Историите ON AIR: Кои са били златните години на царска България?

Само за няколко години страната ни преживява истинско икономическо чудо
17 окт 2021 07:30, Красимир Ангелов
67

Годината е 1935, а светът бавно се възстановява от Голямата депресия. Цените на селскостопанските стоки на световните пазари започват да се покачват, а доходите на земеделците и индустриалците да се увеличават.

България също не е подмината от икономическата криза, както и от последвалия след това икономически подем. Само четири години по-късно - през 1939 година, брутният вътрешен продукт на глава от населението у нас е 2967 долара за година. По този показател страната ни е наравно с Италия, като изпреварва Португалия, Полша и Унгария.

Още по темата
Австрия е първа по икономически растеж в Европа, а на второ място е България с 12% ръст на икономиката.

"Началото на 30-те години са изключително драматично натоварени с политика. Със съмнения за корупция, с политически конфликти и така нататък. След преврата от 19 май 1934 г. постепенно политическото положение в България се успокоява. Драматичните обвинения в политически назначения, в корупция, в неадекватност, в ненавременно взимане на законодателни мерки по определени въпроси просто утихват. Това е големият плюс за икономическото развитие на България", казва проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител катедра "Политическа икономия" в УНСС.

А в това бурно политическо време само за една година цар Борис III сменя четирима премиери. През януари 1935 г. на власт е кабинетът на Кимон Георгиев. След него назначава ген. Пенчо Златев от Военния съюз. Той е начело на Министерския съвет само три месеца. От април до ноември същата година кабинетът е оглавен от Андрей Тошев, който пък е сменен от Георги Кьосеиванов, който е началник на канцеларията на монарха, но преди всичко е дипломат с безупречна репутация.

Георги Кьосеиванов е роден на 19 януари 1884 година в Пещера, в голяма фамилия. Учи право в Париж, като след дипломирането си бъдещият премиер се връща в България и постъпва на работа в Министерството на външните работи, разказва доц. д-р Иван Иванов, председател на Комисията по енергийно и водно регулиране. (КЕВР). Той е внук на сестрата на Кьосеиванов – Мария.

"По времето на комунизма се изтъкваше, че той е дворцов чиновник. Нищо подобно, работил е там само пет месеца! Той има 22 години дипломатически стаж, благодарение на който е бил познат практически в цяла Европа със своите принципи, убеждения и визия за развитие на България. И именно по тази причина неговото управление като министър-председател е едно от най-успешните управления до Втората световна война", казва още доц. Иванов.

Като опитен дипломат Георги Кьосеиванов бързо се ориентира в сложната геополитическа и икономическа ситуация в Европа и света. Той е най-активният български министър-председател във външната политика, но опонентите му го обвиняват, че прави "много поклони" на всички съседни на България страни.

"Той се стреми да премахне големите вреди, които нанесе Ньойският договор на България чрез дипломатически стъпки. По тази причина той с Югославия подписва Пакта за вечен мир и приятелство, година по-късно в Солун се подписва Солунската спогодба съгласно, която се премахват военните клаузи от Ньойския договор и това позволява на България да модернизира своята армия. А буквално месеци преди той да напусне министър-председателския пост, подготвя завръщането на Южна Добруджа – действие, което всъщност се финализира след като той вече не е министър-председател", казва още доц. д-р Иван Иванов.

"В областта на външната политика Кьосеиванов образува един много предпазлив тандем с цар Борис. Предпазлив, но изключително успешен бих казал за това, защото те са доста внимателни, когато разчупват табутата, ограниченията на Ньойския договор. Те успяват да уцелят момента, в който да направят това. Както преоръжаването на армията, свикването на редовен набор военна служба през 1937 г.", обяснява председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев.

По това време емиграция от България към други страни почти няма. Голямата част от населението живее по селата, а труда им не се използва ефективно. Икономическите анализи сочат още, че около един милион души от тях са малоимотни и безработни. А това прави една шеста част от всички българи. При на управлението на Георги Кьосеиванов обществото се успокоява. Утихват и обвиненията в политически назначения и корупция.

На 15 февруари 1940 г. подава оставка като министър-председател и назначен за посланик в Швейцария. Втората световна война вече е започнала, но той отстоява позицията, че България трябва да запази неутралитет.

Една година по-късно страната ни се присъединява към Тристранния пакт. Докато е в Берн бившият премиер търси начини за плавно излизане на страната ни от Оста – Рим, Берлин и Токио. След 9 септември 1944 г. Георги Кьосеиванов не се връща в България. Отказва да напише и мемоари, с думите: "Да напиша добро не мога, а да напиша лошо – не искам".

