Омбудсманът: Сливане на ВУЗ-ове, ако има широка подкрепа

Ковачева изпрати на Денков препоръка след жалби на Студентски съвети
9
Омбудсманът: Сливане на ВУЗ-ове, ако има широка подкрепа
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на министъра на образованието акад. Николай Денков обединение на университети да има само след широка обществена подкрепа.

Темата за преобразуването на държавни висши училища да се постави на задълбочен анализ и широко обществено обсъждане, след сериозна оценка на университетската мрежа, като се вземат предвид обективните данни за състоянието на висшето образование към настоящия момент и се преценят положителните и отрицателните последствия от подобно решение, е препоръката на омбудсмана, съобщиха от офиса й.

Повод за нея са получените в рамките на няколко дни в институцията на обществения защитник две позиции от Студентските съвети на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) в гр. София и Минно-геоложкия университет (МГУ) „Св. Иван Рилски“, гр. София, които се обявяват против идеята на образователното министерство за обединение и преструктуриране на държавни висши училища.

"В позициите се изразява притеснението и категоричното несъгласие на студентската общност на ВУТП и МГУ със заявеното намерение. Посочва се, че членовете на Студентските съвети, като представители на обучаваните студенти, приемат като заплаха към идентичността и автономията на двете висши учебни заведения сливането им с други висши учебни заведения", пише омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание, че Студентските съвети недоволстват от липсата на прозрачност при вземането на решения за преструктуриране на държавните ВУЗ в страната, както и от липсата на анализ за ползите от сливането на висше училище с други такива.

Омбудсманът посочва, че Студентският съвет към ВУТП се опасява, че предлаганите промени за обединение на висшите училища по-скоро ще доведат до занижаване на качеството на обучение и до унищожаване идентичността на ВУТП пред ключовите им партньори в телекомуникационния и IT сектор, както и на 140-годишната история на Висшето училище.

Диана Ковачева информира, че Студентският съвет към МГУ също не е съгласен с окрупняването на университетите в мега структури и е категоричен, че университетът им е уникален, има изградена репутация, разпознаваем е на световната карта, единствен в страната, а в Европа е един от 4-те минни университета.

„Наясно съм, че целите, които се поставят пред висшето образование в страната са следствие от процесите на глобализация и необходимостта българските висши училища да се интегрират успешно в общото европейско университетско пространство.

В същото време, намирам, че е необходимо да се съхранява идентичността на националната ни образователна система, националните образователни традиции и създадените добри практики. Тази позиция изразих и при приемането на Стратегия за развитието на висшето образование в Република България за периода 2021-2030 г.“, допълва омбудсманът.

Диана Ковачева посочва още, че в академичната общност остава усещането, че реформите се извършват набързо и без доказване на тяхната ефективност, което поражда съмнения за задълбочаване на проблемите във висшето образование и занижаване на качеството му.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
До Денков преди 6 месеца
Денков да провери Омбудсманът с кои ректори е сключила договори за сътрудничество! И от там ще стане ясно чии интереси защитава! А интересно какво се случва с жалбите, които постъпват от преподавателите от партниращите и университети срещу ректорите. По тази тема не се пише...явно не се е разтревожила още...
7
0
 
0
 
! Отговори
Африка ли сме преди 6 месеца
Госпожо Ковачева - Човешките Права
6
1
 
1
 
! Отговори
МГУ преди 6 месеца
Е уникален, защото всички го бъркат с Московским Государственным Университетом. Аде не се изфърляйте. Разпознаваеми били... Апа тия от сепетеуто въопще да мълчат.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сит търбух за наука глух. Що е то? Киро Харварда.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И без това едни и същи доценти и професори обикалят всички университети, защо да не се слеят. Четат си лекциите от преди 30 години и вземат цял куп пари.
3
1
 
4
 
! Отговори
Да ги закриват преди 6 месеца
Какво сливане? Не може ли направо закриване на хранилките за неладърни ченгета и още по-некадърните им деца, които никой другаде не е взел на работа? Ако един университет е толкова нафрашкан с некадърници, че не може да се издържа от студентски такси и научни проекти по-добре направо да се закрива и сградния му фонд да се дава под наем/продава. Най-добре да започнат с лай.няния СУ. Срам ме е, че съм завършила тази пародия на университет
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Айде махайте тия университети вече,само глупости творят!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ае махайте го тоя Денков вече. Само глупости твори.