Кунчев: Скоро ще имаме много ефективно лекарство срещу COVID-19

Няколко мощни компании работят усилено в тази посока
30 апр 2021 09:58, Елка Василева
75
Кунчев: Скоро ще имаме много ефективно лекарство срещу COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

„До един-два месеца ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавирус. Няколко огромни компании хвърлят невероятни средства, за да достигнат до него. Някои от тях са много близко. Ваксината и лекарството не си пречат едно на друго. Ако имаме мощно средство, което да ползваме в болниците и до голяма степен решава проблема с тежкото протичане, то ще е от голяма полза. Вероятно това ще бъде много скъпо”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова тв.

Той припомни, че ЕК вече води преговори за доставки на ваксини за 2022 година. Доц. Кунчев подчерта, че досега не се е случвало да има изхвърлени флакони с ваксина в нито един имунизационен пункт в страната.

По време на „зелените коридори” по празниците ще има дежурни екипи от РЗИ, които да се грижат всички пунктове да имат препарат. В понеделник в страната ще пристигнат още ваксини, които ще бъдат разпределени веднага, обяви Кунчев.

Още по темата

„Достъп до ваксина имат всички, няма значение дали са здравно осигурени или не. Доста хора, за моя приятна изненада, решиха да си довършат имунизацията с втора доза от ваксината на AstraZeneca”, каза той.

Здравният инспектор определи скандала и разразилото се напрежение между лични лекари и охраната на столичната РЗИ като много неприятна картина. Той подчерта, че е имало график, който не се е спазвал.

„Ясно е, че проблем има. Това, което успяхме да направим, е програма, която да тръгне от 11 май. Тогава всеки личен лекар ще получи ден и час, в които да получи ваксина. Ако се окаже, че тази електронна система не позволи въвеждането на ред, обмисляли сме и откриването на външни пунктове”, каза доц. Кунчев и изрази увереност, че ситуацията ще се нормализира след старта на електронната система.

„Нищо не знаем за индийския щам. Няма сигурни и научни данни какви са характеристиките му. За да заразява 300 000 души на ден и 4 000 да умират, явно има нещо. Въпреки че условията в Индия допринасят за едно такова развитие. Налагането на мерки няма да спре разпространението му, само ще го забави, както стана с нигерийския и британския щам. Когато знаем какви са особеностите му, ще осведомим колегите как да действат”, каза още Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
На 19 октомври 2019 Бил Гейтс кани представители на клановете Рокфелер, Ротшилд, Морган и др. на банкет. https://youtube/watch?v=Vm1-DnxRiPM&t=0s. И по време на почерпката, така, между другото, дискутират какво Би станало, ако се появи нов пандемичен вирус. И не щеш ли, само месец по-късно такъв вирус се появява!А в това време в Ухан вървят световни военни игри. Идеално място да се пусне, участниците да го разнесат и после да се обвини Китай.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болестта СПИН се дължи на вируси, които са в африкански маймуни и оттам се прехвърлят в човека през 20 век. Ваксините тук нямат нищо общо, те не са създали HIV. Онкологичните заболявания са присъщи както за хората, така и за животните, дори и рибите страдат от тях. Рак могат да причинят вируси, канцерогени или наследствени предразположения. Тази болест е позната още от древността, ваксините нямат нищо общо.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"СПИН и рак ги има от как го има човека преди 2 милиона" - явно и идея си нямаш нито за СПИН-а, нито за рака. СПИН се появява 20 век, а рака преди 19 век е бил почти непознат. Странно, че както ваксините, така и рака през 20 век започват да стават доста разпространени... :)
43
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Има едно лекарство,70 см е дълго,използват го бейзболистите.
42
1
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Отново е пушил крек, живее си в собствен свят.
41
1
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Една позната беше в Индия. Сподели - в богаташкия квартал на Делхи - голяма мръсотия! Гледаш - красиви къщи с гаражи, луксозни коли, но - мръсотия по улиците! И си казала - щом в богаташкия квартал е така, мога да си представя какво е в бедните квартали!
40
0
 
4
 
! Отговори
dodger преди 3 години
300 000 на ден в Индия са все още десет пъти по-малко отколкото в заразените на глава на ден в бг.
39
12
 
5
 
! Отговори
Крякащи вампири преди 3 години
И да си знаете - антиваксърската простотия е заразна и от нея се умира! Вие или близките ви! Пазете се далеч от такива хора, те ще ви убият - вече много са убили. 14 500 в България. То не беше - няма вирус, това е грипче, маските не пазят, в чалготека и на стадион не можеш да се заразиш, ваксините са вредни.....Тези хора жадуват смърт - .....вашата смърт!
38
10
 
