Безвредно пушене няма, всяка цигара има 8400 токсични вещества

Електронните цигари са толкова опасни, калкото и другите
17
Безвредно пушене няма, всяка цигара има 8400 токсични вещества
Снимка: Pixabay

Безвредно пушене няма – опасни за белите дробове са дори електроните цигари. Това каза пулмулогът д-р София Ангелова  пред bTV по повод Световния ден без цигарен дим.

„Консумацията на тютюн започва да намалява в развитите страни, но се появяват нови устройства. Тези бляскави и модерни електронни цигари, който заливат пазарите, също не са безвредни. Мит е, че пушим безвредни устройства. Напротив – независимите изследвания показват, че те са точно толкова вредни, колкото са вредни и цигарите“, обясни тя.

Д-р Ангелова обясни, че в един пълнител на електронна цигара се съдържа пропилен гликол и глицерин – вещества, които се подлагат на термогенна деградация. В резултат на това се отделят опасни за организма вещества.

„Използването на тези устройства не води до отказване на цигарите. Когато се борим с тютюнопушенето, целта е да премахнем този т.нар. сукателен рефлекс. При пушене, независимо от устройството, човек съхранява този рефлекс. И когато погледне цигарата, този рефлекс се включва автоматично. Или иначе казано устройствата не помагат в отказването на цигарите“, каза още тя.

Специалистът обясни също така, че при изследване на белите дробове на пациенти, пушещи електронни цигари, открива, че дишането им не се подобрява, а се влошава. Тя припомни и едно изследване, в което се казва, че „вероятно след години в медицината ще се говори все по-често за хронична обстроктивна белодробна болест (ХОББ), причинена от модерните устройства за пушене“. Ето защо посланието на СЗО е, че безвредно пушене няма, допълни още тя.

„Другият голям проблем е т.нар. пасивно пушене, когато човек седи в компанията на пушач. През 2009 г. беше доказано, че в тютюневия дим на една стандартна цигара има 8400 токсични вещества“, каза още пулмологът. Според д-р Ангелова да спреш да пушиш, означава да бъдеш свободен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: цигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
До номер 10 преди 10 месеца
Да в електронната цигара няма катрани,но пропилен гликола също уврежда белите дробове
12
0
 
0
 
! Отговори
До номер 10 преди 10 месеца
Може да няма тютюн в течността,но има пропилени гликол и глицерин,което при нагряване се отделя термогенна деградация нали чуваш какво ти казва то също уврежда белите дробове
11
0
 
1
 
! Отговори
До номер 10 преди 10 месеца
Даже съм чувал за момиче с увредени бели дробове от вейп пушенето,не се заблуждавайте,че пушите безвредни цигари, всички цигари вредят на зъбите на венците на белият дроб на гърлото на кръвта на плодовитостта няма да имате деца
10
0
 
0
 
! Отговори
До номер 10 преди 10 месеца
Ами кървенето на венците дето се оплакват някой пушачи на Айкос какво ще кажете помислете преди да кажете някоя глупост пушенето на каквото и да е цигара е вредна не се заблуждавайте
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази "лекарка" за пореден път оплюва електронните цигари ! Трябва да си много добре платен, за да кажеш, че те са толкова вредни, колкото истинските цигари ! В течностите за ел.цигари НЯМА катран + 8000 токсични вещества , както в тютюна !
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До-4 Прав си, преди години по мириса на цигара можеше да разпознаеш каква е, сега са пълни ***.
7
1
 
10
 
! Отговори
Един с Една преди 10 месеца
А кое еполезно де кажете...марулите и плодовете пълни с нитрати? Фалшивия алкохол? Чистия въздух? Храните дето не се развалят по 1000 години? Чистото зърно? Кое ? Водата?
6
2
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 10 месеца
Алкохола също е наркотик, всичко, което води до пристрастряване сспада към ''наркотично вещество'' Въздуха и той така погледнато е наркотик. Не пуши, ама да ми казваш на мене какво да правя и какво не нема как да стане...*** в гората и дишай чист въздух...разрешавам ти :)
5
9
 
5
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 10 месеца
Никотинът си е чист наркотик. Тотална забрана за употребата му, както и неща съдържащи тази отрова. Безвреден наркотик няма.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 1 Солей - Батка, те цигарите нямат нищо общосцигарите, зщаото под какви ли не намеси ииизисквания, буквално ги скапаха и направиха гадни и за пушене. Преди имаха аромат, не нагарчаха така, не дразниха толкова. После ги наблъскаха с какво ли не, тютюна го изискват так да се преработи, че да излее най-гадния ... Аз не вярвах, докато не ми попадна кутия Боро на 40 години. Беше изветряла сравнително и ПАК БЕШЕ 8 ПЪТИ ПО-ДОБРЕ от сегашното ...
3
8
 
5
 
! Отговори
Хах преди 10 месеца
Не, бездомните устройства са далеч по безвредни от конвенционалните цигари. Вече от 3 години минах на подобно. Най-малкото не миришеш на пепелник. Аман от лекари всичкознаещи.
2
0
 
5
 
! Отговори
Генгста Митничар преди 10 месеца
Митницата е бардак не разбрахте ли бе Рамбовци
1
1
 
11
 
! Отговори
Solei invictos преди 10 месеца
А пък контрабандните цигари които продават в България нямат нищо общо с истинските цигари