Топим се не заради раждаемостта, а заради смъртността и миграцията

Бърдаров: Критичният минимум, под който не бива да падаме, е 4-4,5 млн. души
4 окт 2022 19:00, Елка Василева
228
Топим се не заради раждаемостта, а заради смъртността и миграцията
Снимка: архив, БГНЕС

Основният фактор за демографската картина в България не е раждаемостта, а смъртността, и то още преди пандемията. Раждаемостта е ниска, но тя е нормално ниска за целия развит свят. Това обясни пред БНР доц. Георги Бърдаров, преподавател в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и писател.

Още по темата
Големите реални проблеми пред страната са миграцията и тази смъртност, подчерта той.

За 40 години загубата на население се изчислява на над 2 400 000 души, най-голямото топене, откакто има преброявания у нас.

Доц. Бърдаров е бил изненадан "от това свръхголямо намаляване", което регистрира и последното официално преброяване, чиито резултати бяха огласени вчера.

"Средно България намалява годишно с 55-60 000 души. Очаквах от порядъка на 600 000-650 000, а то е 844 000, тоест още по-голямо, отколкото се очакваше", каза Бърдаров.

Ситуацията не е необратима и безнадежна, както се опитва да се внуши всеки път, когато излизат подобни данни, категоричен е Георги Бърдаров. За демографската криза се говори с остарели клишета, затова няма и позитивни резултати, смята той.

Преподавателят често дава пример с Ирландия, която през 50-те години на 20 век е била в демографския колапс – за един век населението там е намаляло с 6 милиона души. Радикална реформа в образованието и развитие на индустрията обаче са довели до рестарт на демографските показатели.

Това, което убягва в публичното пространство, когато говорим за демография, най-обезпокоителното са структурите на населението, особено възрастовата структура, която е социална бомба, заяви Георги Бърдаров.

По думите му активното младо население при нас е критично малко.

Критичният минимум, под който не бива да падаме, е 4-4,5 милиона души, за нашата територия, уточни преподавателят.

"Демографска пустиня" е термин, който има предвид територии само в умерените ширини с гъстота на населението, е под 10 души на кв. километър, тоест там няма реална възможност сами да се рестартират демографски, поясни доц. Бърдаров.

Там, където се оформят такива "демографски пустини", само с образование ситуацията не може да се промени, то не е панацеята, подчерта той.

"Трябва да има целенасочена политика, която да тръгва от държавно и местно ниво. Никой няма да отиде с малко дете, младо семейство, при условие, че няма нормална болнична помощ на 50-100 км от мястото, където живееш. Образованието е най-важното, но е само първата стъпка", каза той.

Дигиталните номади са едно от възможните решения, коментира Георги Бърдаров.

Той очаква в обозримо бъдеще част от селата у нас да бъдат отново презаселени от такива дигитални номади – процес, който е ускорен от пандемията.

"Виждаме села, които обаче са близко до големи градове и има удобна инфраструктура, които буквално живнаха и се преобразиха само в рамките на няколко години с точно такива дигитални номади. Засега тези хора се концентрират в малки населени места, обезлюдени села, но които са близко до големи градове, точно заради образование и здравна грижа", каза Бърдаров.

Българите по света навсякъде носят България в сърцето си, убеден е доц. Бърдаров.

"Обичат България, създават български дружества на доброволни начала, има една много искрена и чиста любов към България. Биха се върнали, ако видят в България променени условия от тези, които са ги подтикнали да емигрират. Такива условия те в момента не виждат и затова не се връщат", изтъкна в анализа си той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тия дето пишат, че е нормално, не е нормално, ние сме на първо място в света, това не е нормално, това е бедствие, национална катастрофа с дълготрайни, много лоши последици.
74
11
 
