Дерматолог с важни съвети за кожата, маските и COVID-19

Слънцезащитата е задължителна през цялата година
25 мар 2021 11:15, Ния Христова
11
 
Маските ни предпазват от потенциално заразяване с коронавирус, но водят и до редица кожни проблеми, ако не сме бдителни и не вземем необходимите мерки. 
 
"Носенето на маска е една от най-важните противоепидемични мерки. Има запарване и запушване на порите поради носенето им. Хората не си сменят маската толкова често. Ако е еднократно, трябва да се сменя на всеки 4 часа, а ако е многократно - трябва да се изпира всеки ден. Вътрешната част трябва да бъде направена от 100% памук, за да бъде по-добре за кожата на лицето", обясни дерматологът д-р Самер Шокър пред Bulgaria ON AIR.
 
Постоянно се дезинфекцираме и си мием ръцете, което унищожава бариерната им функция и води до алергични реакции и дерматити. Най-лесното нещо, което може да се направи, е да се слага хубав крем на ръцете, стана ясно още от думите му.
 
Забелязана е връзка между позитивните за коронавирус и кожните симптоми - дифузно зачервяване, обриви по цялото тяло и "Ковид пръсти". 
 
"Повечето от тези прояви са асимптоматични и преминават от само себе си. Пръстите на краката се зачервяват и се подуват - съдова реакция, която преминава след вируса", обясни д-р Шокър.
 
Според него, от 17 до 20% от пациентите проявяват някакви кожни симптоми - в повечето случаи са първични. Преди да имат дихателни симптоми и температура, те имат кожни проблеми.
 
Кожни проблеми след поставянето на ваксина?
 
"Засега нямаме кожни проблеми след ваксинация. Пациентите трябва да бъдат информирани за локалната реакция по време на поставяне на самата ваксина. В зоната на рамото може да има зачервяване, което може да бъде придружено със сърбеж и болезненост", каза д-р Шокър.
 
Пролетните алергии
 
"По-скоро са дихателни и очни. В много малко случаи има пациенти, които са хиперсензитивни и може да имат кожна проява - подуване или зачервяване. Противоалергичните лекарства решават проблема доста бързо", обясни дерматологът.
 
Мерки срещу силното слънце
 
"Слънцезащитата е задължителна през цялата година. Трябва и през зимния период да се слага фактор - поне 30. Постоянно трябва да се мажем, по няколко пъти на ден", подчерта д-р Шокър.
 
За финал той посочи, че преминавайки към по-топлото време и използвайки хидратиращ крем, който е с по-гъста структура, трябва да преминем към нещо с по-лека структура - лосиони, които не запушват порите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Прав си. Пазете си кожата, вместо да се пазите от заразяване с вируса с всичките му последици, вкл. и cмърт.
6
2
 
5
 
! Отговори
? преди 3 години
Вижте го как изглежда този. Прилича ли ви на дерматолог? На мен ми прилича на сервитьор с тази физиономия. Няма как този да ме убеди, че е нещо повече и че някога е учил медицина.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То съвета ако беше честен човека щеше да е само един - не носете маски за да не си увредите кожата
4
0
 
0
 
! Отговори
Rheumafanaticsvt.S преди 3 години
Xaxa, бай Самирчо , вървят ли процентите от протоколите за адалимумаб. Струва ми се ,че са намалени на централно ниво. Но нищо вие конформистите винаги намирате седалище за близане
3
1
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Цяла година където и да съм се наслъждавам колкото се може повече на слънцето.И за риба като съм стоя на брега по цял ден.Не изгарям поемам си витамин Д.Който е кекаф под чадъра.*** ако може да са не възпроивежда.Слънцето е живота,тоя огладнял ръси и той мозък.
2
0
 
7
 
! Отговори
ковидзомби преди 3 години
"Слънцезащитата е задължителна през цялата година" - спестете 50% от слънцезащитния си крем като носите маска и мажете само половината си лице!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,хората не си сменят маските,, но искат здрава кожа???Няма как да стане.