Драмата на Созопол: Казусът "Алепу" в кметски диалог

Какво ще се случи със строежа на комплекса?
Обновена: 2 окт 2021 14:06 | 2 окт 2021 14:00, Александър Попов
11
Драмата на Созопол: Казусът "Алепу" в кметски диалог
Кметът на Созопол Тихомир Янакиев. Снимка: БГНЕС

Съдът трябва да вземе отношение по казуса "Алепу вилидж" (сега "Антеа резидънс"), като делото ще бъде на 4 октомври. От Окръжна прокуратура – Бургас атакуваха строителството и Бургаският административен съд го обяви за нищожен. Инвеститорът пък твърди, че всичко е законно и ако обектът бъде спрян ще си търси правата.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев заяви преди няколко дни, че ако проектът не бъде довършен, ще трябват много средства само за премахването на стената. Той е пряк свидетел на сагата, става ясно от последния му фейсбук пост, който може да видите по-долу.

По думите му, хората не харесват и Буджака, и "Санта Марина", но те пък носят приходи на община Созопол, както и работни места.

Екологичният проблем също не е за пренебрегване - някой ще трябва да поеме отговорност при активизиране на свлачището, тъй като от 70-те години на миналия век се знае, че зоната там е свлачищна. Почти сигурно е, че при евентуално събаряне на подпорната стена ще бъде разрушен и пътят.

"Аз не съм готов да поддържам този незавършен обект в частен терен със средствата на Общината. Не знам доколко и инвеститорът би поддържал подпорната стена, ако тя остане в този си вид. Не съм чул досега регулаторите да обяснят кой ще поеме отговорност", казва още кметът на Созопол.

Както и кметът признава, общината седи в основата на този казус. Съветниците са гласували съвместното дружество, съветниците после са гласували да вземат милиони за дела на общината. И главният архитект е издал документите.

И ако бъде спрян, ще трябва да се платят милиони обезщетения, за сметка на местните хора.

Още по темата
Драмата на Созопол бе представена в социалните мрежи в диалогична форма от кмета Тихомир Янакиев:

-На 4-ти е делото...
-Кое дело?
-За Алепу.Ти какво мислиш?
-Абсурд, трябва да се събори. Не може този мастодонт да е там! Не може!
-Да бе. Ми после? - провокирам го.
-Е, кво? Нали вече не е общинско? - Жорката се почесва по главата. Мисли нещо. Спомня си как преди двадесетина години Общинския съвет единодушно е гласувал този имот да влезе в съвместно дружество с частна фирма за строителство на сгради. Общината е щяла да печели от това. После новия кмет, решил бързо да финансира мегаломанските си проекти предлага и убеждава Общинския съвет да продаде дела си, разбирай земята, за няколко милиона. Страхотно, а после главният му архитект издава документи за строителство, които сега са в окото на бурята със съмнението за своята правомерност.

Аз също помня добре това. Бях част от общинския съвет, приел съвместното дружество. Не бях от онзи общински съвет, който продаде дяловете ни... Сега съм нещо друго. Опитвам се да намаля вредите от действията, причинени от предишния Главен архитект. "-Ще предявим щети за загуби и пропуснати ползи"- представителят на инвеститора нервно попива потта по челото си.- Разположил се е в кабинета ми и стиснатите му до бяло кокалчета на ръцете подсказват сериозност на намеренията му" -Общината ни е издала разрешителното за строеж! Ако не е било законно да не го е издавала! Ще ви съдим!"
Знам, че е прав от неговата камбанария. Десетки пъти съм огледал издадените им документи... И ние водим делата...
"- Милионите, които сме налели трябва да се върнат някак! Проектът ни е добър! Не мислим, че хрумването това да е "къщичка за птици" е честно към нас!"

И аз не мисля, че е честно, най-малкото, че Общината е била в основата на всичко преди 17 години, но това е живота- всичко се променя.
-Добре де ако загубим какво следва? - Жорката се е опулил срещу мен. - Ще спре ли да се върти Земята?!?
- Не, Жорка. Ще ни съдят, ще платим няколко милиона. Ще трябва да намерим парите от някъде. Ако съборят "къщичката за птици" ще трябва да депонираме тоновете бетон някъде. Разрушената природа ще може ли някой да възстанови? Ако не я съборят някой ще трябва да  поддържа това нещо, така че да не застраши околните съоръжения, каквото е пречистващото на Свети Тома.
- Добре де, ти искал ли си го наистина това?- Жорката е вперил поглед в мен.
- Никога не съм го искал. Не исках и Буджака, и Санта Марина не исках, но това е положението - те донесоха и ще носят пари. С продажбата на земите, с данъците след това, с работните места... Това е истината, Жоре.
Махаме крачолите покрай бетонния мастодонт извил снагата си над нас. Морето нежно гали краката ни, а те потъват в сребристия пясък, стъпка след стъпка. Шофьорски плаж е проточил снагата си пред нас - дълга, изящна, предизвикваща...

Министърът на околната среда и водите Асен Личев призна на изслушване в парламента, че юристите на министерството са казали, че решението на директора на РИОСВ за строежа е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано, и затова най-добре да го оставят в прокуратурата, тя да го протестира.

Адвокатът на инвеститора - Димитър Данаилов, заяви обаче, че няма съмнение по отношение на законността на издаденото от РИОСВ-Бургас решение по оценка на съвместимостта и няма причина да бъде обявено за нищожно разрешението за строеж, издадено през септември 2018-та от главния архитект на община Созопол. Разрешението е за строеж на 2 етапа: първи етап – укрепване на свлачището и втори – изграждане на курортен комплекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 2 години
До номер 8 - провокатор!
6
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 2 години
ВЗРИВЯВАНЕ!после строеж само на подпорна стена !
5
1
 
8
 
! Отговори
некой преди 2 години
Кучето си лае, кервана си върви! Политиците крадат и няма кой да ги спре. Това, ако беше по комунистическо, всички до един щяха да лижат подовете на Белене, а на адвоката-защиъник щяха да му отнемат дипломата, която, със сигурност е купена това е България но пък такава си я е избрал българския народ!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не съм стъпил и няма да стъпя, докато това нещо не бъде взривено публично
3
1
 
9
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Взехте моя си Созопол от моето детство долни геЮве. Ще горите в Ада, а аз ще си пия в Гърция :)
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кметчето е за затвора !!!
1
2
 
16
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Кмета и той е вътре.Не сме прости кмете