БПГА: Вече има горива под 3 лв., очаква се значително поевтиняване

Зимата ще е тежка, цените ще са нестабилни
8 авг 2022 13:08, Анисия Иванова
117

Цената на петрола сорт Брент падна до под 100 долара за барел. Уралският нефт, използван от рафинерията в Бургас, също поевтиня. Усеща ли се това в цените по бензиностанциите и безпроблемно ли се осъществява прилагането на отстъпката за шофьорите от 25 ст. на литър?

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев заяви пред Bulgaria ON AIR, че от средата на юли цените на международните пазари са се стабилизирали и съвсем скоро на нашия пазар ще се прояви значително поевтиняване.

"На повечето места с приложената отстъпка може да се намерят горива под 3 лева, дори под 2,90 лв. Ще посрещнем септември с по-ниски цени на пазара", посочи той в ефира на "България сутрин".

Събеседникът се съгласи с мнението, че колкото по-малко държавата се меси в доставката на енергийни продукти, толкова по-добре.

"Природният газ е със заявка на увеличение от 51-52%. Миналата седмица видяхме нова заявка от "Булгаргаз" за 60% увеличение от август. Търговците вече 8-9 дни продават продукт, който не знаят как ще купуват. Продават продукт на загуба и е необходимо да приложат цена от 5,60-5,70, което е себестойността. Акцизът е около 5 ст. на кг, ДДС е понижен с 11% и въпреки това доставната цена на природния газ на всяка метан станция е от порядъка на 5,40-5,50 лв. Тази игра в следващата година ще бъде на ежедневно повишение", каза още Терзиев.

Той подчерта, че търсенето се успокоява само от високата цена, която потребителите не могат да понесат. При природния газ въпросът е по-сложен, защото е свързан с производството на енергия, която обезпечава индустрията, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация.

"При горивата цени от 3,50-3,60 лв. на пазар като българския са непосилни и няма да издържат дълго. Ще имаме много тежка зима, цените ще продължават да са нестабилни, дълги прогнози са невъзможни", изтъкна Терзиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Вие докато го намаляте с 1- 2 стотинки на седмица то пак ще се вдигне това е номер селски
82
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинягата започна да избива украинци в Украйна и цената на горивата се вдигнаха като на война, отблагодарете му се подобаващо!
81
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще ви го кажа докато сме *** на запада само лошо ни чака. Сменете платната и вятъра и всичко ще си дойде на мястото.
80
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ***-о КироИ какво си мислиш,че ако се върне Джипко Бибитков горивата ще слязат ли?
79
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дчия, рено, ситроен и пежо били коли.... ти луд ли си? Всяка друга кола е по- хубава от френските. Сигурно и хавал е по- добре от френските. Карам само немски коли.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прогнозата на Терзиев е нещо от рода на;*** нахрень,стой на месте.Много успокоително.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да очакваме ли поевтиняване на храните
76
19
 
14
 
! Отговори
Доц. Пеев преди 1 година
Костадинов Премиер, Цончо Ганев Министър на отбраната! Да живее България!
75
8
 
19
 
! Отговори
До 96 преди 1 година
Колега,копейката много се обезцени,сори...
74
23
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
За Бога братя, не купувайте! Гласувайте за Възраждане!
73
2
 
9
 
! Отговори
Къде преди 1 година
е оня с юмручето да се намеси,да не би да е на полети?
72
2
 
24
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
преди време като беше цената под 100 долара, цените бяха около 2 лв. По време на тъпата ковид пандемия цената за барел беше на минус, обаче нашите тогава викаха - ние ги купихме на високата цена и за това няма как да ги намалим. После като ги купиха на безценица викаха - ама то сега барела струва еди колко си. Ей така се става милиардер, аре да си тът м...
71
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къдее това гориво под 3 лв бе сеяндур. Сигурно го продават у стърчипатка видинско или у горно нанадолнище или у левуново. Тоя Живодер от къде зарежда от на макясипичката ли. У нея сигурно е под 2 лв горивото. Така е когато офцете си избират сеяндури от седенките. На тези избори Възраждане ще вземе власта и тогава ще разберете колко сте лъгани и крадени.
70
1
 
1
 
! Отговори
Бау преди 1 година
До до 82 от касиеркатаИ като не пише грамотно, ти как разбра какво казва касиерката, бе, главоч!? Аман от начални учителки и тук! Измислили сте една обременяваща и излишна граматика и не ви ивтересува семантиката, а само гледате някоя запетая да не ви избяга! Това ли Ви е свободата на словото!? Не сме на изпит по писане, нито на симпозиум и доклад! Съберете се такива осторожни мислители, цербери на препинателните точки в някой сериозен като Вас сайт и там си пишете грамотно и празноглаво!
69
3
 
3
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Оместно е, да се използва тази система за определяне на данака! Заредил си един път на месец - плащаш съответно! Но, ако зареждаш всеки ден, значи мърсиш и рушиш постоянно - плащащ повече!
68
1
 
4
 
! Отговори
до 82 от касиерката преди 1 година
Понеже си заядливко и правиш забележки на другите. Изречението се запачва с главна буква, пред че винаги се слага запетая. Две груби грешки в едно изречение.
67
2
 
9
 
! Отговори
Ron Burgundy преди 1 година
Отстъпката от къде идва ???? От Марс ли?Нали всички ние я плащаме. Какво се радвате , ***
66
0
 
1
 
! Отговори
до 77 преди 1 година
Много сложно пишеш той личи си, че няма капацитет да те разбере. Категоирия марка все едно и също за него.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 75 - не знам как ти дават да оперираш с пари, но от начина по който пишеш множественото число на бензиностанция... работодателите ти не ги чака нищо добро...
64
2
 
10
 
! Отговори
Това е преди 1 година
Откакто Кирчо,кокорчо и Ленка ги няма във властта цените на горивата паднаха с 15 %! Ей такава промяна искаме и дано повече няма тъ-пи гал-фони да вярват,че тия тримата кре-тена ще направят положителна промяна!