Бойко Рашков: Където се обърнем, е блато, наши служби нямат чувствителност

Кацаров: Мерките срещу вируса се коригират, защото има риск от нова вълна
Обновена: 15 юни 2021 18:19 | 15 юни 2021 12:15, Веселина Йорданова
270
Бойко Рашков: Където се обърнем, е блато, наши служби нямат чувствителност

МВР е предприело всички организационни мерки, които да гарантират в много голяма степен, че ще проведем честни избори на 11 юли. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков на отчета на служебното правителство за едномесечно управление.

Липсва оперативна чувствителност на някои наши служби към проблеми в нашата страна, посочи той и даде пример с незаконните трансплантации, които бяха обявени, като подчерта, че тези случаи са останали неизвестни за оперативните структури на МВР.

Където се е обърнем, е блато, подчерта вътрешният министър.

За голямо съжаление на едни от предходните избори - на 4 април, а и преди това, има констатирани случаи на купуване на вот. За това уродливо явление в нашия политически живот МВР няма вина, ако има отделни случаи, в които някои служители от министерството са се опитвали да съдействат на една или друга политическа партия, това са инцидентни случаи, каза Рашков. По думите му ведомството разполага с информация в тази насока и ще бъдат предприети мерки.

В МВР е създаден щаб, който се ръководи от главния секретар на министерството във връзка с изборите. По отношение на рокадите, той заяви, че са извършени "необходими промени", а не чистка. Някои по тяхно желание бяха преназначени в други служби, обясни Рашков.

Икономическият министър Кирил Петков заяви, че дейностите в министерството са разделени на два вида - дейности по прозрачност и дейности по икономически растеж. Той посочи направеното по случая ББР с ограничаване на кредитите, които се дават, ситуацията с язовирите, които не са влезли в експлоатация, а за които са изхарчени пари.

Дал съм разпореждане всички завършени язовири да влязат в експлоатация и всеки договор с външен изпълнител да бъда предоставян към Комисията за прозрачност и контрол, обясни министърът.

Над 2.5 млрд. нови средства ще бъдат достъпни за малки и средни предприятия в партньорство с търговските банки, каза Петков.

По отношение на пандемията беше отчетено, че проблемите се дължат на лошо състояние на здравната система и недобро управление на кризата. Не заварихме утвърден общ план за диагностика и лечение на ковид, последни бяхме по ваксинация, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Скоро ще бъде публикуван такъв протокол. Министърът заяви и че се прави информационна кампания за ваксинирането, каквато липсвала.

Според него добрата новина е, че над 400 хил. възрастни са се ваксинирали за месец. Възложен е анализ на смъртността и на работата на медицинските служби, за да се разбере откъде идват лошите резултати, информира Кацаров.

Ковид не е отминал, рискът от нова вълна есента продължава да съществува, подчерта Кацаров. По думите му прави се корекция на мерките, като се следи ситуацията непрекъснато. Ваксини са осигурени за населението за следващите две години. По думите му очаква се скоро да влезем и в зелената зона на ЕС по заболеваемост.

Финансовият министър Асен Василев каза, че мерките, свързани с пандемията, са били бюджетирани до края на март и реално не е имало оставено финансиране за тях. По думите му общественият ресурс е бил харчен безконтролно, имало е системно несъбиране на данъци от НАП, като се вижда значително повишена събираемост за 30 дни.

Ще има серия от обществени обсъждания за актуализация на бюджета, като целта ни е да няма увеличение на дефицита. Възможно е това да стане чрез рязане на капиталови разходи, информира Василев.

Половината от държавния ресурс е бил харчен, вместо по закона за обществени поръчки и тръжни процедури, чрез вратичка за спешни и неотложни случаи. Това се е превърнало в порочна практика, добави той. Работи се по решение на МС, което силно да ограничи тази практика. През заобикаляне на ЗОП е установен голям теч за закупуване на горива за отопление, с който по 300 лева на тон са текли в някои джобове, каза още Василев.


