Предлагат задължителна профилактиката при джипи, иначе санкции

Скандално е, че държавните служители не плащат самостоятелно здравните осигуровки
27 мар 2023 21:56, Анисия Иванова
31
Предлагат задължителна профилактиката при джипи, иначе санкции
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Здравните вноски в България трябва да се увеличат до поне 10%, за да се подобри качеството на услугата, но това трябва да се случи единствено след преглед на солидарността в системата и ясно прогнозиране кой какво плаща. Това каза Красимир Грудев, председател на УС на НСЧБ, член на УС на Европейска асоциация на болниците и здравеопазването, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"За нас е скандално съществуващото положение, че държавните служители не плащат самостоятелно осигуровки, а тези вноски се плащат от ведомствата... Когато имаме ясна проследимост кой какви осигуровки плаща, независимо дали лично, или чрез работодателя, ние можем да прогнозираме какви пари ще се съберат. Иначе така много често плащанията от държавата към здравната каса се формират на остатъчен принцип... Преди да стигнем до повишаване на процента на вноските, първо трябва да изправим тези нередности", категоричен е гостът.

Средно здравноосигурителната вноска в Европа е 10% и България трябва да се стреми към поне такова ниво, смята Грудев.
 
Въпреки положените усилия към развитие и възприемане на по-високи нива на профилактичните грижи сред населението, това не се случва заради пренатовераността на общопрактикуващите лекари (при нужни 6000 има само 4500) и традиционната незаинтересованост на българите, каза Грудев.

По думите му може би трябва да се въведат мерки профилактиката да стане задължителна и с известни наказателни санкции, когато човек не се отнася сериозно към своята профилактика - ако не ходи редовно на прегледи, да няма право на определени неща.

Навременното диагностициране на заболявания, което се случва при профилактичните прегледи, ще спомогне да се намали натовареността на здравната система, но ще осигурява по-голяма преживяемост на заболявания на по-ниска цена, каза Грудев.

За последните 30 години в частното болнично здравеопазване са направени инвестиции за над 1,5 млрд. лева за над 120 високотехнологични болници, каза Грудев.

"Частните болници създадоха така необходимата конкуренция на болничния пазар, което е най-сериозният и значим фактор за развитието на медицинската помощ", смята той.

Здравеопазването в страната трябва да бъде общодостъпно, с високо качество и необходимата своевременност и бързина на лечението, което според Грудев частните болници успяват да предостават в голяма степен. Около една трета от болниците в страната са частни (с около една трета от болничните легла), а останалите се разделят поравно между общински и смесени държавно-общински, добави той.

Ситуацията в системата е стабилна, въпреки че се работи без бюджет за 2023 г., като очакванията са за около 10%-12% ръст на бюджета заради естественото повишаване на приходите през ръста на заплати и осигуровки, каза Грудев.

Има недостиг на кадри в системата заради отлив от кандидати за медицинската професия, което е най-видно при медицинските сестри. Такава е ситуцията в цяла Европа, като в България съотношението лекари/сестри е 1:0,8, а нормалното ниво е 2:1. Трябва да има целева политика и бизнес подходи за запазването на кадрите в страната, каза Грудев и даде за пример програми за стипендии за обучение срещу ангажимент за работа за период от време.

"Трябва да се увеличат и възможностите за специализация като места за специализация. Направиха се малко стъпки в тази посока - може да се специализира в по-малки боници, включително в частни болници, и трябва да се продължи. Според нас трябва да се разширят професионалните правомощия на сестрите да изпълняват повече функции, за да имат и перспектива за лично професионално израстване и да могат да заместят липсата на лекари."

Как ще се промени здравната система с въвеждането на застрахователните дружества може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видях здравно осигурен в Италия в болницата освен изследванията му връчиха касов бон и всичко му се пише в здравното досие няма лъжа няма измама тук точат пари колкото си искат
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се знае кой какво плаща и какво получава насреща.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нагло е да налагаш санкции вместо да стимулираш.Или Грудев по макаренковски маниер чрез бой през пръстите превъзпитава. Егати нещастника е тоя.Интересно,Грудев как 90 годишен самотно живеещ и трудно подвижен човек ще го принуждаваш да се разкарва до лекаря за едното здрасти.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скандално е, че Грудев не си гледа частните болници, а се опитва да изцоца още пари от хората.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скандално е, че Грудев казва: "Средно здравноосигурителната вноска в Европа е 10% и България трябва да се стреми към поне такова ниво". Грудев не знае ли, че сегашните 8% за Здравно осигуряване не са 10%, заради една подробност, която той би трябвало да знае.
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те нямат файда да ви открият навреме заболяването нали губят пари колкото сте по зле повече пари ще ви оскубят
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скандално е, че този не знае какво говори, като казва това за държавните служители.