Поддържах сайт с фалшиви новини, печелех добри пари...разказ на един българин

"Темата Русия винаги носи добри пари. Тъжно е колко са глупави хората."
26 май 2022 23:00, Йоана Цонева
133
Поддържах сайт с фалшиви новини, печелех добри пари...разказ на един българин
Снимка: БГНЕС

В социалната платформа Reddit потребител с името marquizdesade подканва българите да му задават въпроси, свързани с доскорошната му работа. А тя е не каква да е: поддържане на сайт с фалшиви новини.

Мъжът държи да запази анонимност, но в разговора ни е открит и предоставя без проблем всякакви подробности. Въпроси, които в последните години на нарастваща дезинформация вероятно мнозина са си задавали, пише DW.

"Като не мога да ги оборя, поне да вадя пари от тях"

Стартът в този "бизнес" се оказва далеч по-лесен от очакваното, казва Димитър*. През 2015 негов колега му споделя, че поддържа сайт за видео-стрийминг, от който посредством реклами изкарва хиляди долари месечно. Идеята му се струва повече от привлекателна, а той самият има наблюдения над друга потенциално доходоносна ниша. "Аз отделях много време да наблюдавам поведението на хора, които четат фалшиви новини и им вярват. Дразнех им се, спорех с тях дори. С течение на времето започнах да разбирам какво кара тези хора да реагират емоционално. И събрах две и две. Казах си: от такъв сайт сигурно се печелят много добри пари."

В началото Димитър предполага, че ще получи спонсорство от някоя политическа партия. Дори очаква, че това би бил основният поток от пари. Оказва се обаче, че приходите са изцяло от реклами на сайта. Споделя пред още един свой приятел, че има планове да направи подобен сайт и той му дава съвети за монетизацията. Основните приходи идват от системата на Гугъл за реклами - Google AdSense. Моралната страна на това решение не е на преден план. "Винаги съм знаел, че е вредно да го правя. Знаех го още в началото. Но това е въпрос на пари", казва Димитър. "Аз съм момче от малък град. Помислих си - като не мога да ги оборя, поне да вадя пари от тях. Знам, че не е етично, но имах нужда от пари. Имах малко дете, в семейството работех само аз и ми трябваха още пари. А това са много лесно изкарани пари."

"Много българи вярват, че Русия ще ни спаси"

Всичко потръгва много бързо. А наблюденията му за това какво се харесва на хората, които четат подобни статии в интернет, се оказват най-добрият му съветник. "Няколко неща вървяха най-много. Основното е, че трябва да има русофилия по някакъв начин. Винаги в един момент се стигаше до някакъв наратив за Русия или противопоставянето между Запада и Русия, а България по средата", разказва Димитър.

Именно на това започва да залага и самият той. Споделя, че е много лесно. Взима някой актуален проблем от България и пише, че Москва обещава да го разреши, ако се откажем от НАТО и Запада. "Когато обявиха, че населението на България е вече под 7 милиона, написах, че Дмитрий Песков (б.ред. говорителят на Кремъл) е казал, че ще изпрати 100 000 рускини в България, за да разрешат демографската криза. Този текст се чете толкова много, че сайтът ми се срина няколко пъти от трафика."

Не е никак случайно, че именно Русия е основната тема, предизвикваща емоционална реакция у българските читатели, казва Димитър. "Хората са закърмени още от училище с идеята за Велика Русия. Никой не ни е учил на това, че СССР ни обявява война и де факто ни окупира на 9-и септември 1944 година. Трябваше сам да си го прочета." Но когато тръгнеш да обясняваш на хората подобни неща, те реагират дефанзивно, обвиняват те, че си западен агент, казва Димитър.

Как Димитър се отказва от сайта

Младият мъж признава, че познава и други хора, които са поддържали сайтове с фалшиви новини на български език. Някои от тях продължават да го правят. Убеден е обаче, че никой от тези хора не е получавал пари директно от политически партии. "Политическите лица, които имат интерес такива неща да се четат, знаят много добре, че някой ще го напише и без те да му дават пари. Човекът ще си вземе парите от Гугъл, а политиците ще си получат изгодата. И вълкът сит, и агнето цяло."

Близо четири години след началото на проекта, Димитър се отказва от сайта с фалшивите новини. Но не заради вътрешен катарзис, а поради доста по-прозаична причина. През 2019 Фейсбук засилва много контрола над подобни сайтове, след като става ясно, че британската анализаторска компания "Cambridge Analytica" неправомерно използва данни на потребители от Фейсбук за политически цели. На сайта на Димитър е наложен т.нар. "Shadow ban" - той продължава да има достъп до Фейсбук, но поради алгоритмите на платформата вече никой не го вижда.

"Да мислиш - това е трудно начинание"

Димитър твърди, че идеологията, която дълго време е разпространявал чрез сайта си, е безкрайно далеч от него. Това обаче не му пречи да я използва, за да изкарва пари. На въпроса съжалява ли, че е поддържал подобен сайт, той отговаря: "Съжалявам е силна дума. Ставаше ми тъжно за това, че хората са глупави".

