Момчил Неков: Цената на олиото е спекулативна

България има достатъчно запаси
14 мар 2022 22:30, Нели Христова
44

"В България има достатъчно пшеница и слънчоглед. Производствените мощности са натоварени за преработката на слънчогледа в олио. Министър Нинова ясно каза, че всички държавни институции, които са отговорни ще следят за спекула с цената. Мога да кажа най-важното - продоволствието е подсигурено. Не виждам проблем. Цената на този етап е спекулативна. Институциите трябва да си свършат работата", заяви зам.-министърът на земеделието Момчил Неков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че хората не трябва да се презапасяват с олио, защото гранясва. А пшеница има и за износ.

"България е нетен износител на пшеница. Имаме достатъчно количества, които да бъдат изкупени през Софийската борса, и да останат достатъчно количества за износ. След 3 месеца ще имаме и нова реколта, очакват се добри добиви. Няма причина цената на нещо от продуктите от малката потребителска кошница, освен спекула, да бъде повишена", уточни заместник-министърът пред Bulgaria ON AIR.

Неков беше категоричен, че намаляването на ДДС на стоките от първа необходимост няма да се отрази на крайната цена и да има очаквания от потребителите ефект.

"От години това е борба на БСП. ДДС на продуктите от малката потребителска кошница да бъдат намалени на 9%. На този етап финансовият министър казва, че тази промяна няма да се усети от потребителите. Ще бъде изядена по веригата. В същото време 800 млн. лв. влизат от ДДС в хазната", посочи Неков.

Събеседникът коментира скандала, който разтресе коалицията след твърденията на Александър Дунчев за корупционни схеми в горите.

"Не виждам къде Дунчев вижда "лов на вещици". Той явно има други интереси. Може би отново иска да оглави Изпълнителната агенция по горите, която ръководеше по време на преговорите за създаване на коалицията. Ясно е, че там има дървена мафия, затова ИАГ отива към Министерския съвет, за да има по-добър контрол. Прехвърлянето е въпрос на дни", подчерта зам.-земеделският министър.

Неков успокои земеделските производители, че пари има.

"България е на трето място в ЕС по критерий съфинансиране. Досега имахме 85% евросредства и 15% национални. Сега националното съфинансиране е 60% срещу 40% европари. Бюджет от над 8 млрд. евро като директни плащания следващите 5 години е нещо, което не е постигано в България. Целта ни е да подготвим земеделските производители да са експортно ориентирани в качествено отношение, да превърнем България в една аграрна държава", подчерта събеседникът.

Друга цел е връщането на българския вкус на родната трапеза.

"През 2023 г . започваме ударно да променяме образа на селското стопанство в България, дотогава - преплуваме", каза още зам.-министър Неков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И къде е държавата? Как ще накажете спекулантите?
29
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
къде беше до сега бе ................
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя дори не е виждал мотика, а ми станал министър.....олеле малеле
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат и смелост д а постъпят както в Полша-който спекулира без знамение от стоката и обекта го затварят. Нали уж цените на горивата били спекулативно високи преди седмица? Ами те сега пак стигнаха същите нива? Както направихте ? Само обяснявате че и малко достатъчно количества да не се притеснявали хорат. Пълна пародия. Хората за две седмици обедняха директно с 30%. Сметнете потребителска кошница на обикновен човек, не такава с почивки и самолетни билети.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всякакви министри и зам.министри се изредиха да обясняват че цените били спекулативно високи. Няма нужда човек да е министър и сам да види че цените да мега високи. Правят констатации от типа :Ауу не трябва да са високи, съчувстваме че се редите по опашки. И толкова. На касата в магазина днес платих бутилка от нереномирана марка олио-5лв. На каиврката какво да й кажа-ами Еди си кой каза че цената е висока намалете? Няма орган за истинска борба със спекулата но по лошото е че няма закон за това!
25
4
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 2 години
Няма да ми казваш кво да правя, ясен ли съм? Ако искам ще пуша по 3 кутии на ден, ще пия по 2 бутилки уиски и пак няма да искам някой *** като теб да се бие на опашката за олио 6 кинта и да сипва нафта за 4, щото трети решил да всее смут и да направи голямата далавера.
24
0
 
10
 
! Отговори
Дол преди 2 години
Точно това щях да попитам. Всички тръбят, че цената е спекулативна, а няма орган, който да се намеси и да глоби всички спекуланти. Несериозно.
23
1
 
8
 
! Отговори
Кжгтъ преди 2 години
Ами като е спекула, защо вие, цинични градове, не се намесихте, когато се продаваше олио по 5,6 лева???!!!???!!! По-голям цинизъм няма!!?
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една кутия цигари 5 Лева , една бутилка олио 6 Лева.Спрете да пушите и ,ще се къпите в олио.Олиото е най- малкият проблем , ама медиите искат да се занимаваме с глупости вместо едни други ,важни неща.
21
1
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Лятото на Слънчака специалитета циганскаБаница педесе еврака
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако търговецът е уведомен, че следващата му доставка ще е на двойно по-висока цена, спекула ли е? Производителят пък има ток, 3 пъти по-скъп от миналата година, амбалажът скочи много, слънчогледът се бере и преработва с машини на нафта. Вярно е, има суровина, но на каква цена ще ни излезе крайният продукт?
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тази спекула бе, който спекулира го запечатвате както в Полша и това е ! А онзи от снимката Иван Иванов е престъпник от 90-те години, беше шеф на СИК-Шумен, заедно с Трифон рекетираха всички магазини и ресторанти в града, днес е министър от БСП, така ще се ПРЕБОРИ корупцията с бивши престъпници ! БРАВО !
18
0
 
15
 
! Отговори
факт преди 2 години
тия не спряха да говорят за това олио а цената не пада :) голямо управление , голяма промяна . честито !
17
6
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Овцете винаги ще намерят за какво да се бутат по опашки.Ако не е олио , ще е захар или тоалетна хартия.Щом им харесва,да го правят.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как така всеки си продава на каквито цени му скимне? Данъци плащат ли върху спекулативните цени? Отчитат ли всичко по касовите апарати пред НАП?
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблем с продоволствието НЯМА!Нинова направи проблем където го няма за да може да го "реши" после:)Продоволствието явно е чувствителна тема за БСП, който с носталгия живеят по времето когато обираха мандри :)
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Земеделският бизнес се субсидира,както ни казват доста добре и редовно, за се подсигури храната на хората, а не печалбите на бизнесмените. Спекулата не трябва да се следи, а да се пресече! Износът на жито и слънчоглед също трябва да се преустанови. Новата реколта може и да не става за консумация, а може и въбще да няма. Бизнесът и правителството трябва да спрат да ограбват населението си. Дунчев е честен човек, а БСП назначава случайници, непрофесионалисти. Иван Иванов си го знаем кой е.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две агенций и две министерства отговарят за цените значи там не си гледат работата тези служители трябва да бъдат освободени не да, се търси вината че някой по Интернет казал и се дигнали цените това го разправяйте на някое 6 годишно дете
12
0
 
8
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
Цените и през 90-та също, нали !!!
11
3
 
12
 
! Отговори
малоуумници смотани преди 2 години
Цената не е спекулативна.Търсенето и предлагането определят цената!егати и малоуумните политици!