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
1
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
Умните хора,четещите истинската история на бг знаят:най спокойно,без войни с когото и да било,и материално добре бьлгарите са живели от 1396-1878 ! Законите в цялата Империя са поощрявали малцинствата в тях да развиват селското стопанство и тьрговията! Повече тьрговия-това е богат народ и повече даньци за Империята!ДРУГ е проблема,че вие сте предпочитали по лесното:кримката,шумата и и...хайде чевермето и руйното вино! Ее,все още сте сьщите,де!Все на хляба мекото! Ами...***,сьр!!!!
60
0
 
3
 
! Отговори
ДО ВЪЛКАНОВ преди 1 месец
Дядо ми в кооперацията която той организира купува първият трактор в началото на 30-те, Фордзон, същите идват в началото на 50-те, като съветски....цяло село се е смяло на партийния...
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много точно от 681до 1432
58
4
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 месец
"След златните години 45 черни при соца."Щом соца са ти 45 черни години, управлението на Баце, дето се сринахме във всички класации, как ти се вижда? Поне тогава, при соца, имаше грамотни хора, и *** работеха, колкото и да не ти се вярва, а и пращаха децата си на училище.
57
1
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 месец
Нищо не пишете за реформите на Кьосеиванов вътре в страната???За стимулиране на малкия и среден бизнес, за облегченията за бизнеса въобще, всеки, който е имал желание е можел да почне свой сабствен бизнес, без страх, че е длъжоник на държавата още в момента на регистриране на фирмата, както е сега...Или звучи прекалено еретично това сега, не в съзвучие с диктата, налаган ни от Брюксел? А точно това е пътя за развитие-четете за реформите на Кьосеиванов, ще се изненадате-прости и ефективни!!!!
56
0
 
7
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Ако се беше върнал в България, сигурно комунистите щяха да го изкарат "враг на народа", и вероятно да го разстрелят или поне заточат !
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тогава времената са били други, сега селското стопанство е доста оптимизирано и не носи толкова добавена стойност. Във Исландия гледат банани, който излизат на нормални цени. Сега ако разчитаме на селското стопанство, за да сме богати, няма как да стане.
54
2
 
2
 
! Отговори
Ямболия преди 1 месец
За държавата като цяло знам по-малко. Но най-силните години на град ЯМБОЛ са в периода 1923-1936 г.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вълканов, ти от позицията на очевидец ли разказваш, кой набор си ако мога да попитам, би трябвало да си минимум на 80? Или просто си един соц. т.рол?Има още през 30-те години будни хора в някои села, които са закупували и трактори и други земеделски машини
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Златните години на България са били от началото на 20 век до войните (1912-1918) и след това 30-те години след като отминава Голямата депресия. Достатъчно снимки има например на LostBulgaria, може да се добие представа за това как са живели хората.Нямали сме тежка промишленост и машиностроене - а имаме ли условия да развиваме такава мащабна промишленост в безумни размери като при соца? Тогава икономиката е била много по-съобразена с реалността - лека и хранително-вкусова промишленост
51
0
 
5
 
! Отговори
До Вълканов преди 1 месец
Има снимки от 1935 година на трактор Форд в Червена Вода русенско, затова стига си лъгал, че първия трактор в България бил 1946! Тогава може да е бил първия соц трактор в България!
50
8
 
1
 
! Отговори
Вълканов преди 1 месец
Стига сте лъгали за селското стопанство. Всичко бе на волска и конска тяга. Нито един пърщав трактор нямаше. Първият дойде есента през 1946 година, след образуването на ТКЗС. Помня, чакахме го до 10 часа вечерта да дойде. По-късно навлязоха съветкщите Сталинец, Кировец - все на вериги. Не смесвайте битието през годините. Първите години слез 1944 год. хората вярваха, независимо че бе много трудно. Когато дойде Живков и въведе новото счетоводство през 1962 год, всичко стана ***.
49
4
 
2
 
! Отговори
До 44 преди 1 месец
Да не говорим, че няма жив човек които родата му да е била заможна по царско време и да не псува комунопитеците които изпълзяват след поробването би от СССР защото комунопитеците са ги избивали така както и турците не са! Значи или лъжеш или теб са те лъгали, ти си избери кое от двете!
48
2
 
8
 
! Отговори
До 44 преди 1 месец
Ти правиш ли разлика между мирно и военно време? А, че преди ВСВ във възхвалена ви *** СССР милиони са умрели от глад в Гладомора? А, че по време на войната в СССР умират повече цивилни от некадърността на управлението отколкото заради немците пак от глад? А, че сме имали завод за самолети преди да ни пороби СССР които я краде като военна репарация? Щом сме произвеждали наши, разработени от нас самолети какво има повече да си говорим бе невежа?
47
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Опрай на за 800 дни :)))
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изненадан съм, че о..в-ч.и е м....ръ.с//на дума..
45
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
2001-2005.. при Симеон Трети :)))
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова златни, че моите родители, деца на заможни хора, са били обирани от царската държава - *** кожи, картофите и житото, месото и маслото за германците по фронта, а момичетата са ходели на училище с налъми. Имало е изложение на големи тикви. Една фабрика за царвули около София и една за гайтани ... Голям просперитет!Не може да се мери на глава от населението. Ако беше така, всеки българин днес щеше да има това, което има сега Сакскобурготски.
43
5
 
8
 
! Отговори
ДЕБИЛ преди 1 месец
Защо след като има такъв стопански напредък не се споменава нищо за това, което тогава се произвежда в България?Нека някой да ме поправи, ако производството не е било само на пирони и мрежи.Е, сигурно и на кожуси!Имам спомени от мизерията!
42
5
 
6
 
! Отговори
До пецата преди 1 месец
Златните години на мързела, безотговорните плазмодии и партийните членове са от падането ни под съветско робство до днес! Да прав си, тогава е било рай за всеки *** и всяка тиква е можела от обикновен престъпник да се издигне до прислуга на вожда (за справка тиквонии боковичка). Тогава е било рай за българи с ромско самосъзнание! Мързела се издига в култ и всеки си бара това което го няма и се живее на кредит, затова днешната мизерия е директен резултат от тогавашните ви мързеливи години!