Доц. Боюклиев: Да се въвежда таван на цените е безумие

Според него не може да има натиск на цената административно
165

Министърът на икономиката Димитър Стоянов обяви, че в съвсем скоро време всяко едно от ведомствата ще предприеме мерки за намаляване на цените.

"Да се въвежда таван на цените е безумие, това е глупост. Вицепремиерът и премиерът не отчитат, че има три вида цени - цена на производство, фермерска цена и цена на дребно. Вицепремиерът употреби думата "спекула" - тя не съществува в българското и европейското законодателството, такова понятие няма", каза в студиото на "България сутрин" доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Според него не може да има натиск на цената административно.

"Зърното е интензивна култура. След като се обере, това всичкото е енергия на азотни торове. Газта и дизелът поевтиняха, така се получава успокояване на пазарите, но зърното, което е произлязло, е било със скъп дизел и скъпи торове. Тук трябва да се насочи политиката, да се отчете от правителството. Това, което чух, за съжаление е, че ще има административен натиск, това сме го играли", допълни той.

По негови думи е хубаво това, че има целенасочени мерки, за да се помага на бизнеса за тока, но трябва да се зададе въпрос с какъв ток.

"30% от хляба в големите градове, това са веригите, защо трябва да освобождаваме вносните продукти от ДДС?! По-добре това ДДС да се събере и да се насочи към българския производител, за да имаме българско зърно, хляб. Трябва да се направи деференциране между хляб и хляб", коментира още Боюклиев пред Bulgaria ON AIR.

"Спекула няма, но има картели, държавни регулации, които трябва да се използват, Агенция за храните трябва да следи", категоричен бе доц. Боюклиев.

"Внасяме зеленчуци, в същото време говорим за устойчиво развитие, "зелена сделка" - защо трябва да внасяме, а да не развиваме късите вериги. Не казвам да се изолираме, ние сме едно цяло с ЕС, но Румъния казва: Искаме къси вериги, пояси с производители на зеленчуци. Трябва дългосрочна, умна политика, тогава цените ще бъдат поносими. Възможно е някои неща да ги внасяме, но да помогнем на нашия зърнопроизводител, за да имаме евтин фураж, яйцата няма да поскъпнат така", добави още експертът от Института за икономически изследвания към БАН.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а другите страни как го направиха , една румъния го направи и този доцент е правил досега селската политика вижда се резултата
139
0
 
0
 
! Отговори
Т. Петков преди 1 година
УВАЖАЕМИ ДОЦ. Б,клиев, отворете речник на българския език, за давидите определнието на понякията спекула и спекулант.А в България е пълно със спекула и спекуланти, които живеят и забогатяват от това.! И защо при това положение административно да не могат да се контролират цените. Как се наложи определяне на цената на тока през миналата година за дребните потребители. Как се наложи помощ от 25 ст. при закупуване на литър гориво от бензиностанциите. Е недоволни винаги ще има, особено сред спекула
138
1
 
0
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
Трябва да има таван на печалбите. А що се отнася за таван на цените, погледнете Европа, с която толкова се оправдават специалистите. Как могат да налагат таван на петрол, газ, а на друго не могат,? Когато им отърва може, когато не им, не може.
137
0
 
0
 
! Отговори
Батя ви преди 1 година
ТАВАН на цените само ще доубие българските производители, защото големите вериги ще ги изнудват за все по-ниски изкупни цени. Максимален процент добавена стойност (печалба) е правилния метод. Без значение колко прекупвачи, определен процент до краен потребител. Имаше го (след соца) и работеше. Казваше се "Наблюдавани стоки".
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма таван на цените. Само ще ни информират на каква цена го дава производителя, на каква цена го продава търговеца на едро и на каква цена го дават магазините на крайните клиенти. За да се заклеймят всички спекулати и народа да спре да купува от тях.
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АХАХАХА, слагайте таван, като ви е скъпо. После откачете валутния борд, че да провеждаме собствена финансова политика... Таман няма да трябва да връщам ипотеката. Ох, котьо...
134
0
 
10
 
! Отговори
Бай Шиле преди 1 година
Никой не може да обясни в България как така едно масло от Германия там струва 1.19 евро, тук е 4 евро. 2.81 евро доставка за 250гр масло ли има? Как тогава Китаеца може да ми достави нещо от Китай за 29 цента? Като го товари на камион в Guanzhou, после на влак до Хонг Конг, от там на кораб, минава през Амстердам, където си плаща МИТО, тогава пак на влак до България и накрая на камион до пощата до нас и 250гр пратка струва 29 цента! СТИГА НИ СМЯТАХТЕ ЗА И_Д_И_О_Т_И, не сме чак такива БАЛАМИ БЕ!
133
0
 