Според младия мъж Фейсбук върши добра работа в битката срещу фалшивите новини. "По-важно е обаче хората да се научат сами да отсяват просото от плявата. Но това е много трудно. Трудно им е да мислят. По-лесно е да чувстват. И много хора злоупотребяват с това", казва Димитър.

Между 2015 и 2019 Димитър е работил по около два часа на ден за сайта с фалшиви новини, от което е печелил между 1000 и 1500 лева на месец.


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
0
 
! Отговори
Wwt преди 1 месец
И Дойче Веле имат фалшиви сайтове . Какво от това
113
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съшита с бели конци статия. Отново вързаха фалшивите новини с Русия. Слушах интервюто по Нова ТВ. Но по-фалшиви медии от сегашните никога не сме имали. Антируска пропаганда навсякъде
112
3
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
У БЪЛГАРИЯ ---ПРОСТОТИЯТА Е СВЕДЕНА ДО--- "ОСНОВА НА ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА"... И ТОВА НЕ Е ОТ ВЧЕРА , А Е НАСЛЕДСТВО ОТ СОЦ-а!...ДАЖЕ , КАТО ПОЧНЕШ ДА ГОВОРИШ ИСТИНИ И СВЕСТНИ НЕЩА---ЗАПОЧВАТ ДА ТЕ МРАЗЯТ ...ХА,ХА,ХААААААААА
111
1
 
3
 
! Отговори
FenIX преди 1 месец
Ами истината боли 😉
110
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази статия е също толкова достоверна и истинска, колкото са и показанията на Амбър Хърд в съда.Мислите ли въобще като ги преписвате тези кринджове? До преди няколко месеца ми се струваше, че DW са сериозна медия, сега са на нивото на вестник Уикенд, както впрочем и dnes.bg.
109
6
 
8
 
! Отговори
Кокi преди 1 месец
Имам само един въпрос към русофилите.Каква форма на управление ни предлагат ако минем под руска команда. Вероятно ще е тоталитарен феодализъм Но защо другите републики се чудят как да се измъкнат от руската хватка.Примери много чечения, казахстан, беларус.След украйна на вероятно ще е беларус.Май там революциите тепърва предстоят
108
5
 
4
 
! Отговори
DW=WC преди 1 месец
И мирише...
107
1
 
1
 
! Отговори
хихи преди 1 месец
До АнонименПроблема е,че дойдоха с деца и товар. Трябваше само голи да са.
106
8
 
8
 
! Отговори
Капан за наивници преди 1 месец
са новините на DW ! И тази статия е част от фалшивите новини и русофобската западна пропаганда. За радост има хора, които са достатъчно информирани и мислещи! Има и конкретна фалшива новина, че СССР обявява война на България за да я окупира, не е вярно!!! Истината е, че България е съюзник на хитлеристка Германия и това е причината да й бъде обявена война.
105
2
 
3
 
! Отговори
аьаьаьаьа преди 1 месец
Кефи ме, че хората са прости. Все пак са за това, за да въртят парите в системата. Колкото повече народ, толкова по-голям вихър става и всичко се размива. Винаги ще е така. Слава тебе богу,че не даваш акъл на всеки.
104
4
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 1 месец
Овици прорушки, такава е и цялата Ви работа. Една лъжа и манипулация. Затова, стадо, ще сте бедни и послушни. Още от времето на Тарабата, това е начина да Ви манипулират. Лъжи и пропаганда...
103
5
 
7
 
! Отговори
Американската мечта преди 1 месец
На Димитър от малкият град да стане голям IT специалист и платен журналист, спонсориран от богата западна компания. Каква красива приказка за долни ценности!
102
4
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 1 месец
Напиняте се като гл.ст на камък :) Колкото повече се напиняте,толкова нищо не постигате.Цялата тая пропаганда се превърна като оная от К19,будите само смях и пренебрежение..............Слава kokaiне ха ха ха ха
101
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да убиете любовта на българина към Русия. Каквито и изродски статии да пищете гущери безподобни.
100
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този Димитър от статията за днес бг ли работи сега? Та вие използвате същите приоми?
99
5
 
9
 
! Отговори
Най ми се чини че преди 1 месец
Този май ще е предишния red. актор на дънез.
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съвсем истински новини е публикувал, пратиха ли ни 100 000хил рускини? - Пратиха ги., Кой ни ги прати? - Русия?, къде е лъжата?
97
11
 
9
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
До ира Абе точно това ти казаха преди малко в статията, да четеш и да се информираш! Ако се беше заинтересувал, щеше да знаеш че не сме били във война с СССР, преди те да ни обявят такава и да ни окупират! За наше съжаление са изпреварили англичаните с няколко дни, и после резултата го знаем, още не можем да се оправим...
96
13
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Има много хора, които с охота приемат да бъдат лъгани !!!___В България това са 80% русУфили !!!___Та затова и сме най-бедни в ЕС, щото имаме много *** народ :(
95
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този "Димитър" да не се окаже всъщност, че е Духът на Киев хахаха. Няма такава партенка просто.