Финкултурата ни гарантира здрави финанси, ще потребяват ли младите по-малко?

Dnes.bg и Уникредит с подкаст за финансовата култура
23 апр 2021 13:05, Александър Попов
38

Финансовата култура е изключително важна при взимането на всекидневните ни решения. Определя не само личното ни битие, но и на цялото общество. Къде се намираме ние, сред приоритетите ни ли е да надграждаме нашата финансова грамотност?

Dnes.bg и УниКредит Булбанк стартират подкаста "Финкултура", като в рамките на шест епизода ще помогнем с информация и съвети как да повишим финансовата си култура и защо е важна. Каква е ролята на банката и как може да ни бъде полезна.

Гост в първото издание е Виктория Блажева, първи вицепрезидент в УниКредит Булбанк. Сред отговорностите й в банката е проектът за банкиране със социално въздействие. Важна част от този проект са многобройните инициативи на банката за повишаване на финансовата култура сред ученици, студенти и предприемачи.

"Какво е необходимо, за да имаме здраво, атлетично тяло, да изглеждаме добре, поддържани, стегнати, във форма? Физическа култура – физкултура - редовни упражнения. Е, същото и с финансовата култура, или както казваме в УниКредит Булбанк – трябва финкултура. Физическата култура е за здраво тяло, финкултурата – за здрави финанси", категорична е г-жа Блажева.

УниКредит Булбанк е изготвила безплатен "Наръчник за здрави финанси: тайните на финансовото благополучие", който дава основните насоки как да се грижим за финансите си, какви рискове можем да поемем, за какво да внимаваме. И което е най-важно - наръчникът е написан от банкери на много разбираем език.

Едва ли има човек, който да не иска да бъде добре финансово, но кои са първите стъпки?

"Трябва да знаем какво влиза в бюджета, какво излиза и какво правим с разликата. Свaлете едно мобилно приложение по избор, започнете да плащате с него и направете първата крачка – да видите за какво отиват парите ви всеки месец. Помислете, има ли нещо, което може да отпадне или да се предоговори? Например, ако имате два кредита, защо не ги обедините в един и така да оптимизирате месечната си вноска? Помислете за вариант, в който всеки месец между 5% и 10% от заплатата ви (без значение от размера ѝ) да бъдат спестявани. Това може да се случи например със спестовен план", съветва Виктория Блажева.

Според нея има супер любопитна тенденция за устойчиво потребление – за кръгова икономика, за минимализъм – да имаме само важните неща.

"Ще слушаме много по тази тема и то от младите хора. Това за мен не означава, че ще потребяват много по-малко. Но ще търсят по-устойчиви, качествени неща, а не еднодневки", смята тя.

Г-жа Блажева препоръчва всяка година да си правим профилактични прегледи при банкера си.

"Обадете се още днес в банката си, намерете своя банкер и си направете среща. Профилактиката е най-дoбрата превенция – еднакво вярно за физическото, но и за финансовото ни здраве".

Още от нейните съвети, как банката може да ни бъде от ползва, кога трябва да започнем да разговаряме с децата за финанси и да станат част от разговорите за семейния бюджет? За тези и още теми, които са част от финансовата ни култура - слушайте в подкаста.

Петима слушатели, които споделят линка с подкаста в LinkedIn или Facebook с #ФинКултура в следващата една седмица след излъчването му, ще бъдат избрани на случаен принцип и ще получат подарък от банката – една страхотна книга на Дан Ариели – казва се „Предвидимо ирационални“. В нея се говори на разбираем език за това защо и как правим покупки, които не са ни нужни, защо безплатното излиза по-скъпо и други. Много практични съвети как да познаваме по-добре себе си и така да управляваме парите си по-добре, независимо малко или повече имаме. И така: петима, които споделят линка с подкаста в LinkedIn или фейсбук с #Финкултура - можете да спечелите книгата „Предвидимо ирационални“ на Дан Ариели, която ще ви бъде изпратена по пощата.

*"Инвестор.бг няма отношение към определяне на печелившите или към предоставяне на наградите. Това е ангажимент на банката"

Предупреждение за риск:

Предишните резултати от дейността на Фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите резултати от тази дейност. Стойността на инвестициите и доходът от тях могат да се повишат, но и понижат, без гаранция за печалба и при съществуването на риска за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените от тях средства. Инвестициите във Фондовете не са покрити от гаранционен фонд, или от друг вид гаранция.
 
