Без пържено и имитиращи продукти в детското меню

Биохраните влизат в детски градини и болници
10 юли 2023 11:00, Стела Стоянова
16

Биохрани ще бъдат включени в менютата в детски градини и ясли, както и в болниците. Това е предвидено в Националния план за развитие на биологичното производство до 2030 г., който е публикуван за обществено обсъждане.

"Биохраните са от животински или растителен произход, произведени от лица, които получават сертификат за биологично производство. Тези храни трябва да бъдат произведени без участието на синтетични торове и пестициди, антибиотици, хормони... Може да бъдат включени в храненето на децата от организираните колективи, това ще повиши информираността за биопродуктите. Биохраните имат много важно значение в нашето хранене", обясни диетологът доц. д-р Лалка Рангелова за Bulgaria ON AIR.

По наредба сутрешната закуска на децата в градините е само плод, в менютата са включени още млечни и зърнени продукти, а в поне два от дните хлябът трябва да бъде пълнозърнест, стана ясно от думите ѝ. Менютата трябва да са съобразени с възрастта на децата.

"За децата със специфични диетични нужди се изготвя различно меню от специалист. Хранителната алергия трябва да бъде доказана с документ", разясни доц. д-р Рангелова в студиото на "България сутрин".

В менюто на децата не трябва да присъстват пържени и панирани храни, безалкохолни напитки, както и храни с имитиращи продукти в своя състав, каза още тя. Няма специфична биохрана, която може да навреди и задължително трябва да бъде изключена от менюто.

По думите на госта, нито една храна не може сама да осигури потребностите в храненето на децата.

Сладкото има своето място в храненето на децата, смята тя, но трябва да бъде съобразено с възрастта детето. "Шоколад разрешаваме в училищна възраст по 30 грама дневно. Не е препоръчително да хапват вафли", каза диетологът.

Менютата в болниците са съобразени със заболяванията на пациентите. Диетите по Певзнер са общо 15 и се прилагат за различните заболявания.

"Храната става по-разнообразна, биологичните продукти се произвеждат по-трудно, добивите са по-малки. Навлизането на биопродуктите в организираното хранене би трябвало да бъде въпрос на добра политическа воля. То ще бъде свързано с повишаване на цените", заяви доц. д-р Лалка Рангелова.

Тя допълни, че през лятото не трябва да забравяме да се храним редовно и да пием достатъчно течности, независимо от това дали се чувстваме жадни - най-малко по два литра на ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"И много от тях доживяваха до 90 г" Статистиката др. казва.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И защо без пържено? Какво му има на едно хубаво телешко кюфтенце? Свински вурст? Пишешки шницел?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Салам народен и филия с маргарин :)))
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Защооо - Защото!!! Нищо от горепосоченото от теб вече няма същите качества! Затова.
11
3
 
2
 
! Отговори
Защооо преди 9 месеца
Защо подменяте народопсихологията на Българчетата. Цял живот майките и бащите има, пък и бабите и дядовците им, са яли лютеница баница и други характерни за България гозби. И много от тях доживяваха до 90 г. . В домовете си голяма част от децата ядът домашно приготвена пържена и т.н. българска храна. Защо насила променяте храната на децата ни ? Който иска в тях да дава на децата си и скакалци, но аз не съм съгласен с тези рецептурници .
10
1
 
4
 
! Отговори
Deep Zone преди 9 месеца
Да се посмеем как на децата ще се дават "биохрани", а после ще отиват под строй да ядат гнусотии в макдоналдс (съмнителни бургери и пластмасови картофки), както и дюнерчета :D
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
У макдоналдс що дават пържени кюфтета и картофи :)))
8
0
 
7
 
! Отговори
Прогресивен преди 9 месеца
И пържени скакалци ли не може? И продукти, имитиращи месо ли??
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да бе... и кой ще пляща за всичко това? За да стане възможно х0хлите тябва да бъдат натирени от където са дошли и парите за тях да се пренасочат.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой им дава трибуна на такива измислени лелички? Как на закуска се дава само плод? ***?
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ние 90те ядохте пирожки, баници, ама сега урсула вика не можело. скакалците трябва да се ядат
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не става само с лапане требе и физическо :)))
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Супер! Обаче бюджетът на общинските детски градини е толкова ограничен, та не знам защо канят разни лелки да дрънкат празни приказки по цял ден..Да не говорим за новите рецептурници, според които предлагат на децата супа от карфиол с овесени ядки, таратор с моркови и други помии...
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пържени кюфтета картофи и лютеница - това е класика :)))
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Без изкуствени торове и пестициди няма да поникне нищо, да не говорим за добив! Така наречените биохрани са една измама с която разни тарикати лъжат *** ***.