Творческите пенсии отпаднаха от дневния ред на НС

Един доклад остави творците без пари
23
Творческите пенсии отпаднаха от дневния ред на НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Заради липата на доклад от дневния ред на НС отпадна точката за отпускане на творчески пенсии на нови 92-ма певци, музиканти и артисти.

Още по темата

Парламентът трябваше да гласува те да получават по 350 или 500 лв. в рамките на 3 години. Темата с творческите пенсии развълнува обществото в началото на септември, когато парламентът гласува такива награди на 63 певци.

Впоследствие и други се обявиха за това, че имат заслуги в културата, и министър Боил Банов внесе втори списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Докато не са минали изборите да вървят при Бойко. Хем ще им отпусне пари (от държавния бюджет, не от чекмеджето), хем ще ги покажат по телевизията.
20
0
 
7
 
! Отговори
Щурец и мравка преди 3 години
Срам не срам пак от твоето житце ще пойскам!Аз пък няма да ти дам,гиди дърти мързелан!(неосигуряващи се)
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямали пенсии, щото архивите им били изгорели. Наистина липсват, но за периода 1963-1975 г. И как ли па им изгореха и трудовите книжки. Ми след 1975 къде им е стажът. Пял, ял и се веселил и сега дърпат пари от участия, ама не внасят, а искат. Баба Пена копала и садила, за да има какво да ядат, сега ще им дават от нейните пари.Ай стига вече подигравки с народа.
18
0
 
17
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
С тези пенсии е като пенсиите които раздаваха на активните борци против капитализма.Творили са пели са плащано им ,а тези които са плащали осигуровките си и работили в различни отрасли неефективни ли са били? Колкото са си заработили толкова взимат.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи от неталантливия миньор ще вземем за да дадеме на талантливия алколизиран хитрец?
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние ходихме на работа всеки ден в завода и вземахме заплата равна на 1/10 от хонорара на тия за един концерт. Тяхните пари в джоба а от моите удържаха осигуровки. Аз всеки ден на работа те спинкаха гуляеха и нямаха никакво работно време. Сега от моите жълти стотинки ще давам на тях ли? НИКОГАААААА НА ТИЯ ТАРИКАТИ И МОШЕНИЦИ.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей накрая тоя парламен взе едно справедливо решение.
14
0
 
18
 
! Отговори
SS преди 3 години
не се разбира: 63-мата стават 92-***, или към 63-мата се добавят още 92-***. Това, което се разбира, обаче, е че става дума за хитър предизборен ход на управляващите - с нашите пари да се подмазват на музикантите. Иначе, каквато държавата, такива и "творците"... без никава стойност, и неконвертируеми
13
0
 
18
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Стига с тези артисти и певци бе!Кой каквато пенсия е заработил-такава да взима!Няма ли заслужили лекари,учители,инженери,архитекти,икономисти,програмисти.....
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те не са и творци щом го правят за пари.
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи излиза, че неталантливите, които са си плащали съвестно осигуровките, сега трябва да плащат пенсия на талантливите, които години на ред са вземали огромни хонорари и не са си правили труда да ги декларират. Аз лично не съм ОК с това. Навсякъде по света, истински талантливите хора са оценени, печелят и си осигуряват сами старините, а не чакат някой чиновник да им оцени таланта и да им отпусне пенсия по милост.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Нали за мюлюцюнерите има. Те да не мислите, че внасят осигуровки?
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
i na nashta carkva da davat podarak milioni hadjiiski evra za 200 - ia rojden den, i nie sha davame podarak 200 svesti i podarak pesnichka muzikalni 200 kambanki ha posrestane i izprastane...daje i pesnichka s 200 kaba gaidi shi podarim ;-))))) na Constantinopolis ;-)))))...daje istinski organ ste si izgradim vatre! ;-)))))
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе дайте пример в нормална западна държава истиски талантлив творец ,създал наистина нещо ,да е на Държавна пенсия??? НЯМА на социални помощи са тези , които са се опитали да бъдат талантливи ...но , ДОТАМ и цивилизованото общество просто се грижи за тях, да не останат съвсем на улицата ..нашите"ТАЛАНТИ" от какво имат нужда??? От Халтура , от чалгарщина , от приспособяване към всяка власт , "Таланти" наследени от времето на СОЦА
7
5
 
8
 
! Отговори
Гроби Таласома преди 3 години
Това е единствената правилна идея, която некой подшушна в главите на народняците и те и това ша провалят от некадърност;))) Творческата пенсия трябва да обхваща всички сфери, не само музката и тя трябва да се дава за заслуги в тази област, т.е. за съществен творчески принос. Българинът трябва да разбере едно - общество без кастовост не може да съществува. Разбира се, всяка прослойка трябва да уважава другата, за да има общество и народ. Но, творческата пенсия не трябва да е самоцел на творците..
6
0
 
23
 
! Отговори
Мошеници! преди 3 години
Давайте помощи само на нуждаещи се, а не на богати търтеи, които предоволно и охолно си живуркат. Наскоро гледах репортаж за художник, който пръв е рисувал образа на Левски, който днес няма какво да яде. Как им е съвестно на днешните богаташи-певци да вземат пари за охолен живот, а други творци да умират от глад? Затова сме скапана държава, защото и "интелектуалците" ни са такива!
5
0
 
19
 
! Отговори
ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ преди 3 години
ТВОРЦИ най-добре си бяха при бай ТОШО. Редовно му се мазнеха, без ред коли, апартаменти, творчески командировки по света. Когато падна властта първи се писаха дисиденти... Сега стоят гладни
4
0
 
23
 
! Отговори
Щурец и мравка преди 3 години
Ако са си плащали данъците и осигуровките да си вземат пенсията като всички бачкали по 40 години по фабрики,заводи и нови!Който не е плащал нищо а хилядарките са отивали единствено в банковата му сметка...съжале боку!Който не работи не трябва да яде!
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тарикатите си вземаха хонорари равни на десетки заплати без да внасят осигуровки и сега искат от осигуровките на стругаря да им се дават парички. Баси безочието и наглостта.
2
6
 
13
 
! Отговори
КАРАЙ ДА ВЪРВИ преди 3 години
ЧЕКМЕДЖЕТЕТА нали се пълнят редовно. Ако ТВОРЕЦЪТ от БАНКЯ разчиташе на пенсия...