Сдружения: Незаконно отнемат деца за осиновяване

Искаме промяна в социалното законодателство, заяви Христо Лафчиев
5 фев 2021 18:42, Анисия Иванова
28
Сдружения: Незаконно отнемат деца за осиновяване
Снимка: БГНЕС

За промяна на социалното законодателство "закрилящо" децата на България се обявиха от сдружение "Единение за семейството и децата" и сдружение "Български родителски централен комитет – Разбунена София". На пресконференция в БТА бяха изнесени две историите, чиито деца са дадени за осиновяване без съгласието на родителите им. Причината това да се случи е утежненото законодателство, както и произвола на социалните служби в Аспарухово и Алфатар, заявиха от сдружението.

При единия случай близначките са разделени без възможност да виждат братчета и сестричета си. Децата са взети от 4-членното семейство и 4 месеца социалните отказвали да кажат къде са дадени, по-късно се разбира, че са настанени в семейства, в които майчиният език не е български, а турски, разказа бащата Николай.

При втория случай Мария, която е самотна майка и работи във Варна, оставя сина си при родителите си в Силистренско. Детето също е дадено за осиновяване без нейно знание. Когато жената отива да извади акт за раждане от Варна, където е роден синът й, социалните казват, че детето не съществува при тях. По техни думи аз нямам дете, разплака се майката.

И на трите деца е съобщено, че родителите им са ги продали, съобщиха от сдружението.

Според организаторите на пресконференцията в случая има финансова изгода, защото НПО-тата, които са посредници, получават пари за работата си. Затова от сдружението поискаха да няма посредници между социалните служби и родителите. Големи пари отиват в доставчиците на социални услуги, заяви водещият Христо Лафчиев.

От сдружението поискаха още да се промени методиката, по която се работи, всеки документ, издаден от социалните, да стига и до родителите, по всички стари дела в съда да бъдат признати и родителите за страна, представители на социалните служби да носят наказателна отговорност при некомпетентно поведение.

По двата изнесени случай - какво ще бъде развитието им и дали децата ще бъдат върнати отново при родителите си, от сдружението поискаха отговори лично от социалния министър Деница Сачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Мар кошмар преди 3 години
До Христо Христовне преувяличават нищо. Вярно е всичко. Информирайте се хора. Внимавайте за кой ще гласувяте, но задължително гласувайте.
15
1
 
5
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
И да се знае - отнемат се само деца на българи християни. На другите не смеят защото другите са организирани и продавачите от социалните служби и от НПО-та може и да не осъмнат живи. Те знаят, че само с българи могат да се гаврят защото българите все не знаят за кого да гласуват, харесва им да ходят за гъби, и вярват, че и да гласуват нищо не зависи от тях по един петстотин годишен навик.
14
1
 
2
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Ето това е златния миг на Сачева - сега с продажбата на деца и тя подобно на строителния и земеделския министър ще прави пари защото всеки месец тези, които тя защитава ще и правят отчисления.
13
5
 
8
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Това да си българин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на *** човек и роб.А страховете на роба са много защото е беззащитен и страхлив.Щом позволявате на разни нпо да ви взимат децата, заслужавате си дериджето.Ха да ви честито !!!
12
8
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Да не би да вземат момченца за еничарчета,а ефендилер ? Рая сте били и рая ще си останете.За пара сте готови на всичко.
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално децата са били продадени , не от родителите а посредниците си но купувачите реално са ги купили.Така че е вярно това че са продадени деца.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовИма случаи в които шантажират родителите,за да им отнемат официално децата или им поставят ултиматуми,с изнудване,гледах такива случаи в Тубата и биологичните родители,чийто деца отнемат са българи.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в ромски семейства има дадени деца-банкоматчета, след което децата трудно учат, защото забравят българския език в такава среда.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото правят търговия с тези деца, първо службите се натягат да взимат повече деца, защото им отпускат пари на бройка, а второ използват децата като банкоматчета,трето се използват връзки, четвърто се пита защо на бедни,но грижовни и образовани родители,не се дават парите на самите родители да си отлеждат децата?
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еш па тия... Млогу сте шашови бе!Тука Пенъ съ чуди на кой дъ тропосъ нейноту куту са рОди, виа пъ...
6
2
 
15
 
! Отговори
SS преди 3 години
СВИКВАЙТЕ,МАЙ ТАКОВА СЕ ОЧЕРТАВА БЪДЕЩЕТО И НОВИЯ РЕД.ЖАЛКО,МНОГО ЖАЛКО НАИСТИНА. Затова не бъдете овце! Въоръжавайте се кой с каквото може.
5
2
 
11
 
! Отговори
Чака преди 3 години
До SSТова е европа-фъркайте свободно !!!!
4
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ако е статия. Нищо не се разбира. Защо децата са били иззети от родителит Те не са ли било оведомени? Къде са били? Осиновяване не става без съгласието на родителите. Осиновени ли са или са настанени в приемни семейства? За какъв период? В какво се обвиняват родителите?
3
3
 
26
 
! Отговори
SS преди 3 години
България !!! Страна набутана в ЕС без референдум.Управлявана от демократи- бивши пребоядисали се комунисти.Най бедната и нещастна страна в Европа.Икономика- почти никаква.Кафенета,молове,обменни бюра,хотели,аутсорсинг,шивашки ателиета,производство на амфетамини и всякаква друга далавера.Известна с евтин фалшив алкохол и красиви и евтини прос.т.и.т.у.т.к.и. по черноморието .
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас! Това ако е истина...По тв ако излезе и е вярно ще ни изкара на улицата със сигурност. Нечовешко
1
4
 
18
 
! Отговори
SS преди 3 години
България !!!!