Заплатите в София нараснали с 214 лв. за година

Средното увеличение за страната е със 150 лв.
4 ное 2021 08:07, Елка Василева
84
Заплатите в София нараснали с 214 лв. за година
Снимка: архив, БГНЕС

Заплатите нарастват във всички области на страната въпреки пандемията. Средната заплата в София се увеличи с 214 лв. (+11,6%) за година и за юни е 2052 лв., показват данни на НСИ. Увеличението на възнагражденията в страната в рамките на година е средно със 150 лв. Но има големи разлики в повишението на заплатите в различните области, пише „Труд“.

В две области на страната ръстът на заплатите за година е с повече от 200 лв. На първо място по увеличение на възнагражденията е Перник. Заплатите в областта за година са нараснали с 216 лв. до средно ниво от 1176 лв. Това представлява впечатляващо увеличение от 22,5% и вероятно се дължи на близостта на областта до столицата.

София остава на второ място по увеличение на възнагражденията, но ръстът също е с над 200 лв. за година.

Това е обяснимо, тъй като столицата е с най-малка безработица. Освен това голяма част от администрацията е в София, а заплатите на чиновниците бяха повишени значително. В столицата са позиционирани и повечето IT компании. Те се развиват много добре и вдигат възнагражденията на служителите си.

Следват няколко области, в които повишението на заплатите е с около 150 лв. за година. Това са Пловдив (+150 лв., +12,7%), Пазарджик (+152 лв., +14,4%), Кърджали (+150 лв., +14,7%), Силистра (+151 лв., +15,9%), Габрово (+145 лв., +12,3%) и Плевен (+159 лв., +15,9%). Най-малък е ръстът на заплатите в Кюстендил - само с 22 лв., или с 2,2%.

В началото на пандемията, през март и април миналата година, заплатите бяха намалени в редица сектори на икономиката. След това обаче възнагражденията отново тръгнаха нагоре. За ръста на средните възнаграждения допринася и повишението на минималната заплата на 650 лв., както и вдигането на заплатите в администрацията - първо през август 2020 г. с 30% за хората, които в условията на пандемия работят с граждани, а след това и традиционното повишение с 10% в началото на годината.

 


84
Още от Общество
Скок на цените на храните с 10% до края на годината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А заплатите в България?
80
1
 
0
 
! Отговори
Провинциалист преди 3 седмици
От три години живея в София. Тук много от хората работят на по две места. Може би защото заплатите са много високи
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Средната заплата в София за юни била 2052 лева. Ами може - един с 13320 лева заплата, девет с 800 лева и ето ти 2052 лева средна заплата.
78
5
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 3 седмици
В допълнение : искахте капитализъм - получихте го. Само че в капитализма всеки взима точно толкова колкото струва. Ако искате повече - направете нещо да си повишите цената.
77
10
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 3 седмици
Съдейки по коментарите по-долу - ако взимаш над 5к си престъпник, гербер, връзкар или нещо такова, изобщо не ти е чиста работата. Обяснявам си го с това, че низшите форми на живот с ограничена интелигентност не могат да прогледнат по-далече от носа си. Именно за това са обслужваща класа. На тях винаги някой друг им е виновен - мафията, евреите, държавата, путин, тръмп, европейския съюз... Ако вложите енергията която ползвате за пръскане на омраза в нещо градивно ще успеете. Квалификажия например
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я България растат само цените, безработицата, демографският срив, всичко друго е замряло.
75
1
 
11
 
! Отговори
:( преди 3 седмици
Отворете ***-a и вижте за какви заплати става дума в София, коментирайте после! Чета коментари от род на един чул, друг препредал, а истината е доста нелицеприятна. Навсякъде искат с трици маймуни да ловят и хората се спасяват кой как може.
74
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В София наистина растат. Аз съм в ИТ сферата и за година заплатата ми скочи с 800лв, а не съм програмист. На мои колеги също скочи. Познавам хора и извън сферата , техните заплати също скочиха макар и не с толкова. В провинцията обаче там нещата се случват на забавен кадър за жалост и това е заради алчните български измислени местни олигархчета. Западните "колонизатори" се оказаха по-читави от родните "големци"
73
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само София остана с що годе нормален живот в България, в провинцията масово хората гладуват или работят по 6 дни в седмицата за 450 лв, в някои градове трябват връзки, за да те назначат за пазач, населението масово изпростява и кретенясва.
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хубаво е да се уточни, че става на въпрос за бруто заплата. От 2000 бруто, нето получаваш 1550 лева. Ако едно семейство има 2 деца и двамата работят на средната заплата, това означава, че едната заплата отива само за покриване на битови сметки и наем или ипотека, а с другата трябва да се хранят, обличат, пътуват, учат и спортуват 4ма човека с 1500 лева, т.е. излиза по 10 лева на човек на ден.
71
1
 
14
 
! Отговори
Пълно с тролове тук преди 3 седмици
По това време хората работят а не тролят тук от сутринта колко много пари вземат не им вярвайте,който прави много пари в чат ме стои
70
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България е с почти двойно по-нисък БВП на човек от Беларус, това са фактите.
69
1
 
8
 
! Отговори
А ЦЕНИТЕ??? преди 3 седмици
Цените са по-високи от приходите на едно семейство !!!
68
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама как бе, заплатата ни по 10 хил минимум, безработицата под 5%...а аз да не съм разбрала, че живея в Рая на земята.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 61:Ако за теб хора завършили нещо различно от медицина, компютърни науки, право са хора без образование, тогава си прав. ,
66
2
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 3 седмици
Взимам пуканки и почвам да чета коментарите. Айде всеки *** да се похвали колко много получава и как е срамно да работиш за по-малко. Вие с огромните заплати, ако всички ги е срам да взимат по-малко, откъде ще си пазарувате, зареждате и т.н.Всичко живо ще бачка за 5к минимум, а свера на услуги, здравеопазване, транспорт, абе всичко друго да се закрива, че срам.....
65
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ръстът е видим във всички сфери.Така е като не се краде
64
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Направо се чудя как германците масово не са емигрирали към София. Като ви слуша човек, тук всички взимате поне двойно спрямо германците. Странно как по улиците не е пълно с германци.
63
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз лично през последната година съм доста по-добре.
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наближават избори и се започва с лъжливите статии как всичко в България цъфти и връзва.