Забраняват продукти от пластмаса, за които има заместители

Правителството прие Наредба, с която се въвеждат евроизисквания
12
Забраняват продукти от пластмаса, за които има заместители
Снимка: БГНЕС

Пускането на пазара на определени продукти от пластмаса, за които има устойчиви заместители за многократна употреба или такива, изработени от други материали, се забранява с приета от правителството Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

С нея се въвеждат изисквания на Европейското законодателство.

Въвеждат се мерки за намаляване на потреблението на еднократни пластмасови чашки и кутии за храна, както и нови изисквания за проектиране и производство на определени продукти с цел намаляване на отпадъците от тях и стимулиране на рециклирането.

Увеличава се информацията за крайните потребители, в т.ч. чрез нови маркировки за съдържанието на пластмаса в някои продукти и за вредата от неправилното им изхвърляне, задължителни мерки за осведомяване и осъществяване на национални информационни кампании.

Въвежда се изискване за разширяване на съществуващите системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки, като се осигури подходяща допълнителна инфраструктура на местата на образуване на отпадъци за постигане цел по разделно събиране на пластмасови бутилки за напитки от 90% за отчетната 2029 г., финансирани допълнително от лицата, които пускат на пазара съответните продукти.

В Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса се отменя задължението за заплащане на продуктова такса за тънки пластмасови торбички за пазаруване с дебелина до 25 микрона, тъй като тези торбички са включени в списъка на продуктите, за които има устойчиви заместители за многократна употреба или такива, изработени от други материали и се забранява пускането им на пазара.

 


12
Още по темата: отпадъципластмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ЗАБРАНА НА ПЛАСТМАСАТА САМО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ИЗСИЧАНЕ НА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДЪРВЕТА! ЗНАМ , ЧЕ ПРАВЯТ ЧАШКИ ЗА КАФЕ ОТ ХАРТИЯ ЗДРАВА КАТО КАРТОН
9
0
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
До Пророк..... Усещаш ли се как пишеш безсмислици като съчетаваш икономика със слабо населена! Такова животно няма, нещо като дървено желязо. Всеки икономист ще ти каже че за истинска икономика трябват потребители, колкото повече толкова по добре. Щуротиите че някой иска да измрете ги забрави, този някой просто иска само да сте като офтси и по многобройни...... Изтрийте си фeйсбykaта!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Социализмът беше екологичен. Нямаше пластмасови опаковки. Екологична хартия и стъклен амбалаж.
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия ми се струва, че всеки ден се състезават кой по-голяма глупост да измисли. Народът измира, а тия са се хванали за пластмасови чашки.
6
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Шкембе войвода изгоря с торбичката Била ... вече йок :)))
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми хубаво. Вадя ножката и почвам да дялкам лъжици от дърво. Явно това ще е модерно.
4
0
 
3
 
! Отговори
боц боц преди 1 месец
До АнонименЧакаха да се ваксинирате.
3
9
 
14
 
! Отговори
пророк преди 1 месец
Усещате ли как светът се подготвя за слабонаселени икономики, замаскарина зад зелени идеи?
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забранете напълно пластмасите и да се връщаме в пещерите. То всичко от пластмаса, ама на тях им пречат чашките и торбичките. Те били замърсявали. Що не забраните бутилките от пластмаса а ? Нали има стъклени шишета като заместители...Стъклото не замърсява и се рециклира...само няма разграждане...
1
12
 
7
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
През 2003-а изкарах първият си милион точно с внос на пластмаси. За жалост отдавна пазара се наводни и е време да се сложи край.