Янев на отчет: Колкото повече работим, намираме системен безпорядък

Силата на гражданите е, че те определят дневния ред, заяви премиерът
Обновена: 15 юни 2021 12:17 | 15 юни 2021 11:13, Веселина Йорданова
497

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Колкото повече работим и се заравяме в съответните сектори, намираме нещо повече от хаос - системен безпорядък и липса на правила. Това каза премиерът Стефан Янев на отчет за изминалия един месец от работата на служебното правителство.

Според него картината в държавата е "корупция, маскирана в законосъобразна форма".

Метафора на това, което заварихме са затревените, източени язовири, каза Янев. Премиерът заяви, че демонстрациите на българите на площадите са показали зрялост на демократичния процес и стремеж за промяна, която ще даде възможност на гражданите да усетят, че са водещи по отношение на политическия процес и че определят дневния ред на партиите.

Силата на гражданите е, че те определят дневния ред, колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре. Служебното правителство демонстрира кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина, заяви Янев.

Премиерът каза, че принципите, от които се води правителството, са прозрачност и отчетност и всеки от министрите отговаря за действията си.

За основната задача - подготовката на изборите на 11 юли, той каза, че действията са на прав път и проблеми не се очакват. В рамките на законовия срок ще има доставка на още 1500 машини за гарантиране на вота.

Имаме ангажимент и да покажем нов стил на управление, който да помогне на хората да преодолеят усещането за беззаконие и безнаказаност, полагаме основите на такъв тип политическо поведение, който да бъде продължен от партиите, които ще влязат в следващия парламент, каза още той.

По думите му посланието към всички е да гласуват и да изразят своя вот на изборите.

Вицепремиерът Гълъб Донев очерта социалните политики - грижата за уязвимите групи с патронажна грижа, с програмата за топъл обяд, по която има ресурс да продължи до края на годината, за пенсионерите, които получават ежемесечно добавката от 50 лв. и на които пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли.

Безработицата в страната продължава да намалява, към днешна дата е с над 37% по-ниска на годишна база, около 5.4%, каза Донев, според когото това е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя, в който е била поставена. В същото време заетостта нараства, което е добър показател за икономиката.

Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви, че парите за България по Плана за възстановяване не са застрашени, 13% ще дойдат в рамките на тази година. Той посочи, че се работи усилено планът да бъде подобрен. При встъпването намерихме отворени въпроси, получихме нови проекти, повечето от които много хубави, каза още той. По думите му работи се по оценката на тези проекти, които трябва да отговарят на строги критерии. По около половината от заварените проекти се правят подобрения.

Да има повече контрол как тези средства ще бъдат изразходвани, да получим помощ да измерваме ефектите и да гарантираме, че тези ресурси ще отидат в цялата страна, а не само в големите градове - така Пеканов вижда подобренията в плана.


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
449
0
 
1
 
! Отговори
Стъки се окъки преди 3 месеца
Стъки гледам ,че пише некакви коментарчета тука и се жалва ,че ще му свърши хранилката.
448
0
 
2
 
! Отговори
НИЩОЖЕСТВА СТЕ преди 3 месеца
НИЩО НЕ НАМИРАТЕ,ЗАЩОТО ВИЕ НИЩО НЕ ТЪРСИТЕ...БЕЗПОРЯДЪК И ХАОС Е В БОЛНИТЕ ВИ МЗЪЦИ ,ЧЕ СЕ ВЪРЗАХТЕ НА КОМПЛЕКСАРСКИТЕ АМБИЦИИ НА ЕДИН БОЛЕН ЧОВЕК,С/У ОБЕЩАНА ЯКА ЛЕПТА И СЕГА СЕ НАДПРЕВАРВАТЕ КОЙ ПОВЕЧЕ УВОЛНЕНИЯ И МИЗЕРИИ ДА ПРАВИ..ТЕ ТОВА ВИ Е РАБОТА ДЕ...ЛЕЛЕ КАВА ЯКА УМНА ФРАЗА:"СИЛАТА НА ГРАЖДАНИТЕ ОПРЕДЕЛЯ ДНЕВНИЯ РЕД"!!!ЕТО АЗ ГРАЖДАНИНА ВИ КАЗВАМ,ВКЛЮЧЕТЕ В ТОЗИ ДНЕВЕН РЕД ОСТАВКАТА СИ ,ЗА ДА НЕ СТЕ СЛУГА НА ЕДИН ***,АКО ИМАТЕ МАЛКО ОСТАТЪЧНО ДОСТОЙНСТВО,НАПРАВЕТЕ ГО ЗА БЪЛГАРИЯ
447
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ВойникПриятел, да желаеш генералите да воюват би означавало, че България трябва да е във война. Ще ти хареса ли България да е във война? Това ще означава да умират хора. Значи ти си войнолюбеци желаеш смърта на хората.
446
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До РаботникБрат, а ти колко стотинки си дал на държавата? Съжалявам те, че живееш 24 часа в денонощието с тази злоба в себе си.
445
1
 
