Политолог: Вече ни е трудно да разберем кога сме свободни

След години ще говорим за живота "преди" и "след" пандемията, прогнозира Иван Кръстев
28 мар 2021 13:18, Елка Василева
94
Политолог: Вече ни е трудно да разберем кога сме свободни
Снимка: архив, БГНЕС

След 5 или 20 години ще говорим за живота си "преди" и "след" пандемията. По начина, по който говорим за "преди" и "след" промените през 1989 г. Вече ни е много трудно да разберем кога сме свободни и кога не. Ние сме спрели да приемаме смъртта като естествена. По начина, по който се държат правителствата, имам чувството, че те обещават на човечеството, че ще бъде безсмъртно. Това е най-силното ми усещане през последната година. Това коментира политологът Иван Кръстев пред bTV.

Ние днес много повече мислим за смъртта, отколкото по време на испанския грип. И това е заради медиите. Ако ние не умираме, някой умира пред очите ни. Преди 100 г. хората са живеели в една стая със смъртта, а днес ние сякаш живеем в съседната стая. И сега пандемията я вкара в същата стая, каза още Иван Кръстев.

Изведнъж правителствата получиха инструменти за социален контрол, а хората се оказаха много по-готови да се подчинят. Сега въпросът е можем ли да се върнем към нормалния живот, заяви политологът.

Още по темата

Той прогнозира, че занапред обществата ще бъдат много разделени. Ваксините много разделиха света, категоричен бе Кръстев.

Като парадокс той определи факта, че в Западна Европа и САЩ има солидарност в обществата, но тя трудно прекрачва териториалните граници. Пандемията е показала, че всеки се грижи за собственото си население. След 5-10 години ще видим много ясно това разделение, смята Иван Кръстев.

Невероятна неготовност да се поема риск - това е показала Европа по думите на политолога. Като пример той даде спряната ваксинация с "Астра Зенека" преди дни. Това показва, че за политическите елити страхът от поемане на отговорност е много тежък, добави той.

Честно казано, не знам - така Кръстев отговори на въпроса как пандемията и умората на хората ще се отрази на парламентарните избори у нас и избирателната активност. Според него България не може да си позволи повече хаос, какъвто и без това имd навсякъде в света.

Рискът да се отиде до урните не е по-голям от това да се отиде до магазина, убеден е той.

По повод днешното поколение, което живее между два свата - реален и виртуален, и неяснотите за бъдещето Кръстев каза, че дава съвет на своите деца да учат любов и чужди езици.
 


94
Още от Общество
Проф. Христова: Ако продължим да неглижираме вируса, ще трябват строги мерки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Свободни сме да:
1) Плащаме данъците
2) Да умрем
Само това е гарантирано.
82
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 69

"Единствения в кръговете на глобалистите от България" - не съм слерил подробно точно тези, но Петър Стоянов също беше (заедно с две патерици) на подобен форум.
81
7
 
11
 
! Отговори
681 преди 3 седмици
А бе, кривчо стига си въртял и сукал изкуствено създадения проблем с един от многото видове грип? Едни рептили решиха, че света трябва да е техен и само те да живеят на тази планета и давайте сега да унищожим човечеството!Така нито един от вас които сте наясно за какво става въпрос няма куража да застане пред българите и да каже истината ,ами се плюнчите по радиа и телевизии излишно.
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 80 "Оставете за момент отношението си към автора. Написаното е вярно."

Няма нищо по-естествено от това да се опитваш да избегнеш смъртта. Инстинктът за самосъхранение е основен инстинкт и ако го няма, значи нещо генерално е повредено в системата.
79
3
 
9
 
! Отговори
Тео преди 3 седмици
От последните няколко статии на Кръстев наблюдавам едно "проглеждане". Няма значение за кого пише, но в случая съм на 90% съгласен с него, докато докато беше в България гледаше през синьо-розовите очила с рамки платени от запада. Явно като поживя там и разбра, че нито светът е толкова розов, нито рамките - толкова здрави! Пожелавам му здраве! За мен свободата е лично виждане. Скоро може да стигнем до парадокса да живеем по-свободно в някоя тоталитарна държава, отколкото на запад!
78
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Ние сме спрели да приемаме смъртта като естествена. По начина, по който се държат правителствата, имам чувството, че те обещават на човечеството, че ще бъде безсмъртно"
Оставете за момент отношението си към автора. Написаното е вярно.
77
1
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 3 седмици
Това се отнася за съвсем друг вид коронавирус - не за този ковид 19!!! Коронавируси - мноооооого щамове с напълно различна патогенност!!!
76
6
 
