За политици или политики гласува българите?

Психологията на избирателя коментира проф. Пламен Димитров
22 юни 2021 22:15, Петя Славова
24

Психология на избирателия: Как гласуват българите и какви са нагласите на участие в изборния процес?

"На предишните избори отбелязахме някакви промени - мобилизация на вот, който преди отсъстваше", заяви психологът д-р Пламен Димитров в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че спрямо 2019 година хората, които живеят и мислят конструктивно, много повече са участвали на изборите на 4 април.

"Това са хора, ориентирани към постижения, резултати - много добри организатори със собствени проекти, които не виждаха перспектива в предишните избори. Техният вот беше мобилизиран", категоричен е д-р Димитров и уточни, че текущата кампания е вяла спрямо очакванията на електората.

"Формулата ще е така - електоралната мощ е равна на масата на зависимите и лоялни членове, а такива имат много малко партии", каза още той.

"Правим при всяко изследване една организационна мярка - не включваме в следващите изследвания хора, които са участвали многократно. Някои от тях общуват с нас, знаейки, че няма да могат да участват в следващите извадки. Това, което чуваме е, че за съжаление политиката в България не е като европейския футбол - когато ти покажат червен картон, да те изгонят от терена. Затова има много подозрения, че ще има манипулации", обясни психологът.

Д-р Димитров сподели, че имам опасения, че избирателната активност няма да е на необходимото ниво - не само като обем, но и като структура на мобилизираните групи. По думите му има 12 групи негласуващи.

Относно това кои групи най-трудно се мобилизират да гласуват, той е категоричен, че това са тези, които са пасивно-защитни. А причината е, че имат много проблеми - лични, семейни, икономически.

"Ние ги причисляваме към тази група на отчуждените, оттеглилите се от социално-политическия живот. Те са около 30% от негласуващите", уточни той и добави, че най-трудно се променя поведението на агресивно-защитните негласуващи.

А това, което може да накара традиционно негласуващите да гласуват, психологът категорично посочва, че зависи от ръководителите на кампаниите.

"Хората искат да гласуват за политики, а не за политици. Много е просто, когато аранжирате всички партии - за съжаление това е удобно, когато са малко и са видими фигурите", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Трябва да се гласува разумно! А разумът изисква да се гласува за ГЕРБ, защото се видя, че другите не стават за нищо!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По Кърджалийско и Разградско гласуват от страх да не дойдат българите.Други гласуват да не дойдат комунистите.А трети гладуват за тройка кюфтета.Като цяло един *** народ гласува за каквото си иска. Нали си е *** та дрънка.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българрака е амуджа който ако знаеше за какво гласува то Бг щеше да е Швейцария на Балканите.Гання е толкова объркано същество че не знае на кой свят е.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За политици или политики гласува българите? Не. За мошеници
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите са много елементарни под шапката. Прекалено много. Можете да гласувате за когото и да е. Все получавате БКП и ***.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво значение има, ако това подобрява живота им?
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
glasuvaneto e izvanredna rabota v pochiven den. ima dvoina nadnica, ima glasuvane. niama pari, niama glasuvane. bez zaplata i ognian gerdjikov ne raboti za monarhiata...
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Реалист 13.....Сега хората гласуваме против мутрите.......И от преди и сега мутрите са навсякъде и във всичко. Сменяш властта, кротваш за няколко години докато оядените почнат ептем да го дават през просото, и почваш наново с нови надежди и желания.
11
9
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Сега хората гласуваме против мутрите. Избираме си някоя от другите партии и гласуваме против ГЕРБ. Така беше на 4 април, така ще е и на 11 юли. Заради ГЕРБ изостанахме от другите държави в ЕС и все повече хора осъзнават, че за да вървим напред, трябва чекмеджетата да спрат да се пълнят.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българина няма идея от политика, реално има само една партия която заявява някаква политика и ценности, останалите са на принципа кефи ма не ма кефи. Но какво очаквате от един чалгар с часовник за 150х еврака, дреме му на офшорката, ако реши ще каже дели е център, ляво и прочее.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласувам само за българо-турска провинция тъй като доказахме че не можем да се самоуправляваме. Който и да дойде от "българите" на власт скубе за него си, родата и след него - Потоп!
8
0
 
0
 
! Отговори
Вейхайвей преди 1 месец
Почти всичкото политик а ла хаджи Ничо. Четете Любен Каравелов.
7
0
 
1
 
! Отговори
закачен преди 1 месец
Ухх, Ганито пак е топ
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И те не знаят. Някой гласуват за пари.
5
1
 
5
 
! Отговори
скара бира преди 1 месец
За тройка Адана кебап.
4
3
 
8
 
! Отговори
За клоуни преди 1 месец
Нито за едното. За неми, болни и злобни чалгари.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Погледнете Дончева,Манолова! Спомнете си Кутев,Рашков,Атанасов!Откога са във Властта,парламента или службите?Изобщо вярвате ли, че точно Те са някаква Промяна или някакви Политики?
2
7
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
За ГЕРБ. Защото другите не стават. То се видя.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За "наш'те хора"....