Има ли сеизмична опасност за България след трусовете в Турция?

Трябва да се работи по сеизмичната култура на населението, смята доц. Стефанов
71

Продължава да расте броят на жертвите от силното земетресение в Турция. Продължава и вълната от вторични трусове след основното земетресение от 7,8 по скалата на Рихтер. Има ли сеизмична опасност за България след труса в Турция?

"Отчетени са вторични трусове, но с намаляваща интензивност - магнитуд между 4 и 4,5 по скалата на Рихтер. За територията на Сирия също има отчетени земетресения, но и при тях интензивността е била по-ниска. Причината за тях е натрупването на енергия в земната кора. Когато се натрупа много напрежение, се преминава дадена граница - земните пластове в резона се разместват и се отделя енергия. Случилото се в Турция трябва да е сигнал за всички нас, които сме далеч от епицентъра, че трябва непрекъснато да се работи върху определянето на сеизмичния риск", заяви сеизмологът доц. Димитър Стефанов от Института по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН) в ефира на "България сутрин".

Още по темата
По думите му периодичните земетресения са нещо напълно нормално, хората обаче трябва да бъдат достатъчно добре подготвени за реакция и потенциалните щети да се намалят до минимум.

"Дори в най-новите норми за строителство в сеизмични райони се допуска известен процент на промени. В противен случай, ако се иска 100% от сградите да издържат на подобни явления, това ще оскъпи строителството", поясни той.

"Определено няма връзка между земетресението във Вранча и това в Турция и Сирия. То си има собствена история - източникът Вранча е уникален, има решаващо влияние за Североизточна България", обясни експертът.

Пред Bulgaria ON AIR сеизмологът подчерта, че "вторичните трусове в района на Турция може да продължат повече от година". След месец те ще бъдат с такава интензивност , че няма да имат практическо значение.

"Не бива да подценяваме сеизмичната опасност у нас. Цялата територия на страната лежи в сеизмичен район. Важно е да се работи по сеизмичната култура на населението - хората да знаят какво е земетресение и как да действат при такова", настоя доц. Стефанов.

Гледайте целия разговор във видеото.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
fact преди 1 месец
цените на надвижимите имоти в България тръгнаха ли нодолу?Това ше покаже дали се чака бедствие и тук.
59
0
 
5
 
! Отговори
Той преди 1 месец
"Има ли сеизмична опасност за България след трусовете в Турция?"...и единственото изречение в тази връзка, в цялата статия, е че територията на страната ни лежи в сеизмичен район....ГОЛЕМИ СТЕ...
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако четете още от миналата година има публикувани предупреждения за силно земетресение в Турция. Казват за по- силно там да се случи - 9.5 с цунами.Измир. Също и за Пакистан има предупреждение за 2023.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕМА БЕ, ВЕРВАЙ МИ ДО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО !!!
56
1
 
20
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Т.е., спасението на давещия се е само негова работа, нали. За каква сейзмична култура говори? Не можеш да предотвратиш природни явления като земетресение, но за сметка на това можеш да увеличиш последствия, като застрояваш всяко свободно местенце, премахваш носещи стени, не се грижиш за водоеми и подобни човешки дейности. Култура е само да знаеш, какво да правиш, когато явлението започна.
55
1
 
3
 
! Отговори
reset преди 1 месец
а мърмота спира да завива шоколада в станиол и скача на масата.
54
2
 
1
 
! Отговори
ИВАН преди 1 месец
До АнонименА КОТКИТЕ МЯУКАТ
53
3
 
4
 
! Отговори
Смирненски преди 1 месец
Той ме нарече дребнав семантик, заради коронясването на (animal) Камила?
52
6
 
2
 
! Отговори
bg politics преди 1 месец
В Турция, тоест Менгеле е ударил с принц Уилям чак в Турция?Гении омг
51
7
 
10
 
! Отговори
БАН преди 1 месец
Очевидно на анализаторите на еврото и военните стратези следващата най-силна страна им е сеизмологията.
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рядко ставали у нас, а 2001 имаше, после между 2008-2011 някъде имаше поне 1, после 2012 пернишкото и пак през пролетта на 2014. Това си е доста често. 90-те наистина нямаше изобщо сякаш.
49
7
 
7
 
! Отговори
Кажете истината преди 1 месец
Я по добре кажете за МВР тероризма срещу Български граждани по поръчка на политици!
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вра2027 г ще построим Белене и Вранча ще удари
47
6
 
5
 
! Отговори
Не се срамувайте преди 1 месец
Я по добре кажете за МВР тероризма срещу Български граждани по поръчка на политици!?!
46
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вранча удря разрушително на 50 години. Последно 1977г + 50 = 2027 година ще удари
45
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България сеизмичнато опасност е единственно от Вранча. За разлика от съседните държави в България има най малко трусове. Време е за Вранча. До 9 години ще има люшкане от там
44
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави ми впечатление, че земетресенията (с големи разрушения и жертви) като цяло се случват все в азиатски мюсулмански страни....Турция, Индонезия...не знам това има ли някаква логична връзка и каква, но е факт! Ако живеех в Турция, щях да емигрирам към зап. Европа, задължително.
43
0
 
13
 
! Отговори
бай Онзи преди 1 месец
Съвременните журналисти един текст не могат да напишат без правописни грешки, но иначе, искат всичко да знаят... Ама да се чудиш и на учените, че уж учени, а им се подвеждат по акъла, и се напъват да се бъркат в на Господ делата...
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Два труса над седем и над 250 вторични,като кадрите от дроновете пак е добре ,че по-голямата част са издържали.Това с морския пясък беше преди повече от 20 години.След мащабна акция редица предприемачи милионери завършиха с доживотен затвор.Сега никой не си и помисля да повтори тази грешка,дане говорим че законът там е ясен и тежко му на оня ,който го престъпи.Това са две големи и доста дълго продължили земетресения плюс вторичните трусове,които не спират.Не очаквайте чудеса все пак!
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги има опасност. По-голямата част от България е сеизмична зона. Почти 97%. И зметресението никога не може да се предскаже кога ще се случи. Иначе щяха да евакуират хората, ако можеха да кажат кога ще удари.