Заплатите в IT сектора растат с по 10-12% годишно

Кадрите не достигат, търсят специалисти с поне 3-годишен опит
4 окт 2021 23:10, Анисия Иванова
42
Заплатите в IT сектора растат с по 10-12% годишно
Снимка: Pixabay

Заплатите в IT сектора растат с по 10-12% годишно. Може би първата година от Covid пандемията е имало застой. Очакванията са възнагражденията в тази област през следващите 5 години да растат още по-стремглаво, и то заради падналите граници.

Това каза Георги Иванов, основател и изпълнителен директор на Noble Hire, платформа за търсене и наемане на специалисти конкретно в IT сектора.

Кадрите не достигат. Това се дължи не само на познатите от години играчи, но и на нови фирми, навлезли в тази област. На международни компании им излиза доста по-изгодно да преместят свои центрове или представителства в държави като България.

"Работим с над 150 компании, в обявите обикновено се търсят специалисти с поне 3-годишен опит“, допълни Иванов пред БНР.

Според него не е достатъчно да завършиш специалност във ВУЗ или компютърна академия, трябва да развиваш самостоятелно проекти, за да можеш да изпъкнеш при кандидатстване за работа.

По думите на експерта през последните години може би 100 000 души са завършили IT академии, но от тях едва повече от 5000 са успели да се внедрят на пазара на труда. За да се помогне на останалите, трябва да се отворят повече възможности за стажантска работа, смята Иванов.

Той изтъкна, за да се реализираш като IT специалист, трябва да имаш аналитично мислене, да работиш в екип, да имаш добра организация на времето, да умееш да се изразяваш и устно, и писмено. Сред мотивацията на младите хора да се насочат към тези професии, освен заплатата, е и възможността да си креативен, да създадеш нещо „от нулата“. Всяка апликация в телефона ни е възможност за бизнес и решаване на проблем.

Иванов разказа и за нова платформа за дарения Подкрепи.бг, която ще е готова до 2 месеца и в нея всичко ще бъде прозрачно като дейност. Платформата се разработва от 30-40 души на доброволен принцип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Растат дори повече. Ако до преди 10 години на млад и зелен студент давахме 1300лв. начално, то днес няма кой да дойде да работи за под 3200. Говорим за позиции, които не изискват никакъв опит, а само наученото в университета и проектите там. Вече при високите позиции всеки дава 10-12000 и нагоре. Недостигът на кадри е огромен и компаниите буквално крадат за по-високи заплати качествените хора. 0.6 души се борят за 1 място. Затова и заплатите са нормални.
34
7
 
6
 
! Отговори
rusnak преди 2 години
Търсят ли ITзомбита, като тоя дето утрепа семейството си вчера??
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне 3000 евро ... Или бай .. бай ... Кой ще работи за жълти стотинки ..
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За сметка на това *** драскачи никой неще
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отивам в друг Пopno Сайт ... Тука ме изгубихте ...
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kakво са тук някакви 5-6 хиляди евро .. Само ЕС ... *** ...
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно .. Поне с 60-70% е ... :)
28
8
 
8
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Да им дават заплати като на Меси и Роналдо ако искат, важното е нерегистрираните трайно безработни в бюрата по-труда да получат шкаф, безуслове базов доход, пенсионери преизчислени пенсии, европейско мрз, намалена работна седмица и тнт в България има поне 1 милион човека дето няма кой да ги наеме на работа и гладуват и мизеруват докога и 2 милиона пенсионера с пенсия 300 лв и работещи с заплати 250-800 лв средно 500 600 лв и такива като Борисов с милиарди
27
4
 
10
 
! Отговори
Баш_Пайтонджия преди 2 години
До Anonimen 28 Напълно съм съгласен с теб, аз съм на 40 и съм в Исландия, тук хубавите пари се вземат след като навършиш 30-35, особено ако си в Unix среда...
26
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига с тия балони IT сектор и дрън-дрън... Истината е, че тука е пълно само с аутсорс фирми и в момента е по-евтино и от индийци. Същите, дето не са виждали тоалетна през живота си и работят на по-ниска заплата от индиец. И са само смотани кол центрове. Това е представата за IT в България. Кол центрове. Основно се правят *** игри за телефони, които са с краден код от по-стари игри. И ония *** от Ubisoft с Assassin's creed. Айде по-сериозно! Тая фирма е пред фалит! Програмисти, сър!
25
2
 
30
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Долу се пишат някакви глупости за 40-те години, това го пишат някакви академистчета или студенти с вирнат нос. Точно на 35-40 вече получаваш добра заплата, защото имаш много квалификация и доказан опит, дори ставаш шеф, а на 20 имаш един вирнат нос и малко предимство пред други кандидати, защото ще ти плащат малко.Това важи за всички професии, но точно в ИТ повечето добри не са в млада възраст. И другото, че в БГ е пълно със селяни, егоцентрици, връзкари и слагачи, коиот развалят ИТ работата.
24
2
 
2
 
! Отговори
Менчо Шаша преди 2 години
Те такъв АСУС имам и аз , купих си го преди 12 години и още гайрети, скоро минах на виндос 7, че ХРто взе да издиша и нищо да не работи на него.
23
11
 
6
 
! Отговори
С. Волусиев преди 2 години
Какво програмиране и какви технологии ви гонят бе, всичко е някакви среди които предоставят полуготов код който да се сглоби на две на три и да работи, но за целта ти трябва супер мощен компютър, щот универсалното нещо е така - бавно и тромаво за сметак на универсалността.
22
10
 
3
 
! Отговори
Роско Плювенлийски преди 2 години
Мечтайте си за 5 бона заплата, че даже и 10. Аз затова съм ви осигурил бизнес парк и бизнес климат. Щото на мен вашата заплата да ми е джобните за деня.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До човека на 55: Досега не съм виждал такъв програмист, евала. Ще е добре да участвате в някое предаване или да направите видео да ви видим, защото сте голямо изключение.
20
6
 
15
 
! Отговори
Смехурко преди 2 години
Откачен 23-годишен програмист Илия Априлов уби родителите си с тесла (българска яка тесла, не Тесла), а после запали дома им и катастрофира с микробуса им.Щом на 23 години се изперква, представям си какво е след 30
19
5
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
До ХахахаДа си жив и здрав, аз съм на 55 и не се предавам. Почнал съм да пиша код преди Правец 16 и съм минал през всичко. Четене му е майката. 180 см/80 кг съм. Срам ме е от колегите ми - млади и кадърни момчета и момичета (има и под 20 годишни) по 120 кг
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16: Това вече е съвсем друго, което казвате и браво че сте успели да съберете ресурс, а и това за почивката е ок, защото живота си е един миг. Кой колко има не се знае.
17
37
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
На 40 си тотален шийт. Никакъв криетив няма на 40 години. То и за физика е същото. Хлапе на 17 години ще ти сгъне плочките за няколко секунди докато се чудиш "бе що не ми стига въздух". Ако на 40 не си станал сериозен миниджър си тотално аут!
16
8
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Не, не съм в тази област. В съвсем друга съм, въпреки че пак е свързано с дигитален бизнес. Не ми трябва да търся работа, защото постоянно ме контактват в Линкдин. Достатъчно инвестирах в акции и крипто и мисля, че скоро ми е време да спра да работя и да излеза във вечна ваканция.