2
 
! Отговори
Плачете ГЗове преди 3 години
Дойдоха достатъчно ваксини и пак потръгна масовата ваксинация и антиваксърите изкочиха от дупките си, да ви убеждават да не се ваксинирате, а да мpeтe!Те, същите и правителство на Слави ви обещаваха, чисто и кристално като сълза. Амиий не съм видял сълза капнала от ГЗ!? Вероятно и вие няма да видите, освен ако мулчащия, като Г.., не ви проговори със сълзи на очи!
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Умирам от простотияАми ако си се ваксинирал за съжаление е възможно да умреш от простотия. Не ти го пожелавам! А приказката за това, че умният е богат е доста смешна. По твоята логика най-умните хора в Бг са разни мут_ри. Щом смяташ, че те са най-умните, значи няма какво да коментирам твоя капацитет и мисловните ти способности. Също каква ваксина се дава на евреите и дали се дава същата на останалите е спорно, без значение, че името е едно и също. Кока-Кола в Бг и К.К. в Германия са различни
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВаксиниЕми шегата, че 2020 ще се пазим от вируса, 2021 от ваксините, а 2022 от ваксинираните може да се окаже кофти пророчество! Все пак не трябва да се дискриминират по никакъв начин нито ваксинирани, нито неваксинирани, за да не се стигне до "разделяй и владей" и да ни насъскат едни срещу други. Да не забравяме, че и едните и другите искаме ние, близките ни и народа ни да сме живи и здрави, но имаме различно мнение относно това, как да го постигнем, но аз лично не бих се ваксинирал никога!
35
12
 
4
 
! Отговори
Умирам от простотия преди 3 години
Да сте чули някой ваксиниран да е умрял от ковид? Няма и да чуете, даже не се и разболяват! Ефективността на ваксините срещу разболяване е 95%ч а срещу смърт 100%. Факт!!! В Израел даже го доказаха на практика с 6 000 000 ваксинирани. *** обаче смята,че е с една идея по-умен от вируса, засега недоказано - 1:0 за вируса! Доказано обаче е много по-беден от евреина- казват пропорционално на акъла!?Като нямаш собствен акъл да вземаш правилни решения, поне гледай какво правят умните и богатите!
34
1
 
6
 
! Отговори
от 43 преди 3 години
Естествено и ваксините по принцип трябва да се тестват поне няколко години за странични ефекти, но този път решиха да ги тестват директно и масово. Така ще е и с лекарството. Лошо няма, щом има доброволци, но по принцип се плащат сериозни суми за това! Явно фарма индустрията реши да си ги спести. Дано не са решили и други неща като например да се изпълни заръката от Скрижалите на Джорджия (точка 1).
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Индия има близо 200 пъти по-голямо население (около 1,4 млрд. човека са) от Бг т.е. 300000/200=1500 заразени при нас на ден и 4000/200=20 починали на ден при нас. Отделно е супер мизерия и мръсотия дори сравнено и с Бг, което означава, че плашилото "индийски щам" е неработещо. НОЩ да измислят друго! Иначе новината за лекарство срещу вируса е добра, но в учебниците на фармацевтите пише, че новите лекарства се тестват от 6 до 10 години за странични ефекти преди да се пуснат на свободния пазар!
32
2
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Т.е. ваксинациите са били безсмислени и сте ги правели само за да кредете пари? директно признание?
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще се ваксинират всички, които имат грам мозък в главата! После ще умират само празноглави антиваксъри, но това не е голяма загуба! Да не кажа, че е полза - простия човек е много вреден, понеже често е и агрсивен!
30
0
 
8
 
! Отговори
За козела и овена преди 3 години
Ако в близките години излезе истината по въпроса кой и как предизвика пандемията от Ковид-19, когато стане ясно кой от облечените с доверието на хората какво е премълчавал и какво е получавал за това, когато се разбере колко хора са погубени от това мълчание и последвалото бездействие на бели престилки облечени във власт.... Тогава на Ангел Кунчев може би ще му се наложи да се обръсне, за да не го разпознават хората на улицата.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро и по 5 евра заплати ще има, абе скоро ще сме голяма работа...Това 20-30 години го слушаме...
28
1
 
8
 
! Отговори
Да ограничат преди 3 години
Ваксинираните да не сеят мутации.
27
7
 
12
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Не се правете на луди ! Не разбрахте ли, че огромна част от хората не желаят да се ваксинират. Коя публична личност се е ваксинирала ? Бойко и Корнелия не искат да се ваксинират под предлог, че го преболедували. Ама то беше преди една година. Самия Кунчев що не се ваксинира ? Мутафчийски защо не се ваксинира ? Кантарджиев защо не се ваксинира ? Я си задайте тези въпроси ! Кой от тези дето говорят и зоват за ваксинация се е ваксинирал ?