4
 
! Отговори
Тоя преди 3 месеца
е същия нищоправец като Фигуранта.Досега не е свършил работа за 5 стотинки.Само назначения на торни бръмбари - черни комунистически от времето на бай Тошо.
444
0
 
2
 
! Отговори
щото преди 3 месеца
тва се е правило системно
443
1
 
5
 
! Отговори
Войник преди 3 месеца
Този генерал с коя армия е воювал, че нещо не се сещам да сме имали армия последните 30 г. Колко врагове е унищожил този генерал , че са го уважили с такър ранг ? Този досега не е убивал, но ако остане, бая народ български ще унищожи !!!
442
1
 
5
 
! Отговори
Работник преди 3 месеца
А бе, този какво работи ? Казват , че бил генерал . Аз не съм чувал генерал в България да работи !!! Бил генерал - значе е цоцал цял живот от държавата за всичко - една стотинка не е дал, само е вземал!!! И как човек, който никога не е работил, сега работи ??????? Той не знае как се работи и какво е работа!!!!!
441
1
 
1
 
! Отговори
Караяна Цветова преди 3 месеца
За троловете да ги подсетя... началника каза: - Няма ... и в склада няма парета за коментари!!!
440
1
 
11
 
! Отговори
Хунта вън! преди 3 месеца
Хора, запомнете го този хубавец от снимката! За съжаление ще донесе още доста хаос и безпорядък на нашата България!
439
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 442 2009 г. - 7 563 710 население. 2021 - 6 902 510 население. Около 700 000 намаление през управлението на Боко. Нещо да кажеш?
438
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
след хунтата, и година ще е трудно да се открият всички свързани далавери на БОРИСОФ и ПЕЕФски
437
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 438 "Два милиона българи напуснаха страната преди управлението на Боко. Погледни статистиката, а не лъжи като дърт генерал !" При Бойко да не би да се върнаха? Признай си, че си обичаш крадливия пожарникар.
436
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Загавие в този сайт "Обедняваме: Българите закриват по около 1200 малки депозити на ден" Ето ви резултата от управлението на ГЕРБ.
435
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 438 Два милиона българи напуснаха страната преди управлението на Боко. Погледни статистиката, а не лъжи като дърт генерал !
434
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Братя, тези няма да ви грабят и унижават!! Излезте на протест всички срещу тях!!!! Нали си искате униженията обратно?
433
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Затова уволняват наред, да подобрят порядъка със свои хора
432
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато държавата се управлява от Фигурант на Фигуранта естествено, че цари хаус. Я някой от Зайчарника на Радев да каже поне едно негово постижение през целия му житейски и професионален път, освен кариера платена от българският данъкоплатец !?
431
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен"Като чуе човек от генерал "работим", става набожен и си казва: Боже, слез и си прибери вересиите" А какъв пожарникар си имахме досега, а? Светилото на нацията!!! 1 милион българи изгони!!!
430
0
 
9
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 3 месеца
КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ ЗАВИСИМ ЗА ДА ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ !!СЕГА КАТО НЯМАТ ПАРИЧКИ ЩЕ ПОСЕГНАТ НА БАНКОВИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ НА ХОРАТА!!