16
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Българката е тотал щета .. абсолютна трагедия от където и да е подхванеш. От малка ***-*** сводник е учи как да бъде про-:сти-тутка и че е някаква измислена принцеса . Истината е че българката е един некадърен мързелив па-рцал който за НИЩО НЕ СТАВА
73
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, заради отличните условия на живот, който царя слънце Бойко, ни създаде. То не е здравна система слънце, образование на световно ниво, по един дерибей във всяко село и малък град, справедлива съдебна система за наши хора. Няма причини да се топим. Който е на друго мнение е ***.
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментар 76 много ясно показва манталитета на българката. Възхищавайте му се. И на българката се възхищавайте.
71
6
 
10
 
! Отговори
Тракиец преди 1 година
Тук една поредна ***-вица про-:сти-тутка сводника й е изпуснал и бълва коментари докато плюе по българските мъже . Жа-лка дебела кра-ва пъпчива която за нищо не става освен за подигравки и някой клиент да й навре тиквата в тоалетната чиния и да пусне водата ..
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво реват за намаляването на населението, като единствената им грижа е как да емигрират, и малкото деца, които раждат, от бебета ги възпитават за емигранти.
69
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееми с гей паради и тротинетки тъй тя
68
7
 
7
 
! Отговори
Тракиец преди 1 година
При такъва грозна дебелана като теб не 5 см ми и на 2 см ще ми се свие в панталоните . Явно никой не те е онождал никога и за това избиваш тук комплексите. Сигурно *** ползваш докато си триеш яката дебела гърбина пълна с обратни косми . Марш от тук мъ:-ршо ***. ***-вица проклета комплексирана грозна
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне гроП, бсп и дпс-то им намаляват избирателите що са мосаво само пенсии
66
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гост: ци г а нн ите много ли пари имат, та имат толкова деца? Май жените искат пари :) Знаеш каква е най-древната професия....
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 73! Ти факти нямаш! Просто си спростт :) За това си хвърлен на ***! *** е трябва да те абортира...ама и на нея тъолкова ѝ е акъла!
64
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тракиец до 51, иддиооттее! Ти за нищо не ставаш! За това всички жени те изритват! Сам си го каза! Сега сещаш ли се що си деббилл? Ааа, изивинява...прекалено си просст за да осъзнаеш! МАЛОУМНИКК!
63
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме план да изпълняваме. Големите началници още навремето казаха. България най много 5 милиона и никаква икономика. А според Англия изобщо не трябва да има България.
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 65: всъщност вие жените не ставате. Фактите го показват.
61
8
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Тракиец до 51, и си ГАННѝѝО и с точно с 5 см в гащите! И за нищо не ставаш! Коментарите ти го доказват! Пък ти пиши каквото си искаш! ПРОВАЛ СИ!
60
4
 
12
 
! Отговори
Гост преди 1 година
каквото и да говорим се дължи на липсата на пари гледането на деца струва пари здравеопазването също миграцията и тя най-вече в търсене на повече пари
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е важно защо,важно е какво се прави по въпроса,тъй като гледам НИЩО,и нищо няма да се направи,само празни приказки...
58
10
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Европа има същата раждаемост, някъде и по-малка. Стига сте ревали. Също е вярно, доста се раждат навън. А защо трябва да сме много, нима не сме били един - два милиона в миналото. По-тревожен е май съставът ни. Ресурсите за изчерпаеми, никой не трябва има повече от две деца.
57
5
 
8
 
! Отговори
Тракиец до 51 преди 1 година
Мъ-ршо явно си поредната ***-вица про:-сти-тутка. Нито ми е 5 см нито съм дебел нито нисък нито съм такъв какъвто описва БОЛНОТО ти съзнание . Това че ти си една дъвче на 100 тна употреба дъвка и изплювана многократно не означава че един истински мъж ще докара в къщата си ми:-ндил като теб . Истинския мъж търси стойностна жена в опаковка а не употребявана евтина стока сещаш ли се ганке
56
2
 
8
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Я пак? Тя раждаемостта е 58 хил. С родените в чужбина включително. С всяка година спада с по 1-2 хил. До 10 години се очаква да спадне до 45 хил. Та какво рече за раждаемостта? Да, вярно, смъртността е 105 хил средно на година, емиграцията около 30 хил. Но раждаемостта е свирепо ниска.