Добрина или бизнес: Фондация взима 30% от събраните за болно дете пари

"Че кой ще работи за без пари", казва организаторката на кампанията
24 фев 2021 15:08,
56
Добрина или бизнес: Фондация взима 30% от събраните за болно дете пари
Снимка: Кадър Нова тв

2-годишният Влади от Перник страда от детска церебрална парализа и се лекува в Турция. За да успеят да си позволят лечение обаче родителите разчитат на дарители. Преди месец установяват, че благотворителна фондация, с която събират средства, възнамерява да задържи 30% от всички събрани за детето средства.

Всичко започва преди 2 години, когато Влади е на три месеца и не може да задържа главата си изправена. След консултации с лекари, родителите му разбират, че ще трябва да се борят с диагнозата детска церебрална парализа. А след лечение в София в началото на миналата година, Влади и майка му заминават за Турция и започват ежедневна рехабилитация.

"Все още не може да се обръща, да седи, да се изправя и съответно да ходи. Рехабилитацията, която правим, е освен двигателна и с играчки, които стимулират умствената активност на децата", разказа пред Нова тв майката на детето - Вержиния Георгиева.

За три месеца рехабилитацията струва на семейството 9300 евро. През първите три, родителите на Влади се справят сами. След това молят за помощ роднини, които организират кампания - благотворителни базари, концерти и дарителска сметка.

"Свързахме се с фондации, направихме Facebook група, която се казва "Бъдеще за Влади"”, разказа лелята на детето - Десислава Рангелова.

Фондация "Богданова и Данаилова" от Перник, където живее семейството, е тази, в чиито ръце лелите на Влади поверяват кампанията. Последната им такава, се провежда под патронажа на кмета на града.

"Всъщност основната ни работа е свързана с това да дадем нещо на обществото и то да даде нещо на нуждаещите се", каза Катрин Богданова, представител на фондацията.

В началото на годината обаче още една фондация поема случая на Влади.

"Една госпожа от фондацията се свърза с мен и ме попита имаме ли нужда от помощ с кутии. След това е говорила с Вержиния и е казала, че съм прочела договора и че трябва само да попълни празните полета и да го сканира по най-бързия начин, за да го изпрати обратно", обясни лелята на детето.  

"Оставих Влади на рехабилитация, принтирах го и го подписах", разказа Вержиния Георгиева.

Тъй като става въпрос за благотворителност, казват жените, никоя не проследила условията внимателно и не разбрала, че 30% от получените дарения, се задържат от фондацията.

"Вечерта, след като приспах детето, прочетох договора и тогава разбрах. Това е бизнес. Не желая да участваме в това", сподели Вержиния.

Екип се среща с Поли Иванова - основател и единствен член на фондацията "Нов живот за теб". Създала я в средата на януари, а кампанията на Влади била втората, с която планирала да се захване. Нейната версия за случилото се е друга.

"Аз не съм търсила никой. Те ме потърсиха. И така започна да тече кампанията на Влади, като аз поръчах 100 кутии. Бяхме ги предупредили, че ще удържаме 30% от парите. Средствата отиват за наем за офис, вода, ток, парно и тн. Исках до мен да има човек, с когото да работим. Кой ще обикаля 200-300-500 магазина за без пари? Не карам никого на сила да работи с мен. Аз съм човекът, който им подаде ръка, а те я отсякоха", заяви Иванова.

"Не можеш да си позволиш да вземеш и 1 стотинка за обслужване на сметки, за гориво, за кутии. Това си е проблем на фондацията. Когато си решил да се занимаваш с благотворителна дейност, трябва да си напълно наясно", каза Катрин Богданова.

Така, още преди кутиите да са разнесени, кампанията е спряна. За да разберем има ли законно право благотворителна фондация да удържа процент от поверените й дарения, се обърнахме към Обединението на свободните адвокати.

"От правна гледна точка няма проблем. Разбира се, може да се зададе въпросът за какво точно отиват тези 30%", обясни адвокатът Емил Георгиев.

Пропуските, според него, са други.

"Не е уточнен периодът на кампанията. Трябва да се знае все пак колко време тази фондация ще събира средства. Отделно не става ясно дали само за това дете набира пари или и за други", поясни Георгиев.

