Учен: Политическата криза помага да преосмислим нашите ценности

Според д-р Марина Стефанова би могло да има дългосрочна визия в политиката
22 юли 2021 22:35, Красимир Ангелов
7

В търсене на формула за успех: Възможно ли е държавата да се управлява като корпорация?

"Темата е изключително богата. На първо място, основната разлика между една държава и една корпорация се състои в интереса. Когато говорим за публично управление става дума за управление в обществен интерес за разлика от корпорация, която се управлява в частен - онзи на нейните акционери", обясни преподавателят по корпоративно управление в СУ д-р Марина Стефанова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя все пак счита, че всички останали характеристики на корпоративното управление като поемането на рискове, експертизата и носенето на лична отговорност са "изключително важни за нашето публично управление в момента".

"За мен е изключително важно да свържем успеха с устойчивия успех. Не считам, че една държава, нито корпорация с план за развитие в рамките на 20-30-50 години би могла да търси краткосрочните резултати и възвръщаемост на много бързи обороти. Онова, което трябва да видим са кратки и ясни стъпки, че се върви в дадената посока, но е изключително важно да имаме визията за дългосрочно развитие", изтъкна д-р Стефанова.

Според нея би могло да има дългосрочна визия в политиката, но са нужни ясни индикатори колко е напредъкът.

"Затова е изключително важно поставянето на антикорупционни теми, защото това е болезнена тема за нашето общество. Липсата на справедливост очевидно води до демотивация от гледна точка и на бизнеса, и на гражданите - виждаме го и в процента на гласуване. Това означава, че ако не си поставяме голямата цел да намалим корупцията, кратките стъпки започват от най-видимите, най-бързо оборотните резултати", посочи преподавателят по устойчиво управление и развитие в СУ.

По думите ѝ България вече има положителен пример със служебното правителство, което поставяйки пред обществото болезнени теми като корупцията във високите етажи на властта, много бързо вдигна доверието на гражданите в българските институции.


7
Още по темата: СУМарина Стефанова
Още от Общество
Кой ще усети по джоба си актуализацията на бюджета?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Има и други прилики преди 2 дни
Фалираш фирмата и държавата си с цел лично обогатяване. И в двата случая у нас няма да те осъдят.
5
0
 
0
 
! Отговори
Станев преди 2 дни
Ей много ф(п)рост тоз трол ГЕРБерастски. Чак като се сетя как оставихме цели 12г толкова фрости, нагли, комунуидни тикви да управляват бъдещето на България...
4
2
 
2
 
! Отговори
Така, така преди 2 дни
Държавата корпорация е отличителна страна на фашизма в Италия. Та се сетете нашите либералчета икономисти и НПО активисти какво прокарват.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Пак ли за третия пол повдигат въпрос ?
2
0
 
3
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 дни
А правата лопата помага да преосмислим политическата система. Право в гърба. Докато е нужно.
1
2
 
5
 
! Отговори
Евала преди 2 дни
Що под "учен" разбирам нещо недоучило до средно, тип " бг мама" или уж Харвард, като Киро Язовиро?