Специалисти от ВМА трансплантираха черен дроб на 52-годишен мъж

Пациентът е добре, донорът е мъж от Велико Търново
21 май 2021 12:03, Красимир Ангелов
27
Специалисти от ВМА трансплантираха черен дроб на 52-годишен мъж
Снимка: ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха нова чернодробна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение.

Реципиентът е 52-годишен мъж  в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – 70-годишен мъж от Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт след кръвоизлив.

5-часовата интервенция е започнала късно снощи и продължи до 03:00 часа тази сутрин.

"Операцията премина добре, с кратко исхемично време. Екипът беше много нахъсан за работа – това е първата трансплантация, която правим за тази година. Пациентът се намира в добро състояние", коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

В късния следобед на 20 май експлантационният екип, ръководен от доцент Ивелин Такоров, пътува с военния самолет "Спартан" до Велико Търново, където се намираше донорът.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарим за пореден път на екипите на Военновъздушните сили, на нашите приятели от Авиобаза „Враждебна”, за светкавичната реакция. Благодарим и на колегите от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите, коментира проф. Владов.
 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво много добри специалиати има в ВМА
2
7
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Преувеличават. Най-вероятно е била обикновена воденична, но те са я надписали до черен дроб,за да блеснат.
1
1
 
7
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Наздраве