Проф. Петрова: Омикрон ще бъде краят на пандемията

Много голяма част от населението ще се срещне с него и ще изгради имунитет
26 яну 2022 11:07, Красимир Ангелов
47
Проф. Петрова: Омикрон ще бъде краят на пандемията
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно много голяма част от населението ще се срещне с варианта Омикрон на коронавируса, ще изгради имунитет и това ще бъде краят на пандемията и у нас, както и в света. Това заяви в интервю за БТА проф. Пенка Петрова - директор на Института по микробиология "Стефан Ангелов" на БАН.

Експертът посочи, че Омикрон е поне три пъти по-заразен от Делта варианта, а той беше по-заразен от всички останали варианти на короновируса. Затова повече ученици и малки деца у нас се разболяват сега от варианта Омикрон.

Още по темата
На второ място, учениците и децата не са ваксинирани, което води до по-изразено заболяване при заразяване, за разлика от ваксинираните възрастни, които дори заразени, нямат сериозни симптоми и затова инфектират околните по-слабо. Освен това, поради по-лекото протичане много деца и ученици не проверяват дали са заразени и не се карантинират, смята проф. Петрова.

Тя посочи, че в много случаи антигенните тестове дават фалшиво негативен резултат.

На въпрос кога се очаква да е пикът на заболелите от Омикрон у нас и кога ще има спад от тази пета вълна от коронавируса в България, проф. Петрова отбеляза, че четвърта седмица нашата страна се изкачва все нагоре по "петата вълна". Ако съдим от динамиката на заболелите при предишните вълни, спад ще настъпи две до три седмици след достигането на пика на вълната. Този пик засега обаче на този етап не е достигнат.

Независимо, че Омикрон частично заобикаля имунитета обаче, бустерните дози и с досегашните ваксини имат много добро действие и значително намаляват вероятността за заразяване. Те изцяло предотвратяват и тежкото протичане на заболяването, отбеляза директорът на Института по микробиология на БАН.

След първоначалния ентусиазъм на много научни организации и страни да разработват своя ваксина срещу COVID-19, когато прототипите достигнаха 240, днес на ниво клинични изпитвания продължава разработването на едва 24 различни ваксини. Осемнадесет от тях са на фаза одобрение или очакващи одобрение.

Те работят на различен принцип и покриват целия спектър от възможности за разработка на ваксини: от "класическия" подход, при който ваксината съдържа компонентите на целия вирус, през РНК, ДНК, аденовирусни и протеинови ваксини. След разрешаването на протеиновата ваксина Nuvaxovid, вече и най-големите скептици ще бъдат спечелени и ще пожелаят да се ваксинират, изрази увереност проф. Петрова.

Тя съобщи, че прототипът на българската ваксина срещу COVID-19, разработван в Института по микробиология на БАН, е готов, а проектът, финансиран от Алианса "Пастьор", е приключил успешно - с предаден отчет, с отлични резултати. Експериментите с мишки на тази иновативна, пептидна ваксина показаха, че тя е имуногенна и създава имунен отговор, заяви проф. Пенка Петрова.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Ох майко преди 3 месеца
Особенно в разпасана България, най-бързо ще се срещнем с вируса, дори ще бъдем като опитно поле. Цял свят ни наблюдава а интерес да си вади изводи, ние, Зимбабве, Занзибар, все развити страни. Е гледаме картата червена, по новия модел със свършили интензивни легла и кво? Мерки няма, децата във ваканция (защото иначе ще се плаща на родителите), няма помощ за бизнеса, няма 3 магистрали, 6 моста и 3 тунела. 20% увеличение във вид на карти на Фитнес, ей такива тъпoтии. ГЕРБ били лоши, голям извод!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
Върбан прасков преди 3 месеца
Яко се трият коментарите после върви им вярвай
37
0
 
0
 
! Отговори
анон 39 преди 3 месеца
Ооо *** ей, нали тези сме го изкарали вече, пак искате да ни дупчат и накрая сигурно ще клекнем за да ходим на работа? Моят сертификат след 3месеца изтича и после какво да правя, да напускам работа или да се дупча? Абсолютно всички колеги и приятели вече го караха, даже и най-прободените с по 3 инджекциии..Аз не вярвам на нищо вече
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имате ли представа какви кинти се къртят от тестове, ваксини, маски и др. Ако обявят край на пандемията, световната икономика ще се срине. Няма да е скоро!
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България ще се точи доста по-дълго. Тук наблягат на белината.
34
0
 
2
 
! Отговори
УР преди 3 месеца
От нас зависи дали ще свърши.
33
3
 
3
 
! Отговори
К преди 3 месеца
Добро утро! Отменяйте всички неадекватни мерки начело със сертификата, че от зелен стана кафяв вече. Хипохондриците да вземат да се успокоят и да заработи нормално икономиката и образователната система
32
1
 
0
 
! Отговори
Проф. Мисиркова преди 3 месеца
Айде на бас, че това няма да е краят?! Новият сезон на ковидарията излиза март-април!
31
1
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 3 месеца
И за двете твърдения си прав. Свидетел съм
30
1
 
6
 
! Отговори
До 29 преди 3 месеца
Имунитетът си остава доживотен ако не се опитваш да избегнеш повторно заразяване. Ама вие от бг мама имате по-малко мозък и от пуйките
29
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма как да е край, след като имунитетът е краткотраен. Всяка есен ще се ваксинираме ако искаме да не се разболяваме. Нормално
28
1
 
8
 
! Отговори
Darth shadow преди 3 месеца
поредното бла бла бла от продажници професори..
27
3
 
13
 
! Отговори
До 27 преди 3 месеца
Как свършва нещо, което не е почвало? Мерките бяха за заблуда, че се случва нещо страшно
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За щастие имаше хора, които не не се маскираха там където им беше заръчано да се маскират - молове, хипермаркети, градски транспорт, самолети, летища и аз съм им благодарен на тези хора, защото сега извергите няма да имат оправданието, че пандемяита и приключила, защото хората спазвали мерките са се маскирали... Ако ги нямаше тия, които не се подчиняваха на надписа "сложи си маска" на входа на вратата, сега всички щяха да мислят, че мерките са причината "пандемията" да свърши...
25
4
 
3
 
! Отговори
Тъжна констатация преди 3 месеца
Имат стойност на качествени учени и преподаватели не повече от 10% от нашите учЕни и преподаватели във ВУЗ-овете. Трябва да признаем, че сред тях има и такива, които са започнали пътя си в науката само благодарение на това, че някой техен роднина е бил със силни позиции в същата област на науката или образованието. Всичко друго е от категорията "Талаш майстор". Такава ни била съдбата. Където мине социализъм, трева не никне.
24
0
 
10
 
! Отговори
Ще е от полза преди 3 месеца
проучване да се направи и във висшите училища. Колко от ректорите, деканите, ръководителите на катедри, а също и обикновените професори, доценти и асистенти са роднини на професори и доценти от същите специалности? После си направете извода защо и науката, и образованието ни са на това дередже.
23
0
 
8
 
! Отговори
Аз предлагам преди 3 месеца
Да излъчим граждански комитет, който да осъществи проучване на тема "Колко от професорите и доцентите в БАН са деца или внуци на професори и доценти? Колко от младите асистенти в БАН са внуци и племенници на доценти и професори?"
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като сърши пандемията тогава всички ваксинирани ще бъдат затворени и ще носят винаги маски хак даим на тези дето си сложиха тая отрава баг щеги накаже
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дай Боже, дай Боже. Чул я Господ!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ковид е адът, а белязаните от ковид са белязани със знака на звяра.