Калфин: Разликата в заплащането на мъжете и жените е 13%

Нежният пол е и по-натоварен
8 мар 2021 22:40, Нели Христова
25

"Разликата между мъжете и жените в това, което получават, е около 13% в България, което е по-малко от средното за Европейския съюз." Това заяви новият изпълнителен директор на Европейската социална агенция (ЕСА) Ивайло Калфин в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи ниското заплащане и т.нар. "неплатен труд" - домакински ангажименти и отглеждане на деца,като основни проблеми в разликата между половете.

"Освен че жените получават по-малко за същата длъжност от мъжете, те са и много по-натоварени заради неплатения труд. Средно за Европейския съюз, семейства, които имат деца под 12 години, една жена прекарва 63 часа в гледане на едно дете седмично - а един мъж - 36 часа", обясни бившият социален министър.

"Огромна е разликата. В огромния процент жените казват: Да, това да мислим за домашни ангажименти ни пречи да работим добре" - което е знак към работодателите", заяви още Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че ако работодателите искат една жена да работи мотивирано, то тя трябва "минимално да мисли какво ще се случи преди или след работното време."    

"Страхуваме се да излезем от дъното. Очевидно доходите у нас са много по-ниски. Днес министър-председателката на Сърбия е казала, че предстои в скоро време Сърбия да изпревари България по заплати", коментира директорът на ЕСА.

Калфин обърна внимание на растящите румънски заплатите, които преди 10 години са били на равнище с българските, а днес са два-пъти по-високи. "Значи може", отбеляза бившият външен министър.

"Ако искаме единствената ни гордост да е, че доходите в Република България са малко по-високи от тези в Република Северна Македония - ОК, но надали това е целта на българите. Особено за младите хора - това ли е перспективата, която им се дава?" Това каза Калфин по отношение на доходите на нашите съседки.

Той си обяснява високия процент на работещи бедни у нас с ниската минимална работна и ниската минимална пенсия.

"Оказва се, че и сравнително прилични за българските стандарти заплати не позволяват нормален начин на живот по тези критерии, по които се измерва бедността", допълни още Калфин.

Той коментира и обещанието средните работни заплати да станат 2500 лв.: "Да, може да се увеличи, но това не означава, че хората с ниски доход и с най-голяма нужда ще живеят по-добре."

"Проблемът е, че България е от много малкото страни, в които икономическият растеж е съчетан с отваряне на ножицата между хора с високи и хора с ниски доходи", каза Калфин.

Той посочи, че увеличаването на минималната работна заплата ще е в полза и на държавата, и на работодателите.

"Ако говорим за скрита безработица - сега е повече. Сега има много работни места, които се поддържат заради помощта, колкото и тя да отива не навсякъде и не до всички. В един момент ще видим, че тези фирми няма да могат да отворят", отбеляза гостът в студиото.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Това не е вярно. Имам пет колежки всяка една от тях работи по малко, и взима по висока заплата от мен.
19
1
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Мъжете не мислят за домашни ангажименти. Оставили са ги на слугинята_съпруга, любовница и т.н. на която и да е_втора ръка.
18
1
 
5
 
! Отговори
Ossi преди 1 месец
Ще дойде време, в което никоя жена няма да иска да си гледа детето. Натам бутат нещата умишлено. Ако мъжа няма пари да плаща на бавачка, жената ще отказва да ражда. Вижте какво говори този. Че жената не трябва да мисли за вкъщи, докато е на работа. И така, после ще се питате защо Исляма ви е победил, но ще бъде късно.
17
0
 
3
 
! Отговори
zer преди 1 месец
'Неплатеният труд по отглеждането на децата'... ами държавата да направи един ценоразпис:
- гледане на деца .. хх лв/ден
- пазаруване .. уу лв/двн
- шетане ..
- ...

Че да може съвсем да може да се изравним чв тия 12% са безобразие!!1!
16
1
 
5
 
! Отговори
Гарабед преди 1 месец
Това е удобно..
Колежке що не си свърши работата днес?
- " Мислих какво ще готвя довечера"
Аха, ясно .. добре.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв знак към работодателите е това, че жените казват "Мислим за домашни ангажименти и това ни пречи да работим добре."? Нещо има объркано. Повече пари не се ли даваха при повече свършена работа? Или ти да получаваш, колкото колегата, който работи двойно на теб, защото трябва да сте равни? Нали той ще напусне или ще спре да работи?
Жените трябва да научат, че изборът дали да работиш повече за повече пари и да правиш кариера или да си гледаш дома и децата не е вина на никой друг.
14
0
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 1 месец
Да минеме към рублата.
13
1
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
А слугинажа на мъжа й къде го остави? Че това да му направила да яде, че онова той обичал, ама нищо че тя не обичала това и т.н. и т.н....
12
0
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Системата ни убива/изтрива/,спами
11
0
 
2
 
! Отговори
Sk преди 1 месец
садомазохизма=садомазохистки
10
0
 
2
 
! Отговори
Sk преди 1 месец
съгласуването си= не гласуването си
9
0
 
4
 
! Отговори
Sk преди 1 месец
Ножицата на комунистическата експлоатация на човек от човека и на жената от „човека” е широко отворена от правителството. Като добавим и нарасналото насилие върху жените, се чудя какви са тези глупачка, които гласуват за това правителство, или с съгласуването си дават шанс то да остава на власт вече 11 години. Българките са садомазохизма, защото няма женска партия, която да ги изведе на Европейско ниво!
8
3
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
"Проблемът е, че България е от много малкото страни, в които икономическият растеж е съчетан с отваряне на ножицата между хора с високи и хора с ниски доходи", каза Калфин.
Не се очудвайте, че държавата буксува при такива неграмотни политици. Такава ножица се наблюдава в повечето страни в последните десетилетия. От Германия със социалната й пазарна икономика до Русия с корумпирана й несоциална икономика.
7
2
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Като си налазил всички теми кажи какво предлагаш: 16 та република или Задунайская губерния?
6
1
 
1
 
! Отговори
ХаХа преди 1 месец
Да добавим: разликата с нерусите жени
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4

Ами неплатен е. А детето какво е? Яде само, като едно пpaсе и нищо не дава!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си гледаш детето е " неплатен труд". Абе я си...
3
7
 
15
 
! Отговори
Bulxit преди 1 месец
Време е България да напусне ЕС и да бъде независима!
2
3
 
7
 
! Отговори
lekar преди 1 месец
тогава робовладелците да наемат само жени
а мъжете вън
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А с третия пол е 69 %....