БПГА: Вече има горива под 3 лв., очаква се значително поевтиняване

Зимата ще е тежка, цените ще са нестабилни
8 авг 2022 13:08, Анисия Иванова
117

Цената на петрола сорт Брент падна до под 100 долара за барел. Уралският нефт, използван от рафинерията в Бургас, също поевтиня. Усеща ли се това в цените по бензиностанциите и безпроблемно ли се осъществява прилагането на отстъпката за шофьорите от 25 ст. на литър?

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев заяви пред Bulgaria ON AIR, че от средата на юли цените на международните пазари са се стабилизирали и съвсем скоро на нашия пазар ще се прояви значително поевтиняване.

"На повечето места с приложената отстъпка може да се намерят горива под 3 лева, дори под 2,90 лв. Ще посрещнем септември с по-ниски цени на пазара", посочи той в ефира на "България сутрин".

Събеседникът се съгласи с мнението, че колкото по-малко държавата се меси в доставката на енергийни продукти, толкова по-добре.

"Природният газ е със заявка на увеличение от 51-52%. Миналата седмица видяхме нова заявка от "Булгаргаз" за 60% увеличение от август. Търговците вече 8-9 дни продават продукт, който не знаят как ще купуват. Продават продукт на загуба и е необходимо да приложат цена от 5,60-5,70, което е себестойността. Акцизът е около 5 ст. на кг, ДДС е понижен с 11% и въпреки това доставната цена на природния газ на всяка метан станция е от порядъка на 5,40-5,50 лв. Тази игра в следващата година ще бъде на ежедневно повишение", каза още Терзиев.

Той подчерта, че търсенето се успокоява само от високата цена, която потребителите не могат да понесат. При природния газ въпросът е по-сложен, защото е свързан с производството на енергия, която обезпечава индустрията, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация.

"При горивата цени от 3,50-3,60 лв. на пазар като българския са непосилни и няма да издържат дълго. Ще имаме много тежка зима, цените ще продължават да са нестабилни, дълги прогнози са невъзможни", изтъкна Терзиев.


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Вие докато го намаляте с 1- 2 стотинки на седмица то пак ще се вдигне това е номер селски
82
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинягата започна да избива украинци в Украйна и цената на горивата се вдигнаха като на война, отблагодарете му се подобаващо!
81
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще ви го кажа докато сме *** на запада само лошо ни чака. Сменете платната и вятъра и всичко ще си дойде на мястото.
80
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ***-о КироИ какво си мислиш,че ако се върне Джипко Бибитков горивата ще слязат ли?
79
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дчия, рено, ситроен и пежо били коли.... ти луд ли си? Всяка друга кола е по- хубава от френските. Сигурно и хавал е по- добре от френските. Карам само немски коли.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прогнозата на Терзиев е нещо от рода на;*** нахрень,стой на месте.Много успокоително.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да очакваме ли поевтиняване на храните
76
19
 
14
 
! Отговори
Доц. Пеев преди 1 година
Костадинов Премиер, Цончо Ганев Министър на отбраната! Да живее България!
75
8
 
19
 
! Отговори
До 96 преди 1 година
Колега,копейката много се обезцени,сори...
74
23
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
За Бога братя, не купувайте! Гласувайте за Възраждане!
73
2
 
9
 
! Отговори
Къде преди 1 година
е оня с юмручето да се намеси,да не би да е на полети?
72
2
 
24
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
преди време като беше цената под 100 долара, цените бяха около 2 лв. По време на тъпата ковид пандемия цената за барел беше на минус, обаче нашите тогава викаха - ние ги купихме на високата цена и за това няма как да ги намалим. После като ги купиха на безценица викаха - ама то сега барела струва еди колко си. Ей така се става милиардер, аре да си тът м...
71
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къдее това гориво под 3 лв бе сеяндур. Сигурно го продават у стърчипатка видинско или у горно нанадолнище или у левуново. Тоя Живодер от къде зарежда от на макясипичката ли. У нея сигурно е под 2 лв горивото. Така е когато офцете си избират сеяндури от седенките. На тези избори Възраждане ще вземе власта и тогава ще разберете колко сте лъгани и крадени.
70
1
 
1
 
! Отговори
Бау преди 1 година
До до 82 от касиеркатаИ като не пише грамотно, ти как разбра какво казва касиерката, бе, главоч!? Аман от начални учителки и тук! Измислили сте една обременяваща и излишна граматика и не ви ивтересува семантиката, а само гледате някоя запетая да не ви избяга! Това ли Ви е свободата на словото!? Не сме на изпит по писане, нито на симпозиум и доклад! Съберете се такива осторожни мислители, цербери на препинателните точки в някой сериозен като Вас сайт и там си пишете грамотно и празноглаво!
69
3
 
3
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Оместно е, да се използва тази система за определяне на данака! Заредил си един път на месец - плащаш съответно! Но, ако зареждаш всеки ден, значи мърсиш и рушиш постоянно - плащащ повече!
68
1
 
4
 
! Отговори
до 82 от касиерката преди 1 година
Понеже си заядливко и правиш забележки на другите. Изречението се запачва с главна буква, пред че винаги се слага запетая. Две груби грешки в едно изречение.
67
2
 
9
 
! Отговори
Ron Burgundy преди 1 година
Отстъпката от къде идва ???? От Марс ли?Нали всички ние я плащаме. Какво се радвате , ***
66
0
 
1
 
! Отговори
до 77 преди 1 година
Много сложно пишеш той личи си, че няма капацитет да те разбере. Категоирия марка все едно и също за него.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 75 - не знам как ти дават да оперираш с пари, но от начина по който пишеш множественото число на бензиностанция... работодателите ти не ги чака нищо добро...
64
2
 
10
 
! Отговори
Това е преди 1 година
Откакто Кирчо,кокорчо и Ленка ги няма във властта цените на горивата паднаха с 15 %! Ей такава промяна искаме и дано повече няма тъ-пи гал-фони да вярват,че тия тримата кре-тена ще направят положителна промяна!