Внимание: Съдържащата се тук информация не е съвет за сделки с финансови инструменти. Счита се, че всеки инвеститор взима сам решението си да инвестира, или да прави други сделки с Дялове/Акции на Фондовете.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Протесте, каква финкултура в общество, което 70% е в сивия сектор?! Всеки втори бачкатор със заплата в плик. Уж взима 650лв. (минимална), а дефакто под масата тройно и четворно. После реве защо при лошите бързи кредити му искали 40% лихва, докато банката иска 4. Финкулура в държавата с най-пpoсто население в ЕС няма. Присъства предимно при младите специалисти и хората със светли доходи. За жалост, у нас те са не повече от половин милион.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
20 вида салам и 10 вида дъвки беше нужно по времето на СССР, да съблазняват соц лагера, и да мислят хората на запад, че живеят по добре от СССР. Всичко това вече не е нужно, всичко беше балон. СССР вече го няма. Китай развива индустриален капитализъм. Ако преди на запад сменяха колите си на няколко години, сега ще ги карат цял живот, всъщност за какво са ви коли, дайте кар шеъринг, Германия и Европа не са толкова големи, ако искаш да пътуваш взимаш кола от кар шеъринг - и главното - екология. За какво изобщо ви е собсвеност при инклузивния капитализъм!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Даам...Тая приказва наизуст. Всеки месец заплата но не заплатата не е сигурна всеки месец или си остава само 0 след заплата.
11
5
 
4
 
! Отговори
Млад капиталист преди 1 месец
Ох, кога комунистическият октопод ще ни пусне от прегръдкате си да ни дойде един як капитализъм да увеличаваме капиталите си с добавена стойност, да живеем като материално богати хора и да придобиваме нови материални придобивки да потребяваме, ох!
10
0
 
15
 
! Отговори
До 7 преди 1 месец
Финансовата култура е тук в Австрия. Заплатата ми е 3 000 евра. Карам паследен модел БМВ. Купих къща двуетажна с 1 декар двор.----------Спрях да чета до тук. С тия смешни заплати дето си писал 3000 и 5000 евро (което е доста съмнително банков служител в Австрия да взема 5000) просто нямаш шанс за последен модел БМВ, еле пък за двуетажна къща с декар двор. Освен, ако не си взел заробващ заем за следващите 50 години. Знам цените в Австрия, я посмалки малко.Желанията ти НЕ са факти!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7Къща в Австрия е 5 милиона евра. С 3000 евро трябват 100 години за да я купиш.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7Децата ти не говорят български.
7
0
 
9
 
! Отговори
високи финанси преди 1 месец
Финансова култура има но няма финанси. Частните фирми не дават високи заплати а само безработицата е висока. Само парламента е добре но там е само за боговете.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финансовата култура е тук в Австрия. Заплатата ми е 3 000 евра. Карам паследен модел БМВ. Купих къща двуетажна с 1 декар двор.Децата ми учат в елитно училище. Не са лишени от нищо. Съпругата ми работи в банка 5 000 евра и е заплатата. Като знам как живеех в оная мутренска ко..чина преди 20 години тръпки ме побиват. Неможех да си платя тока водата парното гладувах. Заплатат ми преди 20 г. беше 300 лв. Тока 60 лв вода 30 в парно 80 лв. Оставаха ми 130 лв за ядене. Добре че нямах семейство.
5
1
 
12
 
! Отговори
Даам... преди 1 месец
''Помислете за вариант, в който всеки месец между 5% и 10% от заплатата ви (без значение от размера ѝ) да бъдат спестявани. Това може да се случи например със спестовен план", съветва Виктория Блажева''Я качете една снимка на Виктория Блажева... да я посъветвам нещо.
4
1
 
5
 
! Отговори
Кривондел преди 1 месец
Пак правописна грешка!Да се чете "фиЗкултурата ни гарантира здрави финанси" :)))
3
0
 
5
 
! Отговори
ДЕДО ЛЕВОН преди 1 месец
ДЕДО ЛЕВОН ЩЕ ЗАХЛЕБИ :D
2
0
 
14
 
! Отговори
тинтири минтири преди 1 месец
мн млади работещи-бедни едвам свързват двата края , живеят в ап и мебели от баба им.и едни други млади деца на Крадльовци с палати за Милиони в полите на Витоша с коли за 250 000 .
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моята финкултура е всеки месец заделям по 500 лева в бета и играя... Излидам и на плюс някой път, зависи