Матрак с мемори пяна - плюсове и минуси

Обновена: 5 окт 2022 11:27 | 5 окт 2022 11:26, Красимир Ангелов
Матрак с мемори пяна - плюсове и минуси
Снимка: Pixabay

Качественият матрак за леглото осигурява не само комфортен и здрав сън. Такъв продукт облекчава умората, контролира позицията и гръбначния стълб и помага да се избегнат множество заболявания. Съвременният пазар предлага много широка гама от продукти, произведени чрез иновативни технологии с използване на естествени или синтетични материали. Един от най-популярните продукти е матрака с мемори пяна (термоактивна пяна, която се оформя по тялото и намалява нариска възрху мускули и стави).
 
Мемори пяната или Memory foam е често изпозлван материал за матраци.

Първите разработки на мемори пяна датират от 70-те години на миналия век. Първоначално пяната е разработена за космически нужди, за да се намали натоварването на космонавтите по време на излизане и престой в космоса. Той се използва активно и в медицинския и военния сектор. След известно време шведите проявяват голям интерес към материала. Именно те го доразвиват и започват да го прилагат в производството на възглавници и матраци за лежащо болни. В днешно време ортопедичната мемори пяна носи имената tempur, smart foam, memorix и други. Той се използва от много фирми за производство на матраци, възглавници.

Вредни ли са матраците от мемори пяна?

Някои хора го сравняват с материали като: пенопласт, синтепон и други пълнители. Важно е да се знае, че мемори пяната е изкуствен материал, който се състои от въглеводородни примеси и полиуретанова пяна. Порестата му клетъчна структура предотвратява развитието на патогенни бактерии. Но най-важното е, че пяната бързо се оформя под тежестта на тялото и запомня формата си, след което се връща в първоначалната си форма.

Разновидности на пяната:

1. Термоеластичена - използва се в евтини продукти, оформя се от топлината.

2. Вискоеластичена - по-скъп вид материал, заема формата на тялото при всякаква температура за няколко секунди.
Особености на матраците с мемори пяна.

В днешно време е възможно да се закупят матраци с мемори пяна, комбинирана с ядра от полиуретанова пяна, бонел пружини или покет пружини.  Всички продукти се различават по степента на твърдост, тя зависи от плътността на ядрото. Колкото по-висока е плътността на пяната, толкова по-твърд е матрака, толкова по-дълъг е експлоатационният му живот и толкова по-висока е цената му.

Разновидности на матраци с мемори пяна.

·     Матраци с покет пружини в средата на матрака и пяна от двете страни.

·     Пружинен матрак с мемори пяна

·     Без пружини с пълнеж от полиуретанова пяна.

·     Двулицев матрак с пяна от едната страна и пружинен блок от другата.

·     Двулицев матрак с различни видове пълнеж.

Независимо от слоевете в продукта, ефектът на мемори пяната може да се изпита само ако дебелина й е между 2 и 6 сантиметра.
 
Предимства на матрака с мемори пяна

·     Отлични ортопедични свойства.

·     Не предизвикват алергични реакции.

·     Дълъг експлоатационен живот.

·     Устойчив на вредни микроорганизми.

·     Идеални за двойни легла.

·     Гаранция от производителя - от 5 години до безкрайна ( безкрайна гаранция се предоставя за определени модели италиански матраци )

Недостатъци на матраците с мемори пяна.

·     Висока цена на продуктите.

·     Не се препоръчва да се използва през топлите сезони, тъй като този матрак има загряващи свойства.

·     Тя обгръща тялото, което понякога причинява дискомфорт.

·     През първите дни на употреба след покупката има неприятен специфичен аромат.