Нейков за пожара в Рояк: Ще излезе техническа неизправност!

В скандинавските страни се отказват от събирането на възрастни на едно място
25 ное 2021 22:26, Петя Славова
8

Причината за пожара в дома за възрастни хора в село Рояк ще излезе някоя техническа неизправност, това заяви бившия социален министър Иван Нейков.

"Това е нещо предизвестено. Една много голяма част от всички подобни места за предоставяне на услуги са в малки населени места в стари сгради. Това е от десетилетия. Всяка сграда има някакъв живот, който свършва в един момент и започват проблемите. Много малко са случаите, в които имаме нови помещения, в които се предоставят съответните услуги", коментира той в "Денят ON AIR".

Бившият социален министър обясни пред Bulgaria ON AIR, че скандинавските страни са се отказали от това да събират възрастните хора на едно място, а все повече услугите се предоставят в дома на възрастния човек.

"Хората, които живеят в социалните домове в момента имат и храна, и отопление. Бюджетът покрива всички разходи. Времето показа, че едно от белите петна, които трябва постепенно да бъдат преодолявани, е създаването на стандарт или осъвременяването на стандарта на услугите. Когато тези стандарти не се спазват, тогава този, който предоставя услугата, трябва да бъде лишен от това право", заяви Нейков.

"Едно от големите предизвикателства на това правителство ще бъде необходимостта от нов подход за социално подпомагане. Няма да има толкова проблеми с пенсиите, колкото ще има проблеми със системата за социално подпомагане. Хората ще очакват подкрепа и големият проблем ще бъде не да похарчим повече пари от миналата година, а да направим такива услуги, за които хората ще кажат: Да, аз се чувствам малко по-добре", обърна внимание той.

Нейков изтъкна, че голяма част от домовете са в състояние да осигуряват качествена услуга, но трябва да се погледне дали не се е променил начинът на живот на хората.

"Това, което ще бъде голямото изпитание, не е да бъде спряна една криза. Една криза не може да бъде спряна, тя си има собствен живот. Въпросът е да се определи вярно хората, които ще бъдат засегнати от тази криза и да им помагаш на тях. Пари има да се помогне точно на тях", подчерта бившият социален министър.

Той изтъкна, че е оптимист, защото има нова генерация политици, а и има нова генерация избиратели, които знаят какво искат.


8
Още от Коронавирус
Намаляват новозаразените с коронавирус в област Търговище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Продължение от 6 ком преди 6 дни
Да не признаеш възнаграждението за пенсия, под предлог , че не е имало удръжки. А като се връщахме и преди да ни прецедите "дойлерите" през иглени уши, откъде мазните ви прелести и домашното ви обзавеждане беше все от долари. Без да сте излизали зад граница, а да не говорим да сте работили в Ревящите ширини. И после да си простим да се обичаме, да вървим заедно. С прошката , давността и заедното вървене до тук.
6
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Морз преди 6 дни
Балканското плямпало, а и подобните нему"Яксперти" и "Списиялисти" оправиха пенсиите ни /тук искам да подчертая, че не става въпрос за размера на пенсиите/, като така честно ги изчисляваха, преизчисляваха, че се оказа броили тенджери и *** и още други, получават пенсии по-големи от хора, работили при екстремни условия на труд, с международна квалификация. А сега няма ли балами, на които да начислиш възнаграждението в "дойлери", да им ги изплатиш в поцинковани кофи, или риба.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да се чуди човек има 9 починали ,а управителката все още не е арестувана как две години няма лиценз от много институции
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
При Фигуранта ще е все така. Чегъртане на пенсионерите. Мор за хората. Слави сега е щастлив
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това наследство от Бойко ли е или от ПП?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ще се окаже държавна политика по мор на пенсионерите.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нормално. Ще се рестартират.