5
 
! Отговори
Бай Шиле преди 1 година
Абе бай *** като няма думата спекула в законодателството, значи ли това, че няма спекула? Що за каиш си? Преди 120г като е нямало коли в България, не е имало 1 дума за МПС-та в законодателството, сега има 19 000 страници със закони, регулации, постановления итн уреждащи всичко свързано с търговия, експлоатация, поддръжка, ремонт, опериране итн на МПС. Никой не ти казва да сложим таван на цените за да фалират търговците. Говорим за таван на печалбата. Не може 300% печалба ТОВА Е СПЕКУЛА!
132
1
 
5
 
! Отговори
А спекулата не е ли преди 1 година
и тя безумна? Как предлагате да върви мача? Не е безумие при тия цени да сме на минималка от 350 евро?
131
0
 
2
 
! Отговори
Йосиф преди 1 година
Мисля да инвестирам в кокошките за следващите 5 години Яйца 7.00лв Олио 7.00лв.....
130
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е безумие , комунизъм е ! Е , то е същото ...
129
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То един от бизнеса го каза по нова ,че и да направят нещо за цените това ще е за да отговорим на критериите за еврозоната. Тоест ще се договарят с бизнеса да не вдига цените докато не приемем еврото.Предполагам ,че е ясно на всички какво ще стане след това.
128
0
 
6
 
! Отговори
ds преди 1 година
Естествено, че е безумие. Но трябва малко от малко да си учил и след гимназията, която си изкретал едва-едва, за да знаеш защо точно е безумие.
127
1
 
2
 
! Отговори
злобар преди 1 година
Това м ърляво доцентче явно е паралия , по този начин може и да си купил и образованието .
126
2
 
10
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Нали скачахте срещу скромния Социализъм....на ви сега "демокрация" и то "либерална"
125
1
 
6
 
! Отговори
Йосиф преди 1 година
Поне 5 години с таван на цените за всички дори и за прекуповачите... Направиха държавата на тарлък тези бизнесмени Яйца 7.00лв Олио 7.00лв.....
124
1
 
10
 
! Отговори
Батя ви преди 1 година
Да ама продукцията която бе изработена по старите цени на горивата и вдигнаха цените, щото трябвало да купят материали на новите цени. И какво става? Двойни печалби!Трябва да се сложи максимален процент надценка!От производителя до краен потребител! Общо!
123
1
 
18
 
! Отговори
Абе хора преди 1 година
Таван трябва да има, но не за производителите, а за спекулантите ! Толкова ли е трудно да се проумее ?!
122
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Е ПРОФЕСОРЕ ТАКАВА СПЕКУЛА СЕ ШИРИ В МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ. ТИ ЯВНО СИ ДОСТА ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН ЩОМ НЕ МОЖЕШ ДА ПРЕЦЕНИШ КАКВИ СА ЦЕНИТЕ В МОМЕНТА. МЕСТНИТЕ ФЕОДАЛИ СА ДЕН ГОДИНА ХРАНИ. САМО, ЧЕ НЕ СА НАЯСНО, ЧЕ СКОРО НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ИМ КУПУВА СТОКИТЕ И ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ГИ ИЗХВЪРЛЯТ В КОНТЕЙНЕРА РАЗВАЛЕНИ И НЕГОДНИ. ТОГАВА КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ. НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ СМЕ БИЛИ 500 ГОДИНИ ПОД ТУРСКО РОБСТВО И СМЕ НАУЧЕНИ ДА ПРЕЖИВЯВАМЕ С МАЛКО И ПАК СМЕ ОЦЕЛЕЛИ И СЕГА ЩЕ ОЦЕЛЕЕМ. МИСЛЕТЕ МУ ВИЕ ТЪРГОВЦИ.
121
9
 
3
 
! Отговори
А пробвайте ли преди 1 година
Първо да отворите други митнически складове за горива, освен тези на лукойл. Тази мярка се обсъжда вече 20г. Не се прилага,защо? Защо русия няма интерес.Докато позволявате в нашата държава руска фирма да се чувства недосегаема, с частно пристанище,без контрол от държавата,без измервателни уреди на входа,без възможност за изненадващи проверки на място.... и се разчита само на честността на руснаците.... ще има цени два пъти по високи от европейските...но ще има и комисионни за крадев и тиква