Неопакованите храни към краен потребител - с етикет

Каква информация за продукта трябва да съдържа той?
3
Неопакованите храни към краен потребител - с етикет
Снимка: БГНЕС, архив

Всички неопаковани храни, които стигат до крайния потребител, трябва да бъдат етикетирани. Това е регламентирано в Наредба за предоставянето на информация на потребителите за храните, одобрена от Министерския съвет.

Изискванията се отнасят при директна продажба на неопаковани храни на краен потребител, както и такива, които се предлагат от заведенията за обществено хранене, където продуктите не са предварително опаковани. Етикетите трябва да указват наименованието на продукта, срока на минимална трайност или годност, както и информация за бизнес оператора, който предлага храната на пазара, съобщиха от правителствената пресслужба.

Съгласно Наредбата, информация за съдържанието на продуктите се поставя в близост до храната, на мястото на предлагането й в обекти за търговия на дребно с храни. За храни, които са предварително опаковани и се доставят от заведения за обществено хранене, клиентът ще бъде информиран за съдържанието им при получаване на храната.

Съдържанието на храни, които се консумират в заведения за обществено хранене, може да бъде поискано от потребителя на място.

Освен това етикетите трябва да бъдат с маркировка, позволяваща идентифициране на партидата, към която принадлежи храната. Това ще позволи храните, които представляват риск за здравето на потребителите, да бъдат по-лесно проследени и възбранени.

Основната цел на измененията е защита на здравето на потребителите и гарантиране правото им на информираност. До момента за тези храни се изискваше единствено да бъдат посочени съставките, причиняващи алергии или непоносимост.


3
Още от Общество
Омбудсманът: Върнете платените суми за сгрешени е-винетки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
След като решихме всички проблеми на България - сега ще решим проблема и с със съставките на Тюрлюгювеча....
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А туй ще важи ли за Млекопроизводителите - че вчера ни обяснявахте че немало изискване да пишат прясно ли е, сухо ли е или някакъв друг бъркоч?
1
2
 
8
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 седмици
Сега Келнерите ще трябва да изучат Менделеевата таблица - да могат квалифицирано да отговарят на въпросите на (неграмотните) клиенти.

Че иначе - Глоби!