Експерти: Да се направи програма за нова детска болница и проучване на нуждите

Коментар по темата на доц. Боряна Аврамова и архитект Емануил Марков
Обновена: 24 юни 2021 08:57 | 24 юни 2021 08:31, Ния Христова
4
Родители излязоха вчера пред Министерския съвет на протест с настояване да бъде изградена нова детска болница. Тяхната идея е обществената поръчка за изграждането на старата сграда да бъде прекратена и новата детска клиника да бъде построена на друго място.
 
"Необходимостта от обединена детска болница е много отдавна. През цялото време аз и моите колеги чакаме, защото от гледна точка на лекарите е много трудно, когато има тежки пациенти. Това пречи на бързата реакция, на консултациите между отделните специалности, които се налагат често, за бързото провеждане на диагностичния процес, за лечението на пациентите. Почти никъде по света няма такава разпокъсаност на детските отделения на специализираните детски клиники, както е в София", заяви онкохематологът доц. Боряна Аврамова в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Медикът подчерта, че във Варна, Пловдив и Плевен детските клиники са разположени на територията на детските болници и са събрани всички детски отделения. 
 
Архитект Емануил Марков обясни, че основното нещо зa планирането на болница е да има програма, задание, което досега в тази обществена поръчка не е направено. Той добави, че една програма във Франция се състои от 5 тома.
 
"В първия том се определят функционалните връзки, отделенията. Във втория том са техническите изисквания, в третия е описано всяко помещение как трябва да бъде оборудвано. Четвъртият е за изискванията, проблеми на градоустройство, а петият - за това как това да бъде с устойчиво развитие", уточни архитектът.
 
Марков коментира, че подобна програма може да се направи в най-добрия случай за 12-14 месеца.
 
"Основното слабо място е разпокъсаността на детските клиники по различните подспециалности. Те са разположени в различни болници на територията извън т.нар педиатрия", уточни доц. Аврамова.
 
Онкохематологът посочи, че всичко това затруднява диагностичния и терапевтичния процес. По думите ѝ много често, когато детето се лекува в една клиника, медиците имат нужда и от други специалисти и започва едно прехвърляне на пациентите. 
 
"Не вярвам, че този строеж може да бъде адаптиран. Причината е, че конструкцията е стонобетонна, с носещи стени. Конструктивните височини са много малки. Това е абсолютна илюзия, че този блок може да бъде построен", категоричен е арх. Марков.
 
Той подчерта, че основното за една болница е да има флексибилност и възможност за развитие и реорганизация.
 
"Сега казусът е много прост. Трябва да се направи програма, да се направи ясен конкурс и да има проект за новия център", отбеляза още архитектът.
 
Доц. Аврамова уточни, че в момента най-важно е да се проучат нуждите на детското здравеопазване и да им се направи анализ.

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
питанката преди 6 месеца
Страхотно "мнение"!! Съществуващата конструкция е от стоманобетон и носещи стени!! Очаква се новата да е от чаени бисквити ли? Сега тези "експерти" ще започнат от нулата и ще има нова болница някъде в светлото бъдеще. Тънки сметки за милиони!
3
0
 
1
 
! Отговори
''проучван преди 6 месеца
След като намаляват децата , по вина на политиците и управляващите , за какво са ни тези заведения , нали за това се БОРЕХА , И ГО ПОСТИГНАХА , ДАЖЕ И НЕГРАМОТНОСТТА , НЕ ВЕЧЕ ВСЕКИ 2-ри ДА Е НЕГРАМОТЕН А ВСЕКИ 1-ВИ ...Жалко за България , страхотна държава която е попаднала в изключително ЛОШИ РЪЦЕ , НЕ Я ЗАСЛУЖАВАМЕ !!!
2
0
 
2
 
! Отговори
Не е важно преди 6 месеца
Какво казват експертите и каква е реалността. Важно е да се правим на много загрижени.сега като се започне от нулата-след 10 години може би, евентуално ще приключи строежа. и след 15 години може и да заработи.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мястото е много добро -между Александровска ,Пирогов ,Вма ,Инфекциозна ,Белодробна - да бутат скелето и там Новата !щото някой може по "проект" да я шибне в покрайнините на София с цел да си продаде ливадите за Милиони .