Изход? Общините да плащат тока като битови потребители

Предложението ще бъде изпратено до Министерството на финансите
27 яну 2022 20:20, Анисия Иванова
41
Изход? Общините да плащат тока като битови потребители
Снимка: БГНЕС

Вариант за справяне с кризата заради високите цени на електроенергията е общините да плащат сметките като битови потребители, каза кметът Даниел Панов по време на днешната сесия на Общинския съвет във Велико Търново.

Като председател на Националното сдружение на общините /НСОРБ/ той посочи, че предложението се е обсъждало и от други кметове на общини и предстои да бъде изпратено до Министерството на финансите.

Идеята е това да обхване общинските социални, болнични, образователни и други структури, без администрацията. Панов подчерта, че се предвиждат срещи с електроразпределителните дружества.

Във Велико Търново със заповед на кмета са въведени краткосрочни мерки, като временно е изключено художественото осветление на 20 сгради, сред тях и редица музейни обекти. Предвижда се смяна на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи в кварталите на града.

Предстоят разговори с Агенцията "Пътна инфраструктура", за да се реши проблемът как да бъдат осветявани входовете и изходите на града в посока София-Варна и в Южния пътен възел, които са едни от най-големите консуматори на ток.

Около пет процента намаление на консумацията на електричество се очаква с въвеждането на един източник на отопление в газифицираните обществени сгради във Велико Търново.

Уличното осветление ще е с променено часово време на включване сутрин и вечер. Подобна мярка ще бъде въведена и в населените места, посочи Панов. Той допълни, че очаква кметовете на населените места да направят индивидуални предложения за оптимизация на разходите в зависимост от спецификата на всяко едно."Няма да оставим децата и социалните услуги на студено, на този етап Велико Търново и селата няма да са тъмни нощем", каза той.

По разчети на НСОРБ по данни от 180 общини сметките за ток растат между 2 и 2,5 пъти. Затова е абсолютно належаща държавната помощ за всички общини, за да се справят с тази криза, подчерта Даниел Панов. Каквито и икономии да с предприемат, те са недостатъчни, нужна е спешна държавна подкрепа, посочи той. (БТА)


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
До Киндзадза Eх, ако бяха руски тецовете как щяха да раздават тока без пари!!! За скъпата газ от братската ти Русия нещо да кажеш?
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами честита промяна. Тия, дето платиха изборите на киро и кокорчо, сега ползват дивиденти. Затова, уж, нищо не могат да направят с цените.
35
0
 
10
 
! Отговори
Киндзадза преди 5 месеца
Диктатурата на демокрацията затвори блоковете на АЕЦ, финансира с народни пари работещите на огромна загуба американски ТЕЦ- ове, произвеждащи най-скъпият ток в Европа, наложи включването на ток от фотоволтаици, все на наши хорица. Отдаде правото на чужди фирми да крадат от хляба на българина и да определят цената на тока. Либерализира пазара на енергоносители, държавата абдикира по заповед на ЕС. Тази катастрофа се подготвя 30г. не е от вчера...геноцид
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Д ,В и Б отзаад!!!Пак тея дето стодуват ще плащат на линтяите !!!
33
5
 
1
 
! Отговори
OOoха мамашааа преди 5 месеца
ще върнат Баце на розова камила!!!!!!!!!!!
32
0
 
5
 
! Отговори
Сомунист преди 5 месеца
До Анонимени евросъюзът ще наложи глоби за неповзволена държавна помощ. Продавайте вилите и хотелите и с тях плащайте тока, ОБЩИНАРИ-КРАДЦИ!
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
4 ядрени енергоблока спряхте, а се чудите що няма евтин ток.
30
8
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Изхода е като едно време при бай Тошо. 2 часа има ток, 2 часа няма :))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Честита промяна!!! Или като при Жан - цял ден няма ток.
29
5
 
18
 
! Отговори
ПП преди 5 месеца
Продължаваме Поскъпването!
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това не е никакъв изход. Общините не са битови потребители. Тази мярка е равносилна на това, държавата да им плати тока, само че под друга, скрита форма.
27
0
 
2
 
! Отговори
Stoyanov преди 5 месеца
До Do Stoyanov.. Сега ми обясни какво значи точно "социални дейности"
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На този фон имаме залежаващи реактори макар и руски.
25
0
 
8
 
! Отговори
Общата общинска к.. преди 5 месеца
Продължаваме шизофренията!!!
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако бяхме доизградили гьола при тези цени щяхме да избием голяма част от инвестираното.
23
0
 
2
 
! Отговори
Do Stoyanov преди 5 месеца
Четеш ли изобщо? Само социалните дейности.Не става въпрос за администрацията.
22
0
 
8
 
! Отговори
Stoyanov преди 5 месеца
До Моля.... Общината не била предприятие Ха ХА, аз къде си плащам данъците бе, общинските паркинги и гаражи за кого събират пари, и още много и много айде баста с тая община - те винаги видиш ли за благото на народа работят и са все на загуба милите .
21
1
 
4
 
! Отговори
Stoyanov преди 5 месеца
До Моля... Тези така наречени посредници за мен (прекупвачи), купуват тока от енергото и ми го продават на по-ниска цена от самото енерго ако нямам сключен договор с тия търгаши. Трудно е за обяснение , за разбиране пще по-трудно. ЕС, ко да правиш.
20
4
 
2
 
! Отговори
Моля преди 5 месеца
До StoyanovОбщината не е предприятие, което да потребява ток за производство. Ти ще можеш да включиш високата цена на тока в производствената цена на изделието, кото произвеждаш. Общината не произвежда нищо за да вдигне цената му съобразно производствени разходи.
19
3
 
17
 
! Отговори
Моля преди 5 месеца
Пазар на тока е илюзия. Токът се произвежда от държавни предприятия и от държавата зависи цената му. Създаването на посредници, които купуват тока от енергото и го препродават на потребителите и изумителна глупост, наложена ни от Брюксел. Значи аз, ще си седя в един офис, ще гледам по електромера колко ток минава и ще определям цена на крайния потребител. Няма да си мърдам пръста за да генерирам нещо положително за обществото, положителното ще е само за мен и семейството ми. И то винаги печеля.
18
2
 
13
 
! Отговори
Stoyanov преди 5 месеца
Чакйте малко сега, аз ще плащам фирмен ток , а общината битов . И аз искам да работя , обаче да плащам битов ток - аз по-богат ли съм от общината а?