Имунолог: Ваксините са оръжието срещу COVID-19

Според проф. Елисавета Наумова е важно да се прави тест за клетъчен имунитет
22 фев 2021 21:55, Красимир Ангелов
80

Стотици кабинети за ваксинация срещу COVID-19 отвориха, a опашки от желаещи се образуваха в големите градове. Защо обаче само в България върви полемика коя ваксина е по-добра?

"Най-доброто, което може да направи всеки, е да се ваксинира. Категорично е по-добре да се предпазим, отколкото да го прекараме и да не знаем как ще протече. Ваксините са оръжието, тъй като няма специфично лекарство срещу Ковид-19, това е единственият начин да го преборим", каза националният консултант по имунология проф. Елисавета Наумова в предаването "Денят ON AIR".

Още по темата
Тя подчерта, че вече има страни с около 4 млн. ваксинирани, както и вече има излезли проучвания от ефекта на ваксината.

"Всички, които са изкарали вируса, е добре да се тестват. Важното е да се направят и т. нар. неутрализиращи антитела. Важно е да се направи тест за клетъчен имунитет. За 8 март вече ще имаме на разположение такива тестове, които могат да се предлагат на всеки, който иска, в "Александровска" болница", обяви специалистът.

По думите ѝ дори и сред срещане с вируса може да няма никакви антитела, а да има Т-клетъчен отговор, а може да има и двете.

"Виждаме хора, които са ваксинирани, но нямат антитела. Някои се появяват много по-късно - след 30-40 дни. В тези случаи правим и Т-клетъчен отговор. Липсата на антитела означава, че този вирус може да се размножи в тяхната носоглътка. Може би ваксините ще намалят разпространението на вируса", смята проф. Наумова.

Тя цитира проучвания от Израел, където е установено, че дори ваксинирани да се срещнат с вируса и той попадне в тяхната носоглътка, той е в изключително малки количества и те не са толкова заразни.

"Много по-малка е възможността ваксиниран човек да разпространи вируса. Имаме пациенти, които са едни от първите боледували, оптимистично е, че имат много добър Т-клетъчен отговор. Има съобщения за някои от ваксините, че биха могли да имат отговор за около 2 години", отбеляза проф. Елисавета Наумова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че има доста млади хора, които не образуват адекватен имунен отговор дори към РНК-ваксини.

"Има между 5 и 10% хора, които могат да не развият имунен отговор. Разработили сме с Експертния съвет по клинична имунология и с Националния щаб една програма за изследване на постваксиналния отговор. Надявам се да имаме собствен по-богат опит в това отношение", посочи имунологът.


80
Още от София
Качеството на въздуха - фактор за избор на жилище в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Предложение.. Тъй като явно има доста хора като мене дето не вярват че има Ковид, Ако се стигне до там че ни наложат да се ваксинираме. Пием едно кило ракия вечерта с добра салата/расла на кокъл. Не на корен/. И его ви го решението.
76
1
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 дни
Прочетете в днешния 24 часа - какво казва академик Богдан Петрунов.
Ваксината е ефективна от 8 до 12 месеца. Това са негови думи.
Е, и какво, след 8 месеца пак да се боцкаме, така ли? И до края на живота си да се боцкаме през 8 месеца?!? Не, мерси.
75
1
 
5
 
! Отговори
S преди 3 дни
Работили по една програма с Националния щаб. Значи ясна работата.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
На нас ни набутват най-евтината и най-нисък процент на ефективност ваксина, защото майката на депутат от герб е представител на Астра Зенека и хората се хващат като удавник за сламка.
73
6
 
7
 
! Отговори
до 70 от славянин преди 3 дни
''От твоя сезонен грип миналата седмица умря нашата детска лекарка, само на 40 години! Познаваме я от 9 години! За справка - некролог от детска болница "Иван Митев".''

От сезонен грип умират хора, ти чак като умря вашата лекарка ли го разбра!? Пък и лекар да се занемари доколкова и да се остави да умре от грип показва що за лекар е!Лекар, който сам себе си не може да излекува от банална инфекция ще лекува други от нея!!!???
72
5
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 дни
Това, че само в България върви поленика относно това коя ваксина е по-добра е пълна глупост.
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
не понял бе, тикво неузряла, не знам защо има тук един-двама бавноразвиващи, които си фантазират, че само под руско ръководство някой може да бъде срещу експерименталните, нетествани, неработещи псевдоваксини...
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Да, хората не трябва никога да умират, затова ще седим заключени завинаги, и ще ни боцкат с експериментални медикаменти няколко пъти годишно, за да ни пуснат да отидем до магазина! Моят личен лекар на 68 години изкара ковида, и нищо му няма! Какво да правиш, живота е непредсказуем!
69
3
 
