразени с новия щам на коронавируса

Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29
Обновена: 22 яну 2021 21:36 | 22 яну 2021 21:34, Камелия Цветанова
196
Официално: 8 пациенти са заразени с новия щам на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Английският вариант на коронавирус вече е в България. Това обяви в предаването "Панорама"на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Още по темата

"При целогеномно секвениране на апарат от нова генерация доказахме 8 щама от пациенти - българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам. Тези 17 мутации бяха открити, потвърдени днес в Националния център по заразни и паразитни болести", уточни проф. Кантарджиев.

Много съм доволен, че направихме първия етап - доказахме, че в нашата страна го има английския вариант на коронавируса, каза още той.

Следва по-широко проучване в нашата страна да се види какво е разпространението.

При тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания. Веднага са заболели, веднага са карантинирани, веднага са приети в болнично заведение. Но щамът, ако тръгне в страната, трябва да направим така, че да го ограничаваме, обясни проф. Кантарджиев и призова всеки, който се върне от Западна Европа или от Великобритания, да не събира цялото семейство, а да се самоизолира известно време и да се изследват.

За английския вариант на коронавируса са доказани 4 неща.

„Ваксината действа срещу новия щам. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Второ, генетичните методи, които са за диагностика, го ловят. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29“, обясни проф. Кантарджиев.

При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус, убеден е проф. Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Професор ?Жалка картина.Държане и обноски на обикновен селски тарикат.Не му вярвам на нито една дума.Това си е мое мнение.
142
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
А неофициално колко са?Хайде,че изборите наближават.
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А български щам кога?
140
1
 
5
 
! Отговори
Аз Съм преди 3 години
Радвам се че Ви харесва новият вирус.Ще направим още по добри модификации.Работим по въпроса.
139
1
 
1
 
! Отговори
Картоф преди 3 години
Някой ти изяде таратора с вилица ли?
138
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След всичко това, повече никога няма са гласувам за Герб, отказахте ме завинаги! Срам сте за Бг!!
137
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много съм доволен, че направихме първия етап - доказахме, че в нашата страна го има английския вариант на коронавируса, каза още той.Щом това те прави щастлив, нямам какво да кажа
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините действали срещу новия вид. Ще го имат впредвид хората, като дойде редът им другата зима
135
0
 
9
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Честито. Колко удобно!
134
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У Пирогов го има от ноември, питай Балтов, та си закъснял с откритието, пък като си се загрижил толкоз що ги пускате тия от Англия
133
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"....Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус..."От кога ваксини унищожават вирус? Простията продължава с пълна сила. В жалките опити хем да ни плашам, хем да успокояват и да си пробутат нещата, съвсем се оплитат понякога.
132
0
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
изглежда че ние контролираме нещата от самото начало!! първенци във всичко!!!особено от както ПОРисов е на власт! мен ме е срам по цял свят да покажа що за човек имаме за премиер!! !!!!!
131
2
 
11
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 3 години
Хайде сега да сваляме мерките и да гледаме сеира на управляващата върхушка , които и без това ще ни закопаят ! А какво става с ваксините - тъпчем на едно място , само за Тиквеника сме за пример , но по корупция и неадекватно управление и бездарни решения ...
130
0
 
15
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
И вчера писах и днес ще повторя. Няма по-страшен ЩАМ от БЪЛГАРСКИЯ. То бива прос*тотия но чак толкова. Само преди година затвориха градинките и Витоша, защото Уханският Щам бил най-заразното нещо в света. Сега по тази логика трябва да ни затворите ама така дълбоко, че никой да не си показва носа. Отряди да разнасят храна по домовете и НЕ ПРИБИРАЙТЕ *** ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ.
129
2
 
7
 
! Отговори
Н9879 преди 3 години
Не вярвам.Измислици с нечисти цели.
128
1
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 166Целите са три - първата да се имитира дейност за задоволяване на твърдия електорат; втората - да се краде на едро. Според речите на тikвоча са платени досега 305 милиона лева за ваксини - но това са пари за 20 милиона дози... за 7 милионна България; и третата - да се изпозлва карантината за смакчване на опоненти на нашите хора
127
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Официално 8, неофициално 888.
126
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали ваксинираните или имунизираните могат да предават вируса? Тогава за какво изобщо става дума? Какви имунизационни паспорти? Какви 5 лева? Тези имунизирани не са получили елексир на безсмъртието.Вероятно като са имунизирани - ще са безсимптомни вирусоносители.Това ще увеличи риска от пренасяне. Сега поне симптомите са сигнал за заразен.А като се имунизат 50% от хората-заразата ще пълни невидимо. Имунизиран лекар от УМБАЛ П-в след 1вата ваксина се разболя тежко от Ковид19.Роднина е на познати
125
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като трябваше да затворите границите -клекнахте в поза партер и се на.дупи.хте на 20 про.ста.ка от летището, които преди Коледа викаха: "Борисов, прибери ни веднагаааа" Скандираха на летището, че не ги качвали на самолета за България. Направиха сандър властите там и станаха за резил пред света. Рекетьорите извиват ръцете на Борисов мека Мария. Да са само онези от Англия - с мед да ги намежиш. Алибегов е най-зловещ рекетьор. Мазната коса ламти за пари. Има 8 фирми и чака да точи пари от България.
124
0
 
11
 
! Отговори
Целта им е преди 3 години
непрекъснато да ни вкарват в нови филми.Буен "информационен поток", чиито елементи са с брауново движение. Материално заинтересовани лица са глашатаи на все нови и нови измишльотини. Нови-стари, имунизации-реимунизации. Хората не правят вече нищо друго, освен да броят щамове, "жертви", професори, доценти и ... стотинки....Какво става със сезонния грип? Да сте чули нещо за него? Сега му е времето, пък никакъв го няма...