Едно е да се иска оставка на Гешев, друго е решение от ВСС

Герджиков: От престрелки и войни не се печели
Обновена: 19 фев 2022 23:00 | 19 фев 2022 23:00, Веселина Йорданова
37

"Правосъдният министър може да поиска оставката на главния прокурор. Само че едно е да се поиска, друго е да се вземе решение, а това решение се взима от Висшия съдебен съвет. Той на всичко отгоре е и в осакатен състав и трябва да събере седемнадесет гласа за свалянето му, което технически аз не знам как може да стане". Това каза бившият председател на НС и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков в "Опорни хора".

По думите му от престрелки и войни не се печели, войната е крайно средство за разрешаване на конфликти, едва ли трябва да стигаме до войни. Не е хубаво, още повече че тази война не е перспективна. Тя просто не може да доведе до нищо, така че тя ще бъде на всичко отгоре и безплодна, каза той.

По думите му войната я е започнала "Демократична България", които решиха, че съдебната реформа трябва да се състои в две неща - свалянето на главния прокурор и закриването на специализираните съд и прокуратура.

"За мен това е и едното и другото на настоящия етап са "кауза Пердута", заяви проф. Герджиков пред Bulgaria ON AIR.

"Много е страшно прокуратурата да отиде към изпълнителната власт. Това не трябва да се допуска. Независимостта на съдебната система, включително и прокуратурата, изисква да не е в изпълнителната власт. Така че това би било много голяма грешка ако някой смята, че трябва да бъде сложена там", изтъкна гостът.

Според проф. Герджиков при изборите на членове на подобни органи има порочна практика, господстващата партия, да има най-много мандати.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Антикомунис преди 2 години
Един умен човек и блестящ юрист просто се опитва да им напълни *** *** на зелените юристчета от новите управляващи, които така бодро, смело и некомпетентно лансират всякакви идеи за ремонт на съдебната система. От това ще последва такава каша че няма оправяне. Президента все повече ще се дистанцира виждайки на къде отиват нещата. Само че сопата която точи народа няма да има милост за никой. В тоя случай машините им за гласуване ще са безпредметни!!!!!!!!!!!!
20
9
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
госина Герджикова би требало да знае,че..-"АКО НЕ ПОИСКАШ,НЯМА ДА ПОЛУЧИШ" !...
19
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито дума за КТБ и липсата на Пеевски като обвиняем, нито дума за Магнитски и как само нашата рокуратура не знае нищо за корупцията около Пеевски и кражбите от КТБ, нито дума защо не се разследва толкова време Мата хари - коя е , та нали НСО знае кой кога влиза при Бойко селянина. Нито дума за 8-те джуджета. Абе прокуратурата не работи с чак толкова големи и нетърпими грешки според проф.Гержиков! Значи трябва да я оставим да продължи да работи с много големигрешки! Това е неговият извод, това е
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф.Герджиков се е родал пошло на Бойко. Ама толков апошло,колкото се е продала и тази мисирка дето води предаването. Цялото редаване е пошла пропаганда на Герб, с недомлъвки, с мрънкане, но насочване как прокуратурата все ак си върши рабтата,а едни лоши хора са подкупени от престъпниците и искат да закрият сец.прокуратурата за да нулират делата им. Това е внушението,което равят. Значи прокуратурата не правели чак толкова големи грешки,които да са нетъурпими, ерго значи не трябва да се пипа хах
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а не е все едно че и двете са ни излишни. ТЪРТЕЙ.
16
6
 
11
 
! Отговори
Умник преди 2 години
А трето е,да се направи референдум и въпросът се решава без усложнения.
15
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешеввката инатитуция има 8% рейтинг. Това е повод да синподадел оставката.
14
28
 
15
 
! Отговори
аман от такива преди 2 години
продажници ! защо не каже , че промяната е НЕОБХОДИМА а ми философства дали щяла да успее?? войната е между интересите на народа и неработещите съд и прокуратура...тоя на чия страна е ??
13
13
 
29
 
! Отговори
извод преди 2 години
много е прав професора! от тая трънка заяк няма да изкочи - и с това замазват очите на хората че има инфлация, скъпотия, беднотия...
12
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тая ще стане когато ги подменят сега са от другите
11
34
 
17
 
! Отговори
Един турчин преди 2 години
В деня на името на ВСС да организираме митинг за оставка на ГЕШФТА и ако неискат да влезем и да измъкнем от меките столчета целия ГЕРБЕРСКИ ВСС
10
3
 
12
 
! Отговори
Spas Spasov преди 2 години
То е ясно ти от какво пичелиш!
9
41
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре, защо не идеш да цункаш Каскета по плешивата глава, щом толкова го любиш тоя милиционер?
8
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е обречена държава, след като личности като тоя цял живот са на висши ръководни и държавни постове! Аман от безсрамни мижитурки, които пълзят в краката на мутрите и престъпниците за постове и облаги! Пфу!
7
2
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Защо,и в двата случая става дума за морал
6
16
 
37
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Естествено, тия неща не се решават еднолично ! То и аз искам например Рашков на село, а Киро в Канада, ама ей го на - не става !
5
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя плазмодии само се мазни да го вземат някъде да се уреди лиже новото правителство ласкае хвали ама си изгорел от всекъде предателю герджи
4
36
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, след като и ВСС е от поставени лица като Гешев. Зависими и пазещи се да не се разплете кошницата им. Но този ВСС не е вечен.
3
5
 
3
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Демона Николина как хвърли иконата - откакто сме приели християнството рядко се случват такива дяволски прояви
2
34
 
25
 
! Отговори
смях преди 2 години
Смешни сте. Има данни за извръшени престъпления и некомпетентност, какво повече трябв да стане за да почнете да си връшите работата?