Основателят на фондацията – Поли Георгиева, е категорична, че не прави нищо незаконно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Схемата е повече от законна - НПО-та нямат правото да формират печалба и съответно да разпределят такава, но това може да стане идиректно! Примера е го има в статията, отдържат 30% от събраните пари, защото имали разходи - отдаваш си под наем апартамента на фондация за 5000 лева месечно и ето ти разход, купяваш кутии за дарения на 10 пъти по-висока стойност и ето ти разход, разходи НПО-тата си измислят колкото искат и всичко потъва в техните джобове
51
0
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Тия от НПО-тата и фондациите....... Като искаш да дадеш, намери семейството на детето и дай.
50
4
 
4
 
! Отговори
ДАВАТ ЛИ ВЗИМАЙ преди 3 години
НИЩО НЕЗАКОННО НЯМА луд е този който дава, я не този който взима парите и после дори не плаща данъци и си живее живота джипки, екскурзиии с парите на балъците.
49
0
 
6
 
! Отговори
ИТ спец ХЕЛП КАРМА преди 3 години
Дори компютърните спецове и ИТ иновартори се оцапаха и подадоха на изкушението да взимат по-точно да крадат пари от дарения.
48
0
 
3
 
! Отговори
ХЕЛП КАРМА преди 3 години
КАКВО СТАНА С ТЕЗИ ХОРА ???Кога пак ще почнат да връткат далаверите ???ИМАХА И ИТ фирма и ИТ спецове за точене на пари от дарения.
47
0
 
4
 
! Отговори
UK преди 3 години
Великобритания, Обединеното кралство, Империята която върти ЕС като кукла на конци.ТАМ БИЗНЕСА С ДАРЕНИЯ Е В МАЩАБИТЕ НА МИЛИАРДИ ПЕЧАЛБИ ОТ разните организации и фондации.
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая дума фондация е измамна ,не разбирам институциите защо си затварят очите ,не виждат ли как измамници прибират спокойно милиони от болни хора
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БИЗНЕС Е ТА. Щом печелиш от мъката на хората с предтекс че им помагаш си е ЧИСТ БИЗНЕС
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия хорица биха могли да събират такава комисионна, но е редно да я отчитат като търговска дейност, каквато си е и да начисляват и отчитат печалби, след което да плащат и данъци.Де ги НАП? Що не им начислят данъци и не ги обуят с лихви?
43
0
 
10
 
! Отговори
44, преди 3 години
Разликата с телефонните компании е, че тия събират още по-голяма комисионна от дарения, без, предполагам, някой дарител да е дал разрешение за това.
42
1
 
8
 
! Отговори
мхм преди 3 години
До БКП похватиТипично за капитализма, печалба от всичко, включително и от благотворителност, без да се интересуваме какво и от кой взимаме
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така де... Едно е процент, съвсем друго е 30 процента. Благотворителна фондация да си в днешно време. Едните апартаменти и автомобили си купуват с пари от дарения, другите 30 % прибират. За какво да се бъхташ търговски дружества да правиш, като можеш да регистираш НПО и парите сами ще скачащ в джоба ти от балъци-дарители, а нуждаещите се да си се нуждаят. Кво ти пука?С нищо по-различно от ДМС кампаниите, които преди време, които си прибираха допълнително 20% ДДС за всеки СМС
40
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей такива тарикати убиват всичко добро! Не се гнусят да ограбват средства за болни деца!!!
39
0
 
12
 
! Отговори
37, преди 3 години
Не знам защо не си се научил да чеше, а вероятно си възрастен човек. Не че на мен нещо ми се иска - така е по закон - всяка редовно осъществяьвана дейност от която се печели е търговска и следва да се регистрираш по ТЗ. Фондациите са регистрирани по вече посочения тук друг закон и не могат да имат материална цел, т.е. печалба. Ако се влезе напроверка, ще се установи, че те печелят редовноНе знам по паланките какво право се учи, но според правото, което се учи в СУ и според нашите закони е така.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аз-ът 18Безпощадно точен анализ. Вече като излизам от входната врата инстинктивно си стягам диафрагмата...Не сме читави хора и това си е. И другаде има бедност и неразбории, особено напоследък, но хората са по-весели, по-състрадателни, по-почтени. Дали е ген, дали е възпитание, дали е - в нашия случай - безбожие, не знам!
37
1
 
18
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
Не знам добро или лошо е ама цинично. Който ги е взел в пандиза да ги харчи.
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След Хелпкарма, трябва да си загубил ръзсъдъка си, за да да вярваш в благотворителността на фондациите - перачници на пари, укриватели на данъци, търгаши с човешкото страдание. За съжаление благотворителността в България стана грозна дума.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е,че в България всеки може да си напише какъвто и да е договор без да е равнопоставен за двете страни.И така отчаяната страна се хваща като удавник за сламка за такива договори и е прецакан още в самото начало.Без значение дали говорим за дарение,бързи кредити,стока в заложна къща или всичко свързано с пари.Накра отговорът е ако не ти изнася не подписвай.Е да ама когато имаме бедна страна без възможности да си набавиш пари по честен път този тип договори трябва да бъде регулирани някак
34
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМи хубаво, незаконно е щом на теб не ти харесва. Но теб никой не те пита, а тук може да си даваш мнението и експертизите колкото си искаш, никой няма да се съобразява с него.
33
0
 
10
 
! Отговори
то по лицето й личи преди 3 години
колко струва тази Поли. Прилича на миньорска жрица на нощта, която вече не се котира и е решила да захлебва от другаде - в Нова има репортаж с нейно участие.---Дано се оправи милото детенце!