Българите ще бъдат финансирани за изграждане на фотоволтаични системи

Предвидените средства са в размер на 59 840 000 лева
23 дек 2022 22:15, Йоана Цонева
40
Българите ще бъдат финансирани за изграждане на фотоволтаични системи
Снимка: БГНЕС

Процедура за обществено обсъждане обяви Министерството на енергетиката, която да финансира българските домакинства за изграждане на фотоволтаични системи.

Могат да кандидатстват всички физически лица, граждани на България или друга държава, със статут на постоянно пребиваващи у нас. Жилището, с което се кандидатства трябва да бъде собствено и основно, както и в него да се заменя неефективен източник на топлинна енергия на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Процедурата и идващото от нея финансиране цели да насърчи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата.

Предвидените средства са в размер на 59 840 000 лева, от които 49 870 000 лева идват от Европейския съюз, а 9 970 000 лева от държавата.

Процедурата се състои от два компонента. Първият е за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване, а вторият за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия.

Още по темата
1 960.83 лв. е горната граница на финансирането по проектно предложение по Компонент 1 и е до 100% от стойността на инсталацията. По Компонент 2 максималният размер е 15 000 лв. и покрива 70% от стойността на системата.

Предвидено е изцяло електронно подаване и последвала оценка на предложенията чрез Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост.

Проектът на условията за кандидатстване и за изпълнение, както и приложенията към тях по процедурата, е публикуван за обществено обсъждане на настоящата интернет страница и в Информационната система за Механизма ИСУН 2020.

Предложения и коментари могат да се подават в срок до 23 февруари 2023 г. (включително) единствено в Информационната система за Механизма ИСУН 2020, раздел "Процедури за БФП" - "Национален план за възстановяване и устойчивост", "Процедури за обществено обсъждане".
 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Разбира се преди 10 месеца
Нали сме независими от Руските горива.Европумията няма да измисли по евтин вариант за заместител на петрола. Те са прости и алчни за власт каквото и енергия да използваме ще е на висока цена и с най-малките заплати в ЕСЕС.РАЗБИЙТЕ НЕОФАШИСТКАТА ГРУПИРОВКА СЪЗДАДЕНА ОТ СОРОС, ОТКАЧЕНОТО ДЪРТО ***.Омръзна ни ЕС,ЕК ТОВА КАЗА ОНОВА КАЗА и накрая с пръст в г...а.НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ ЧАСТ ОТ ЕС ДОКАТО НЕ ИЗБИЯТ ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ!
31
0
 
0
 
! Отговори
българите? всички ли преди 11 месеца
Нали щяха да бъдат отпуснати 200-250 милиона само по тая процедура за домакинствата, защо станаха 60?
30
0
 
0
 
! Отговори
1 покрив преди 11 месеца
С керемиди струва 20000 лв. Колко ли ще е фотоволтаичен такъв? Те къщите за "гости" и без това са си инсталирали или има още някои дето са се прекарали с малка субсидия.
29
0
 
2
 
! Отговори
Мъртвата земя преди 11 месеца
Кой ще я рекултивира, и мъртвите батерии къде ще ги изхвърляте. Бъдещето е водород.При една зима без вятър, или без слънце ще връщате ТЕЦ-овете като в Германия.
28
0
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 11 месеца
Свещенна глупост на некадърници управници. Аланколевци, колко е кпд-то. Прекален разход в полза за джобовете на наши хора. Колко е светлината през зимата . слаба през деня, няма я през ноща. Ако не е Атомната и въглищните централи , хората ще замръзнат заради нелепи изгъзеци.
27
1
 
3
 
! Отговори
спомени преди 11 месеца
Старият социалистически лозунг "Всичко в името на човека, всичко за благото на човека!" - Знаем кой е човека - в случеят - човеците :)
26
4
 
3
 
! Отговори
baionya преди 11 месеца
До абеГаа-нь-оооо както винаги неук, невежа, некадърен, неадекватен, некомпетентен, но с особено високо мнение за себе си. Представителна извадка на средностатистическия булгаристанец.
25
2
 
14
 
! Отговори
абе преди 11 месеца
а какво е "10KWp"? - Неква нов единица за далавера ли?
24
4
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Бъдещето принадлежи на плазмените реактори за производство на електричество. Водорода ще задвижва автомобили, камиони, кораби и т.н...
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това няма да е за всеки,а само за свои хора.Ще бъдат усвоени едни пари от ЕС пак по онази схема като със санирането.
22
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кои българи? Гробарите с Чекмеджета ли?
21
2
 
28
 
! Отговори
Да бе преди 11 месеца
Тази сума няма да стигне и за проектиране, камо ли за финансиране.Само 10 тината всиобщо поднати пак ще ке се облажат другите супата и хартиени бюлетини
20
16
 
6
 
! Отговори
До19 преди 11 месеца
Живота на съвременните фотоволтаични системи вече гони 20 години без съществена загуба на КПД във времето!
19
1
 
24
 
! Отговори
До19 преди 11 месеца
Програмата предвижда изграждане на инсталация за битови нужди до 10 kw,или казано грубо площа която ти трябва е не повече 40 квадратни метра за панели,лошото е че парите които се отпускат са твърде малко и много малко домакинства могат да се включат,второто лошо нещо е,че държавата не иска да притисне и да задължи енерго-дружествата да сключат договори със собствениците,така отпада нуждата от акумулатори за излишната произведена енергия,инвестиция която надхвърля повече от 50% от вложената сума!
18
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Точното заглавие е: "НЯКОИ българи ще бъдат финансирани..."
17
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В бг много пустеещи ниви и ливади, голи планински терени бол, едните фотоволтаични системи, другите вятърни мелници, скъпа зелена енергия! За какво са ни АЕЦ, ВЕЦ и ТЕЦ, много евтина е ел енергията им, слънце и бурни ветрове и ще сме зелени! Пък вредите за природата от тези *красоти* ще се видят само след 2-3 години! Огромни средства за системи с малък живот и слаба възвръщаемост и почти нерециклируеми! Тези пари да бяха вложени в нова АЕЦ вместо в една скъпа безмислица!
16
2
 
10
 
! Отговори
До16 преди 11 месеца
ИСУН 2020/BG-RRP-4.026 Сега остава да почерпиш,и да не забравиш!!!!
15
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз ли грешно смятам или да?Шестдесет милиона предвидени за битови фотоволтаици раздени на петнадесет хиляди лева помощ за всеки един кандидат за такава битова Централ,прави около четири хиляди обзаведени със солари домакинства,или едно средно голямо село!Ама иначе тръбим"Българите ще бъдат финансирани"Аферим на такова финансиране!
14
7
 
10
 
! Отговори
Как да кандидатствам преди 11 месеца
На government.bg в "Процедури за БФП" > Национален план за възстановяване и устойчивост (7) > Има 7 отворени процедури и нито една от тях не е процедура за изграждане на фотоволтаични системи. Някой знае ли изобщо как се казва процедурата, поне да знаем какво да търсим?? Точното име би било е от полза. Благодаря.
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отново някаква имитация на дейност,първо парите които отпускате са мижави на фона на парите които Европа отпуска по плана за устоичиво развитие,второ,защо не могат собствениците на битови фотоволтаични системи да сключват договор с енергоразпределителните дружества с максимално опростена процедура,като по тоя начин отпадне нуждата от закупуване на най скъпият елемент от системата,акумулаторите за излишната енергия?