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да бе,да,блато!и само ти и фигуранта с пликовете в бели костюми. Ааа, щях да забравя и оня тю флек който ви носи пликовете
198
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Големият въпрос е дали това ще е превратната точка и край на ерата на Бойко Борисов - бивш шофьор и мутра (бодигард), чиято дясноцентристка партия ГЕРБ доминира политическата сцена в балканската държава вече над десетилетие. Формацията обаче загуби властта пред април. Най-бедната нация в ЕС има дългогодишна история с корупцията. Всичко това обаче придобива нов мащаб след последните разкрития за превземането на държавата. Свежите разкрития само засилват и без това бурното обществено недоволство срещу властовия елит, който прилича на престъпна банда, рекетира и използва службите за сигурност, ме
197
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не се заблуждавайте, че ГЕРБ са си отишли - те все още държат двете най-важни власти - ТРЕТАТА и ЧЕТВЪРТАТА, а именно Съдебната и Медиите.Затова, излезте и гласувайте на 11 юли. Всеки, който милее за Бълагария и иска децата му да живеят в Нормална държава, а не в корумпирана феодална такава, управялвана от един про ст крадец и селски хитрец от Бан
196
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ГЕРБ ще се разцепи на две. ГЕРБ-СДС и ГЕРБ-СЦЗ. Това ще стане след изборите.
195
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Подкрепям напълно служебното правителство! Както и всички нормални българи, които не са членове на шайката или тролове на Севда го подкрепят.
194
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
много геберски тролове бойко вожд на глупаците !!! изплувал от кофпомпата....
193
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гроб са ОПГ, а не партия. Трябва да бъдат обявени извън закона незабавно!
192
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До шимпанзе от ИТН по това си приличаш с бойко и той скаран с мисленето
191
6
 
27
 
! Отговори
Цървул преди 3 месеца
Блато, което ти и партията ти, ни завещахте!Понеже си голям Убавец,къде беше през 90-те, Луканов,Виденов?Едва ли си газил в калта 30г., с тези 7 апартамента... От разследвания ли ги направи?
190
4
 
28
 
! Отговори
шимпанзе от ИТН преди 3 месеца
чудя се кво да напиша убаво за ИТН и баш Чалгара, *** не ми се удава. Скаран съм с мисленето.
189
8
 
33
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Ако излязат от септичната яма и се огледат, па може и да видят построеното от ГЕРБ! Те предпочитат да са слепи, и да ровят дъното!
188
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
МВР е предприело всички организационни мерки, които да гарантират в много голяма степен, че ще проведем честни избори на 11 юли... Чухме вече как новите шефове на РДВР привикват полицаите и ги предупреждават да не гласуват за ГЕРБ! Гениална идея, сигурно оня *** Рашков е я измислил!
187
32
 
10
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Щом трoловете на мутрите реват по форума, значи правителството действа правилно.
186
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важното е гербаджиите да страдат.
185
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Другари шапкари, къде е оная убавица регионалната министърка да докладва успя ли да спре строителния бизнес в България? Научи ли къде е трасето на магистрала Хемус :)
184
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не заварихме утвърден общ план за диагностика и лечение на ковид, последни бяхме по ваксинация, заяви здравният министър Стойчо Кацаров.------------------------е нали нямаше такъв вирус бе другарю Кацаров, кви планове търсиш? Откакто стана министър вече сме първи по ваксинации ли :) Божееее, слез си прибери вересиите!
183
7
 
11
 
! Отговори
БЕЗМИСЛЕНО Е! преди 3 месеца
НЯМА ДА ИЗБИРАМ----ПОРЕДНИТЕ ПРОСТАЦИ И ХАЛГЪ ЗНИЦИ , В ПОЛИТИКАТА НА ПОСТ-СОЦ-ДЪРЖАВАТА!----ТЕ , ПРОСТО СЕ СМЕНЯТ ВЗАИМНО НА ХРАНИЛКАТА.....НИЩО ПОВЕЧЕ.....
182
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Василев, я разкажи как уреди Кире Харварда да прибере едно парцелче в София, докато е бил шеф на една фабрика. *** много пипате бе :)
181
18
 
7
 
! Отговори
дядо Йоцо, преди 3 месеца
ДОШЛО Е ВРЕМЕТО ,ДА СИ ОПРАВИМ ДЪРЖАВИЦАТА! И СЕГА АКО НЕ СТАНЕ,ГОСПОД ДА НИ Е НА ПОМОЩ !? ПОМИСЛЕТЕ, ПРОУМЕЙТЕ ГО!
180
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
имало е системно несъбиране на данъци от НАП, като се вижда значително повишена събираемост за 30 дни.-------------------ало ококорения, това са резултатите за април ве :) Докъде я докара с фирмата на оня крадец Спецов, дето го назначи за шеф на НАП? Краде ли, краде ли :)