БАБХ откри в Луковит африканска чума по свинете

Открили са изхвърлен труп без предпазна марка
10 авг 2023 16:52, Стела Стоянова
28
БАБХ  откри в Луковит африканска чума по свинете
Снимка БГНЕС, архив

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в землището на с. Карлуково, общ. Луковит, обл. Ловеч.

Ветеринарните инспектори са установили изхвърлен труп на домашна свиня без идентификационна марка. Веднага са предприети действия, взети са проби за изследване, резултатът от които е положителен за болестта АЧС. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза с. Карлуково, общ. Луковит, обл. Ловеч.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Луковит, Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци и Дъбен от общ. Луковит, обл. Ловеч; селата Батулци, Дъбравата, Орешене, Добревци и Златна Панега от общ. Ябланица, обл. Ловеч; както и селата Кунино и Стояновци от общ. Роман, обл. Враца.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Извършено е почистване и многократна дезинфекция на мястото, където е установен трупът на свинята. Предстои осъществяване на епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине, свързани с населеното място, 35 дни преди установяване на заболяването.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: БАБХафриканска чума
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
КвичиГоведо преди 8 месеца
Този портрет сякаш е на Ал Фашагата от СДС-то.
23
1
 
3
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 8 месеца
За 35г. нито БАН,нито фармацевтите не успяха да направят ваксина срещу СДС-Чумата.Писледиците от нея са плачевни .
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ваксинирайте Пеевски да не го хване Хафриканската чума че кво ша прави Доганя без него.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БАБХ се командват от запада, за да унищожат родното животновъдство, в това число и домашното и да сме по-зависими от корпорациите.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По принцип, това е много евтин начин да вдигнеш цената на свинското. Просто жертваш едно прасе, получаваш необходимия резултат след платени изследвания, разбира се! Нищо не казвам, просто казвам. Така се създават новини, хората започват да си обсъждат проблеми, тревоги, а резултатите - след лятната ваканция на политиците и социолозите. Ще си имате тема за обсъждане, докато те си почиват. А после, като се върнат отпочинали ...
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има едно голямо прасе в Банкя което е депутат сега. То да ли е добре. Само да не го е хванала и него африканската чума че лошо.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако прасето беше украйнско щяха да го обявят за светец.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чумата е от ЕС така са си го измислили за да заробят държавите А мореъо чисто ли е щот вдички са с повръщане и разстройство но е чисто така каза РЗИ
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде бе. Колкото имаше по овцете и козите. Спи народе, спи си. Да не вземеш да скочиш на бой. Да си нарушиш мърлявия живот. Спете да е.. вашата м....ца про.ста да е..
15
2
 
6
 
! Отговори
Ветеринар преди 8 месеца
Не завиждам на колегите от БАБХ.Голямо тегло ги чака.Без море тази година.
14
2
 
18
 
! Отговори
Трепат ви кат кучета преди 8 месеца
Хайде сега да теглим чертата и да видим какво постигнахме за 35 г уж демокрация. Затворихме 4 блока в Козлодуй, продадохме 4,000 завода, дадохме си мините на концесия без такса, изсякохме гората, намаляхме на 5 милиона, отровихме въздух и почва, съсипахме образование, земеделие и здравеопазване, б скоро затваряме тецовете, 40 млрд лева външен дълг, златото ни е в Английска банка и още и още... обаче важното че сме верни евроатлантици. Българите не заслужаваме да имаме държава. То само предатели
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой отнякъде подхвърлил някакво умряло прасе и от някаква още по неясно каква лаборатория казали че това било АЧС. Приказки от хиляда и една нож. Единственото което е истина е че сега ще изтрепят на хората домашните животни. Явно пак се почва
12
4
 
9
 
! Отговори
Русенско мрази ГЕРБ преди 8 месеца
Едно любимо и особено доходоносно заболяване на ГЕРБ възкръсна от небитието. Гледам че и случаите на другото им особено любимо заболяване -Ковид пак почнаха да растат. Интересно как близо две години по време на кабинетите на Радев ги нямаше тези простотии и изведнъж хоп- отново!?
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма никаква чума. Ако имаше чума щеше да има масово измиране на животни, а те ни убеждават че здрави животни били болни заради някакъв подправен лабораторен тест. Всеки може да подмени резултатите в някакъв документ.
10
2
 
4
 
! Отговори
готвач преди 8 месеца
ееее , жалко че от тях не става стек рибай , щот по морето много се търси .
9
4
 
5
 
! Отговори
На снимката преди 8 месеца
Буци, ти ли си.
8
5
 
3
 
! Отговори
от бабх преди 8 месеца
корниту и мая веднага да отиват да се снимат с прасенцата , преди да са ги умъртвили . дано и некоя баба да има за повече драматизъм .
7
1
 
15
 
! Отговори
айдееее преди 8 месеца
вкараха и прасетата в политическата игра, от пРасета в парламента какво да очакваш.
6
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
къде е св месо от испания по 5 лв за кг сега вече е 12 лв
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не бих отказал да ям месо от чумави прасета. Само да не са ГМО и тъпкани с хормони.

Спонсорирани публикации