9
 
! Отговори
ДОГИ КОЧ преди 3 седмици
Тоя с/о/пол се казваше Ленин Кръстев преди години.. Догодина може и ДЖО Кръстев да стане
75
5
 
9
 
! Отговори
СВОБОДАТА преди 3 седмици
..Е ВЪТРЕШНО ИЗГРАДЕНО КАЧЕСТВО НА ДУШАТА И КАТО ТАКОВА НЕ ЗАВИСИ ОТ ВЪНШНИ ФАКТОРИ!!! ДОРИ И ЗАТВОР НЯМА ДА ТЕ НАПРАВИ НЕСВОБОДЕН. А КОЙТО НЯМА ИЗГРАДЕНО ТОВА ВЪТРЕШНО КАЧЕСТВО - ДОРИ И ДИКТАТОР ДА Е - НЯМА ДА Е СВОБОДЕН.
74
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кръстев е на хранилката на Сорос. Такива като него мъдруват неолиберални глупости как децата ни трябва да могат да си сменят пола на още на 6 годинки, как гей браковете са признак за демокрация и как мигрантите могат да се заселват свободно по цяла България.
За тая работа Кръстев, Христо Иванов- Бойкикев, Зелените талибани и подобни прибират всеки месец стотици хиляди долари!
73
12
 
10
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Глобализмът нито е либерализъм, нито демокрация, нито е капитализъм. Глобализмът е новото име на интернационализма, а интернационализма е марксистка концепция. Следователно глобалистите и съвремените либерали са неомарксисти. Впрочем, Русия и Китай също се управляват от марксисти, но малко по-консервативни. Жалко, упадъчните идеи на Маркс, които са продължение на юдейската философия за създаване на земен рай и отхвърляне на Христос, завладяха света.
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
72 е до Диана 65. Пак са изтрили нещо.
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Диана 66

Очевидно е. Голям хаос ти е в главата и обикаляш около същността чрез много думи, с които се разсейваш сама... Разбирам, че това е твоят път и твоят начин за научаване и изследване на света и уважавам това. Също така знам, че не ти е по силите да го промениш. Но определено не е най-добрият начин да приемеш всичко и след това поетапно чрез проби и грешки да отхвърляш ненужното. Най-малкото защото е едно безсмислено лутане и загуба на време.
70
6
 
7
 
! Отговори
карачанаков преди 3 седмици
СМЯХ в залата ГЕРБ блокирали Фейсбука за 30 дни на Светославчо,ами може и
така да е вече имат опит преди това блокираха и Тръмпа.
..Светослав Трайков от “Изправи се! Мутри вън!” отново алармира за ГЕРБ-цензура,,
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Естествено, че е трол "Диана".
Доста противен трол при това.
68
7
 
16
 
! Отговори
Bili преди 3 седмици
Внимание с този политолог!

Единствения в кръговете на глобалистите от България. Давос, Билдеберг, този индивид е там.

Този е проводник и говорител на онези строящи световно правителство.

Правителството не поемало достатъчно риск с Астра??? А защо не поемем риск и да си живеем свободно без ваксини?
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато сме на вечеря с Путин (лично поканени) - тогава сме най-свободни!

Нъл тъй, Ванко?
66
5
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 седмици
До Случаен минувач
Парите не са проблем за САЩ! - виж какво направиха с Тръмп...За всеки влак си има пътници, нали знаеш?...Това са просто измислици на "оригинални" хора...Смях да пада, един вид...
65
4
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 седмици
До ще
Това пък какво беше, ***?! Ако е пантентован, нямаше да има разследване... Хората вече не вярват и на сянката си! Просто светът е в криза - значи добре сме, ама ще се оправим!
64
8
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 седмици
До Анонимен61
Защо мислиш, че не съм разбрала? Ако детето се грижи за себе си и своите интереси, няма значение в каква компания е попаднало!Много деца възприемат интересите си като наложени от родителите им и бягат от тях-дали в лоша компания или по друг начин..А това са различни проблеми-не компанията е виновна, а желанието на детето!..Не е хубаво то да се чувства изолирано. Би било добре ако има подходящ/и приятел/и извън училище, среда в която да се реализира, за да има повече самочувствие...