6
 
! Отговори
Joan преди 3 дни
До Анонимен
От твоя сезонен грип миналата седмица умря нашата детска лекарка, само на 40 години! Познаваме я от 9 години! За справка - некролог от детска болница "Иван Митев".
68
8
 
13
 
! Отговори
Майстора преди 3 дни
Към простото момче 65 - преди половин година, когато писах, че ваксини не може да има, понеже имунитета ще е половин година, и когато писах, че ще ни ограничават, за да ни принудят да се ваксинираме, пак такива нискоинтелигентни, плоскоглави и невъзпитани типчета се заяждаха...
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
а на вас не ви ли писва от тия фашисти, сър.....
66
1
 
5
 
! Отговори
Joan преди 3 дни
До Фактите:

Много от хората, които не искат ваксина, вече са карали вируса. Те нямат нужда от ваксина и без това! Няма да влезеш в ресторант може би? Или да пътуваш до Израел? Да ти имам проблемите! За хора като мен е проблем отиването до магазина или до стария ми баща...
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Жоано, не стоиш затворена от "такива дето шляпат", а от такива, дето заради сезонен грип ни превръщат в затворници! Виж Швеция! Виж Непал! Никакви мерки, всички шляпат, и никаква "пандемия"! Абе за една година НЕ ЗАГРЯХТЕ ЛИ??? Дори ние тук имаме 20 пъти по-леки мерки от,примерно, Англия, и 20 пъти по-добре се случват нещата!
64
3
 
8
 
! Отговори
Майстора преди 3 дни
Факт - мине ли схемата с "ваксините", до няколко години следват доста интересни неща. Какво ще кажете за подтискащи производството на тестостерон медикаменти, за да не сте агресивни и опасни? А за дамите, успокоителни медикаменти, за да не са напрегнати и да не тревожат околните? А за децата, дали ще посмеят? Ще посмеят, може да сте сигурни! И най-хубавото е, че всичко ще бъде БЕЗПЛАТНО И БЕЗВРЕДНО. И доброволно, ако искате да влизате в градовете разбира се.
63
9
 
4
 
! Отговори
Joan преди 3 дни
До Фактите:
Аз не знам за твоите рестрикции, но аз от миналия март стоя с две малки деца в къщи и работя онлайн. От такива, дето шляпат навсякъде и не спазват рестрикции, ми дойде до гуша да стоя затворник в къщи. Премиерът се хвали с най-леките мерки, но не вижда нас, затворниците на неговата свободия. Освен това не са осигурени никакви ваксини. Пфайзер и Модерна липсват. Никой никого не задължава да се ваксинира.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До до 45 от славянин

НИЩО НЯМАШ ТИ ТРОЛЕ ЗНАЕШ ЛИ КАК СЕ СЪХРАНЯВА ВАКСИНАТА. КОЙТО СЪХРАНЯВА ПРЕДПИСВА И ТИ Е ИЗВЪРШИЛ ПЪЛЕН МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД ПРЕДИ ВАКСИНИРАНЕ ДА КАЖЕ ДАЛИ НЯМА ДА ТИ НАВРЕДИ ТОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ
61
14
 
5
 
! Отговори
Плоскоземи преди 3 дни
не се ваксинирайте, но няма да можете да изпратитеЧаветата на детска градина, училище, университет и вие няма да можете да подножие трудовия договор, или да пътувате. Успех, ама надали.
60
2
 
11
 
! Отговори
славянин преди 3 дни
Днес ни шантажират да си сложим ''вълшебната'' доза (от която аз лично нямам абсолютно никаква нужда, най-меко казано) с йезутското ''за благото на обществото'', утре може да ни шантажират например да се кастрираме пак заради ''благото на обществото'', е, ние не можем ли да ги контрираме като ги призовем да се обесят, пак за благото на обществото, което наистина ще бъде за негово благо!?
59
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ню Йорк Таймс препоръча - изключете си критичното мислене! Не е ваша работа да преценявате фактите и рисковете! Просто слушайте добрите чичкодоктори, мислете си за ласкавия поглед на добрия чичко Гейтс, и това е! Каква абсурдна идея, да намирате НЕОФИЦИАЛНА информация, и да имате СОБСТВЕНО мнение! Това е извратено и старомодно.
58
1
 
5
 
! Отговори
слаФяните са като преди 3 дни
македонците.........никой НЕ ги вижда..