Ромите в България най-дискриминирани в училище, работа, здравеопазване

86% не съобщават за нападки срещу тях
9 ное 2021 20:15, Нели Христова
152
Ромите в България най-дискриминирани в училище, работа, здравеопазване
Снимка: БГНЕС

86 процента от ромите в България не съобщават за случаи на дискриминация, а 72 процента не знаят дали има закон, забраняващ дискриминацията. Това се посочва в доклада "Дискриминация срещу ромите в Хърватия и България", изработен от Център "Амалипе", Информационно-правния център в Хърватия и Minority Rights Group Europe /MRGE/, съобщиха от "Амалипе".

Докладът е изготвен в периода март - юни 2021 г. и обобщава и анализира проучване, проведено в двете държави. Изследването се реализира в рамките на проект ERELA /Равенство за ромите чрез разширен достъп до правна помощ/, финансиран от Програмата за права, равенство и гражданство на Европейския съюз. От България са анкетирани 65 участници.

Според "Амелипе", въпреки наложеното в общественото пространство мнение за това колко запознати са ромите с правата, как определени организации се възползват от това, резултатите от проведеното в България проучване показват, че 84 процента от участниците не знаят за нито една организация, предлагаща подкрепа или съвет на хора, претърпели дискриминация, а 86 процента дори и не съобщават за дискриминация, когато се сблъскат с нея. Освен основните области с най-честа дискриминация - образование, жилищни условия, заетост и здравеопазване, докладът отчита повишаване на антициганизма и речта на омразата.

Ромите се чувстват най-дискриминирани по отношение на училище, работа, здравеопазване и места за живеене. На първо място се отчита сегрегация на ромите в училищната среда, а образователният статус на ромите е значително по-нисък. Все пак се забелязва повишаване на процента завършили средно и висше образование младежи от ромската общност, отчитат от "Амалипе".

Ромите в България не се чувстват равностойни и по отношение на достъпа до работни места. Дискриминацията на работното място се проявява на различни нива в България - преди наемане на работа, при адресиране на обявата до определени групи и по време на трудово правоотношение, отбелязват от организацията.

Друг аспект, в който се отчита сегрегация на ромската общност у нас, е свързан с лоша инфраструктура и транспорт, липса на регулация и законови разрешения за изграждане на прилични жилища и др.

Докладът е бил представен на дискусия с участието на Дан Дохи, ръководител на екипа, отговарящ за ромските политики в ГД "Правосъдие и потребители" към Европейската комисия, Ева Жечева от екипа на oмбудсмана на Република България, Елка Божова от Комисията за защита от дискриминацията, представители на граждански организации, медиатори, адвокати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
3
 
! Отговори
Ром с наденица. преди 2 години
"Друг аспект, в който се отчита сегрегация на ромската общност у нас, е свързан с лоша инфраструктура и транспорт, липса на регулация и законови разрешения" Това изречение се опитайте да го обясните на някоя неграмотна *** в гетото, говореща 10 думи български. И се питайте да й обясните, че това е нейно мнение и тя го е казала. А после се чудете защо никой никъде не я искал за работа при положение, че тя името си не може да напише. Но пък във възпроизводствотого преизпълнява плана.
99
0
 
4
 
! Отговори
обява преди 2 години
Търся роми за нощни пазачи на склад.
98
0
 
8
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Те щото ромите са се засилили да учат и да работят.
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Права и задължения вървят ръка за ръка. За второто не съм чул, нито една организация или някои да каже и дума. Дискриминация е пенсионер с 40 г. трудов стаж да взема 300 лв пенсия, а римляните без един ден положен труд, да вземат тройно по-големи суми по всевъзможно соц. програми. Отделно са безкрайните набези по малките населени места, понякога достигащи пределите не поведение не характерно за хора.
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън това НПО от Бг тия хем ги издържаме хем ни крадат и избиват ние българите сме дискриминирани не те
95
1
 
18
 
! Отговори
Справедливост преди 2 години
Който твърди, че ромите са дискриминирани в училище е най големият престъпник в държавата и най вероятно е виждал ром само по телевизия. Тези роми, които ги дават там не са представители на цялата ромска общност, а малка част от тях, която чака държавата да ги издържа цял живот. Всеки знае, че не си ли образован няма как да имаш добре платена работа, а от там и добро качество на живот. Но това се отнася не само за ромите
94
0
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ромите сами се дискриминират като не искат да учат.
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали 60-те милиона от Хемус последно са натъпкали в чувалите си 2ма роми и край с историята. Що банката не вземе и мен така да ме дискредитира
92
1
 
25
 
! Отговори
Гйшскрйсдг преди 2 години
Българите в България - най-дискриминирани в плащане на данъци, сметки за ток, вода и всичко останало. Най-дискриминирани и в получаването на пари от купувачите на гласове за избори.
91
1
 
10
 
! Отговори
Хохо преди 2 години
Еми не ги пускайте в училищата! Там ги дискриминират....
90
3
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
На кой му пука за ромите?
89
1
 
18
 
! Отговори
Ром преди 2 години
Ни на остаят да крадем. Ша прутустурвами.
88
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ромите са най-малко ваксинирани, това е дискриминация. Да слуша чичо им Сорос и да плаче.
87
0
 
9
 
! Отговори
Банго Васил 1927 преди 2 години
Дори великият Бонеф каза ,че повечето фенове на Локомотив са от ромската махала. Сърсето ми е локо , дано принс чарс да дава хапартамента на вълчу дето му виси от години
86
0
 
21
 
! Отговори
Началото на края преди 2 години
Въййй, рома го дискрЕминирали.... Добре че нито в болница да ги ваксинират ходят... нито до работа се приближават .... а от училището бягат като кафяв дявол от тамян.
85
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая статия заглавие на виц ли е ?!
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ром ли е не ми го хвали щото хвалбата ти хубава работа ама и тя ромска работа.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то,че така така с корона измамата не е ли същото само, че в световен мащаб. Разделяй и владей.Само че при *** е малко по различно в рамките на няколко ГОДИН цял континент пропищял от тях да не забравяме една комична случка как седнали жените им да перат мръсни чорапи в шадраван за простир борчетата на близо.
82
1
 
5
 
! Отговори
Който разбира .... преди 2 години
Разделяй и владей (на латински: divide et impera) е принцип в държавната власт, към който често прибягват правителствата на държави, състоящи се от разнородни части, и съгласно който най-добрият метод за управление на такава държава е разпалване и използване на враждата между отделните етнически и социални групи.....
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интелектът им е нула хитрост средно ниво проблема обаче, е, че има много найвни българи все още, а и не само българи видимо, е от статиятата от там малко им се вдигна статутът на братята тигри.